Het CFA-traject: een waardevolle toevoeging aan je Master Finance?

For the English version, click here

Het is voor veel studenten van de Master Finance een weloverwogen keuze: het CFA-traject. Een specifiek studieprogramma dat tegelijkertijd de basis vormt voor het Chartered Financial Analyst (CFA) niveau 1 examen. In dit artikel nemen we een kijkje in de keuken en delen twee studenten hun persoonlijke ervaringen. Verder geeft Peter de Goeij, Academic Director van de Master Finance, inzicht in de achterliggende gedachte van dit programma.

Chartered Financial Analyst is een wereldwijd erkend certificaat, wat wordt aangeboden door het CFA Institute. Het CFA Institute is een organisatie dat wereldwijd bekend staat om het aanbieden van scholing voor Finance professionals. Het doel van de organisatie is om de standaarden op het gebied van ethiek, scholing en professionele excellentie rondom de financiële beleggingswereld te stimuleren en promoten. Het CFA Institute biedt verschillende cursussen aan, waaronder de meest bekende en felbegeerde Chartered Financial Analyst titel. Tilburg University is gelinkt met dit instituut met als achterliggende gedachte om studenten te voorzien van voorkennis over deze CFA-titel en om studenten te motiveren om verder te studeren in het vakgebied waarin zij zich willen ontplooien. Een CFA-certificaat toont je kennisniveau op het gebied van analyse, begrijpen en werken met beleggingsinstrumenten. 

Boris de Bie (24) koos dit specifieke traject omdat het een diepere kennisgeving bood op het gebied van financieel management en investeringsanalyse. “Tijdens mijn Bachelor merkte ik dat mijn interesse hoofdzakelijk in beleggingen en financiële instrumenten lag. Toen ik ontdekte dat de Master Finance een traject aanbood dat zich specifiek hierop focuste, was de keuze voor mij snel gemaakt.” Om te verzekeren dat dit traject de juiste voorbereiding verzorgt voor het CFA-examen, bevat het programma bepaalde restricties omtrent het kiezen van vakken: “Wanneer je voor het CFA-traject kiest, zijn er verschillende vakken die je zeker zal volgen, zoals Investment Analysis, Empirical Methods in Finance, Advanced Corporate Finance en Financial Statement Analysis & Valuation. Naast deze vakken zijn er nog drie vrije keuzevakken waaruit je kan kiezen, maar hierin is de keuze wat beperkter in vergelijking met het reguliere master Finance traject. Als investeren en het leren werken met diverse financiële instrumenten echter toch al binnen je interesseveld valt, zijn dit de vakken die je anders ook hoogstwaarschijnlijk had gekozen.”

Sjors Seinen (22) had een vergelijkbaar besluitvormingsproces omtrent de keuze voor het CFA-traject binnen de Master Finance. “Ik was al bekend met het CFA-certificaat doordat Tilburg University dit specifieke traject aanbood binnen de Master Finance, waarbij de focus op de onderwerpen wordt gelegd die door het CFA Institute als primaire vakken worden bestempeld. Omdat ik wist dat investeren en asset management mijn voornamelijke interessegebieden waren, doorzag ik al snel dat het CFA-traject perfect bij mijn interesses aansluit. Hierdoor koos ik voor het CFA-programma, om op deze manier mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden voor een toekomstige carrière binnen de investeringswereld.”

“De topwerkgevers van CFA-studenten wereldwijd zijn JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, BlackRock en Goldman Sachs.”

Na het afronden van zijn Master Finance startte Sjors meteen met de voorbereidingen voor het CFA-examen: “Na het succesvol verdedigen van mijn Master thesis afgelopen september, liep mijn studententijd in Tilburg ten einde. Omdat ik pas 22 jaar oud ben, besloot ik om niet direct de arbeidsmarkt op te gaan. Ik kwam tot het inzicht dat de opgedane kennis tijdens mijn Master perfect samenging met het CFA-examen. Daarom besloot ik om mij direct in te schrijven.” Sjors kwam er tijdens het studeren voor het examen achter dat de stof verder ging dan de opgedane kennis tijdens de Master Finance: “Hoewel de Master Finance – CFA-track al de finance gerelateerde onderwerpen van het CFA-examen bevatte, ging de focus van het CFA-examen I veel verder dan portefeuillebeheer, aandelenbeleggingen en vastrentende beleggingen: ongeveer de helft van het studiemateriaal is gewijd aan vakgebieden als ethiek, economie, kwantitatieve methoden, en financiële analyse en verslaglegging. Daarmee zorgt het CFA Institute ervoor dat zijn leden en kandidaten een goed begrip hebben van alle disciplines die met het beleggingsmanagement kunnen worden geassocieerd.” Hoewel het CFA-examen aanvullend studiemateriaal bevat dat verder gaat dan het Master Finance-programma, heeft Sjors het CFA-traject wel degelijk als nuttig ervaren: “Verplichte Master vakken zoals Fixed Income Analysis, Derivatives Securities and Risk Management, Financial Analysis en Investor Behaviour zorgden voor een accurate weergave van de Finance-gerelateerde onderwerpen in het CFA-curriculum, wat me veel studietijd bespaarde die ik nu kon doorverwijzen naar andere belangrijke onderwerpen (bijv. ethiek).”

Ongeveer twee weken geleden heeft Sjors het CFA-niveau I examen afgelegd: “Na drie maanden voorbereiden heb ik op 5 december 2020 in Amsterdam het CFA-examen I afgerond. Hoewel de resultaten de komende twee maanden niet worden gepubliceerd, ben ik er zeker van dat ik het examen heb gehaald, vooral dankzij het CFA-traject vanuit de Master Finance!”

Volgens Peter de Goeij, Academisch Directeur van de Master Finance, biedt het CFA-traject meerdere voordelen voor studenten die geïnteresseerd zijn in dit vakgebied: “Het CFA-traject beslaat ongeveer 75-80 procent van het materiaal voor het CFA-niveau I examen. Op die manier is er een enorme tijdsbesparing mogelijk bij het studeren voor dit examen. Bovendien zijn er voor een paar studenten beurzen beschikbaar die een deel van de kosten voor het niveau I examen dekken.” Na het behalen van het examen heeft een CFA-student volgens Peter de Goeij verschillende mogelijkheden om de arbeidsmarkt te betreden: “De topwerkgevers van CFA-studenten wereldwijd zijn JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, BlackRock en Goldman Sachs. In het algemeen komt het merendeel van de studenten terecht bij vermogensbeheerders, financiële adviesbureaus en investeringsbanken.”

Al met al bevat het CFA-traject veel onderwerpen die zeer geschikt zijn voor studenten met een bijzondere interesse in vermogensbeheer en beleggingsanalyse. Het biedt een curriculum dat ongeveer 75 procent van het CFA-programma Candidate Body of Knowledge (CBOK) beslaat en is daarmee een goede voorbereiding op het CFA-niveau I examen. Geïnteresseerd in deze specifieke masteropleiding? Controleer hier of je in aanmerking komt voor deelname en de deadlines voor de aanmeldingen.

reacties