Studeren in Bangkok, Thailand – ‘you hate it or love it’

Twee jaar geleden ging ik voor de eerste keer buiten Europa naar Sri Lanka. Samen met mijn ouders en zusje deed ik een groepstour, waar ik voor de eerste keer in contact kwam met de Aziatische cultuur. Een jaar later ging ik mee op de Studytour van Asset | Accounting & Finance naar Singapore en Maleisië. Met de Studytour heb ik geweldige indrukken op gedaan, waardoor ik zeker wist: ik wil op exchange! Ik wilde meer ontdekken in Azië, de verschillen tussen de Nederlandse en Aziatische cultuur vond ik heel interessant om te zien. Nu was alleen de vraag: Waar wil ik heen? Scrollend door het lijstje van exchange bestemmingen kwam ik Bangkok tegen. Een stad met meer dan 8 miljoen inwoners en ongeveer even groot als de provincie Utrecht. Veel dingen schoten door mijn gedachten. Singapore was mijn eerste echte grote stad  waar ik was geweest en ik wist niet of ik Bangkok wel aankon. Zo’n grote stad, met veel smog, totaal andere cultuur, in het midden in Azië. Ik ging de uitdaging aan. Bangkok is een typische metropool en ‘you hate it or love it’. I love it!


The land of Smiles

Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing al was het in het begin wel heel erg zoeken waar alles was, maar de Thaise mensen zijn heel hulpvaardig en wijzen je graag de weg. Ook moest ik heel erg wennen aan het leven hier. Het is hier altijd rond de 30 graden en vrij benauwd. Daarnaast kan je niet zomaar je fietsje pakken en moet je voor alles wat je doet een heel dagdeel inplannen. Als je ergens heen wilt, zul je de taxi, tuk-tuk, MRT of skytrain moeten pakken, en ja dit duurt lang als je het verkeer in Bangkok kent. In rush hour kan je zo 30 minuten onderweg zijn en pas 3 km verder. Bangkok heeft niet echt een bepaald centrum, maar allemaal verschillende wijken. Elke wijk is anders en maakt Bangkok heel divers! 

Niet alleen Bangkok is heel divers, maar heel Thailand. Het is een geweldig land met de meest vriendelijke mensen. Het staat niet voor niets bekend als ‘the Land of Smiles’. Je hebt er geweldige stranden, mooie natuur, leuke feestjes, super lekker eten, lekkere massages en overal hangt een relaxte sfeer. Vergeleken met Nederland is alles goedkoop in Thailand. Ik hoef hier nooit te koken, want buiten de deur eten is goedkoper dan zelf koken en ook nog eens heel lekker.


Chulalongkorn Universiteit

De bedoeling van een exchange semester is natuurlijk ook dat je wat leert. Je hebt verschillende universiteiten in Bangkok, maar Chulalongkorn University is de bekendste en ook degene waar ik aan studeerde. Het is de oudste en beste universiteit in Thailand. Op de universiteit draagt iedereen een uniform, en dat is ook verplicht. Op het begin was het heel erg wennen om iedereen in dezelfde kleren te zien, maar uiteindelijk wen je eraan en heeft het ook zo zijn voordelen, namelijk gratis entree bij tempels en het is makkelijker om taxi’s regelen. De colleges duren 3 uur en je zit met rond de 40 mensen in een college. Ik vond het soms meer op een middelbare school lijken, omdat je verplicht aanwezig moet zijn en er veel interactie is. De stof was vaak op een redelijk niveau, alleen staan ze veel langer bij bepaalde onderwerpen stil, wat het soms langdradig en saai maakt. Chulalongkorn University is veel groter dan Tilburg University en heeft rond de 40.000 studenten. Er rijden zelfs meerdere bussen rondom de universiteit omdat het terrein super groot is.

“Je hebt er geweldige stranden, mooie natuur, leuke feestjes, super lekker eten, lekkere massages en overal hangt een relaxte sfeer.”


Veel internationale contacten

Het leukste aan mijn exchange vond ik dat ik in contact kwam met mensen van over de hele wereld, en dus niet alleen meer leerde over de Thaise cultuur maar ook over andere culturen. Verder voel ik me geen toerist meer, maar nu al een echte local. Heel veel dingen zijn ‘normaal’ voor mij, terwijl andere buitenlanders hun ogen uitkijken. Voor mij is bijvoorbeeld de drukte en hectiek van de stad heel normaal en ook alle straattentjes en de Thaise manieren. Natuurlijk zijn er nog steeds dingen die ik raar blijf vinden en die heel normaal zijn voor Thaise mensen. Zo spelen ze elke dag om 8 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds het volkslied op de tv/radio, waarbij je wat je ook aan het doen bent stil moet gaan staan voor de koning. Ook voordat de film in de bios begint moet je gaan staan voor de koning. De koning in Thailand is heel belangrijk en er staan hoge straffen op als je iets negatiefs over hem zegt. Verder zijn ze heel goed in jobs creëren; ze hebben voor elk klein taakje iemand in dienst. Wat bij ons een persoon doet, doen hier drie mensen. Thaise mensen zijn heel erg collectivistisch. Ze wonen vaak met hun hele familie bij elkaar en de meeste kinderen gaan niet uit huis of op kamers wonen. Ze moeten nog bijna voor alles toestemming vragen aan hun ouders, ook al zijn ze al 21 jaar. Het is leuk om mee te maken hoe mensen zo anders denken over bepaalde dingen en dat ze totaal anders zijn opgegroeid dan wij.


Exchange: leerzaam en leuk!

Mijn exchange semester was top! Ik raad iedereen aan om een semester in het buitenland te studeren. Het onderwijs is vaak wel wat minder dan in Nederland, maar je leert zoveel meer andere dingen. De wereld wordt steeds kleiner en het is belangrijk dat je niet alleen vanuit een Nederlands perspectief denkt, maar ook leert dat mensen uit andere culturen andere omgangsvormen en denkwijzen hebben. Een exchange semester is niet alleen leerzaam, maar ook heel erg leuk! Je doet bijna alleen maar leuke activiteiten, gaat veel op pad en bent constant met leuke mensen om je heen. In het weekend ging ik vaak reizen door Thailand en doordeweeks ging ik uit met andere exchange studenten en lekker eten in een leuk restaurantje of wat drinken bij een van de vele mooie rooftopbars met een adembenemend mooi uitzicht over Bangkok. Het is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en de beste keuze die ik tot nu toe heb gemaakt!

reacties