Interview met Suzanne Pots, Director Elite Model Management Amsterdam

Veel afgestudeerde studenten hebben een enorme hoeveelheid mogelijkheden nadat ze klaar zijn met studeren. Maar hoe is het om te werken in het buitenland, een eigen onderneming op te starten, deze te laten groeien tot een groot succes en om deze onderneming vervolgens te verkopen en de bieders staan te springen om het over te nemen? Om deze vragen te beantwoorden spraken wij met Suzanne Pots, Director Elite Model Management Amsterdam.

Kunt u iets over uzelf en uw carrière vertellen?

Ik ben Suzanne Pots, ik ben 35 jaar en geboren in Groningen. Toen ik 18 jaar was, en bezig was met het tweede jaar van mijn HBO-studie, werd ik aangesproken om modellenwerk te gaan doen. Dit leek mij een erg leuke uitdaging, waarop ik ‘ja’ heb gezegd. Binnen twee weken zat ik dan ook in de trein naar Parijs en werd ik in het diepe gegooid. Na een tijdje ging het zo goed dat ik te zien was in de Italiaanse VOGUE en heb ik mooie campagnes mogen doen voor onder andere La Perla en Dior. Ik heb gedurende 8 jaar de hele wereld rond gereisd, waarbij ik 4 jaar in New York gewoond heb, 2 jaar in Parijs en 2 jaar in Milaan. Na deze 8 jaar begon het te kriebelen om weer terug te gaan naar Nederland, ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik een modellenbureau wilde opzetten. Dit modellenbureau heb ik dan ook samen met mijn man Mauro opgericht.

Hoe bent u terecht gekomen bij Elite Model Management Amsterdam?

Ik wilde als ‘wereldverbeteraar’ een modellenbureau starten dat anders en beter was dan alle andere, aangezien ik bepaalde hulp en ontwikkeling gemist had bij mijn modellenbureau toen ik 18 was. Om die reden, heb ik samen met mijn man een nieuw modellenbureau opgezet, om meisjes goed te gaan begeleiden. Dit modellenbureau werd Fresh Model Management. Omdat er veel competitie was in Nederland qua modellenbureaus, moest Fresh Model Management het ook anders aanpakken dan de rest van de bureaus. Er was intensieve begeleiding, Model Camps waar meisjes werden gescout, een andere/vernieuwde website dan de andere bureaus etc.

Alles draaide om het bedrijf. Het kantoor was beneden, daarboven de foto studio en daarboven was ons ‘huis’, namelijk onze kamer waarin we leefden. Zeven dagen per week waren we open, we waren een zelfstandig ondernemend management, en deden alles zelf in huis. Het bedrijf hebben we in zeven jaar uitgebreid tot een model management dat wereldwijd goed bekend stond. Fresh Model Management werd zo’n succes dat Elite World erg veel interesse had om dit over te nemen. Dit is dan ook gebeurd, waardoor Fresh Model Management overgenomen is door Elite World en het nu Elite Model Management Amsterdam is.

Wat trekt u aan in deze unieke sector?

De afwisseling, het contact met nieuwe mensen, nieuw/jong talent. Het is erg leuk om te zien dat er aan het begin een jong onzeker meisje binnenloopt, vervolgens een puber wordt en jaren later in ons kantoor rondloopt als een jongvolwassen, zelfverzekerde vrouw, model en soms zelfs topmodel. Dit ontwikkelingsproces is erg leuk om te zien. Daarnaast vind ik de creativiteit die ik in mijn werk kwijt kan, de leuke dingen die ik mag organiseren, waaronder het model camp en het jureren van elite model, ook erg leuk. Elke dag is anders waardoor het elke dag interessant blijft.

“Elite is ’s werelds meest toonaangevende netwerk voor model management en talentontdekking, met een aanwezigheid die zich over de hele wereld verspreidt.”

Iedereen kent de term Director en de meesten weten waar dit voor staat, maar wat zijn de specifieke taken voor u als Director binnen Elite Model Management Amsterdam?

Mijn man Mauro en ik zijn samen verantwoordelijke voor alles. Ik bemoei mij ook met alles, overzie alles en ik geef overal de laatste klap op. Doen we iets wel of doen we iets niet? Uiteindelijk hak ik samen met mijn man de knoop door. Ik bemoei mij met het budget en doe alle eindbetalingen, selectieprocedures etc. De accountant doet haar werk en ik controleer het eindproduct, hetzelfde geldt voor de rest van de managers. Eigenlijk heb ik dus ook een controlerende taak.

In hoeverre bent u momenteel nog betrokken met het accounting / financiële gedeelte binnen Elite Model Management Amsterdam?

Ik weet wat er speelt, ik controleer het en ik doe de betalingen. We moeten omzet draaien, dat is nu eenmaal zo in het zakenleven, maar dit wordt bijgehouden door de accountant van Elite Amsterdam en wij moeten verantwoording afleggen aan de CFO van Elite World. Het financiële doel is natuurlijk elk jaar omzetverhoging, zodat er een stijgende lijn waarneembaar is.

Hoe gaat u om met de Work-Life balance?

Ik voel mij af en toe een jongleur, het is gewoon de ballen hooghouden. Er is iets meer balans sinds het Elite Model Management Amsterdam is geworden in vergelijking met daarvoor bij Fresh Model Management. Maar in dit vak moet je gewoon altijd bereikbaar zijn, altijd je mails en telefoons checken. Om 11 uur ‘s avonds kan er zo maar een berichtje komen dat een model haar vlucht is geannuleerd vanuit Amsterdam en dat ze daardoor niet kan vliegen, terwijl ze de dag erna een job heeft in New York. Dit moet dan direct opgelost worden, want anders mist ze haar job. Werk is er dus altijd, maar ik probeer wel zo veel mogelijk te kijken wat er prioriteit heeft en wat ook morgen kan.

Wat had u, met de inzichten die u nu heeft, achteraf gezien anders aangepakt in uw carrière?

Ik heb nooit ergens spijt van, maar wat ik misschien anders had gedaan is dat ik wat strenger was geweest. Een belangrijk leerpuntje voor mij is dat ik af en toe meer op mijn strepen moet staan. Ik wil het de ander vaak naar zijn zin maken en tegemoet komen.

Wat zou u als advies aan Accountancy / Finance studenten van nu willen meegeven?

Motivatie en discipline vind ik heel belangrijk. Maar ook wees enthousiast en vrolijk. Dit geldt hetzelfde als voor modellen. Het is belangrijk dat je passie hebt voor waar je mee bezig bent. Dan kun je iets goed doen. Zelfs als je iets niet (goed) kunt, leer dan hoe je het (goed) moet doen en doe het daarna ook zo goed mogelijk waardoor je heel veel kunt bereiken.

reacties