Courseroot: We rank the best online courses!

In deze editie van Student Entrepreneur spreken we met Courseroot. Het interview is gemaakt in samenwerking met Starterslift Tilburg, het centrum van Tilburg University voor ondernemende studenten met groot talent en ambitie.

Kan je in het kort beschrijven wat het bedrijf inhoudt en wat het probeert te bereiken?

Zeker. Wat ik probeer te doen met Courseroot is het vinden van online courses wat makkelijker te maken. Er worden steeds meer toffe platformen opgezet die geweldig courses aanbieden (denk aan Coursera, edX, Udemy, etc.) en allemaal doen ze het op hun eigen manier: de een heeft courses van universiteiten, de andere biedt courses aan gemaakt samen met bedrijven, en de andere heeft courses gemaakt door professionals. Vrijwel elk platform heeft wel een super course voor het onderwerp waar je in zoekt, maar het is ontzettend lastig om erachter te komen welke nou de beste is voor jou. Dit is waar Courseroot probeert te helpen. We zetten niet alleen al deze courses in een database en rankeren ze op populariteit, ook geven we je de mogelijkheid om er doorheen te filteren: prijs, moeilijkheidsgraad, certificaat kwaliteit, huren aan video, enzovoort.

Wanneer kwam je op het idee om een eigen bedrijf te starten?

Mijn eerste “onderneming” was toen ik een cable wrap had gemaakt om de kabel van je earbuds uit elkaar te houden. Dit was ongeveer 2 jaar geleden in het laatste jaar van mijn Bachelor. Ik was ondertussen wat meer te weten te komen over startups en entrepreneurship, en de mogelijkheid om zelf producten te maken. Dit project hield een aantal maanden stand: het ontwerpen, feedback verzamelen, met prototype suppliers zitten, met de grote suppliers praten, etc.. Een super ervaring. Toch heb ik toen op een gegeven moment gezegd dat het goed was geweest, en besloten meer op mijn Bachelor te focussen. Wel wist ik toen dat dit – het werken aan een startup en producten de wereld in brengen – was wat ik wilde doen.

Op welke wijze heeft het bedrijf zich ontwikkeld sinds de oprichting?

Courseroot is behoorlijk jong. Ik ben er 3-4 maanden geleden mee begonnen. Het begon met het uitwerken van het idee, wat feasibility checks, kijken of het iets was wat ik kon bouwen, en wat ik daarvoor nodig zou hebben. Ik kwam er toen achter dat ik nog wat back-end programming skills miste en heb dat over de zomervakantie aangevuld (PHP en SQL). Vanaf dat punt was het eigenlijk gewoon het bouwen van het database en de website, stukje voor stukje wat dingen verbeteren en veranderingen aanbrengen. De komende maanden ligt de focus vooral op de promotie en search engine optimization; er voor zorgen dat de site in Google gevonden gaat worden.

Is het bezitten en runnen van een bedrijf te combineren met het volgen van een studie?

Zeker weten. Het ligt er wel aan hoe hard je bereid bent om te werken, want het is wel vol gas. Ik zit nu in het laatste deel van mijn master, en dat geeft wat meer rust gezien het alleen nog maar de thesis is. Maar hiervoor was het wel behoorlijk druk met het jongleren van de startup, de lessen, en de thesis. Sowieso, moet ik overigens echt weer eens aan die laatste gaan werken…

“Als je er achter komt dat het niks is voor je, weet je dat ook weer; als je het wel heel tof vindt, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.”

Welke vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan, kunnen worden toegepast op je (dagelijkse) bezigheden in je bedrijf?

Natuurlijk is er veel theoretische kennis die je een stuk verder helpt, bijvoorbeeld in management, economics, finance, en ondernemen, maar ik denk dat hetgeen wat ik vooral van mijn studies heb waar ik veel profijt van heb is het snel eigen maken van nieuwe stof en kennis. Ik denk dat dit vooral voor een startup in het eerste jaar cruciaal is, gezien je als solo-founder (in mijn geval) of co-founder vaak veel verschillende taken goed moet kunnen: ontwerpen van het product, verzamelen van feedback, ontwikkelen en daadwerkelijk bouwen van het product, relaties opbouwen, marketing, business analyseren, search engine optimization, en ga zo maar door. Tot het moment dat de startup goed genoeg loopt voor je eerste werknemers moet je behoorlijk all-round zijn. Ik denk dat het snel tot je nemen van nieuwe stof iets is waar je vooral veel profijt van hebt.

Welke vaardigheden heb je tot nu toe opgedaan sinds de oprichting van je bedrijf?

Dit zijn een aantal specifieke dingen die ik heb geleerd over de laatste 4 maanden:

– PHP en SQL (programmeer talen)
– On-page SEO en off-page SEO (vooral link building)
– Verbetering van HTML/CSS/Javascript/Jquery (programmeer talen)
– Uitbreiden Excel kennis
– Data scrapen van het internet
– Email outreach
– Time management (Courseroot, Master courses, Thesis)
– Extensieve business case neerzetten
– Funding round voorstel opzetten

Hoe zie je de toekomst van het bedrijf?

Ik geloof uiteraard dat Courseroot veel potentie heeft om mensen te helpen de beste online course te vinden voor wat het dan ook mag zijn dat ze er mee willen bereiken. Het zou natuurlijk geweldig zijn als Courseroot het go-to platform zou worden voor iemand die iets zou willen leren, maar ik denk dat het realistischer is om Courseroot te zien als een van de eerste 10 zoekresultaten in Google wanneer je opzoek bent naar een online course. Dat laatste zou natuurlijk al fantastich zijn.

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen de studenten die ook van plan om een eigen bedrijf te starten?

Zeker beginnen. Als je er achter komt dat het niks is voor je, weet je dat ook weer; als je het wel heel tof vindt, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. En je hebt vrij weinig te verliezen op dit moment als student. Wel moet je je realizeren dat het veel werk vraagt. Maar als het je ding is, dan gaat ook niks je er van weerhouden.Verder is het cruciaal om iets te maken waar echt vraag voor is. Het is ontzettend makkelijk jezelf er van te overtuigen dat het er is, maar het gebeurt zelden dat je de spijker meteen op zijn kop slaat. Wees open met je idee en verzamel zoveel feedback en kritiek als maar kan. Maak iets waar op zijn minst één iemand echt super enthousiast om is, en je bent al veel verder dan de meeste ondernemers.

reacties