Studeren in Lancaster: een legendarische ervaring!

Eindelijk is het dan zo ver, ik ga vertrekken naar Lancaster. Op 1 oktober vertrekt mijn vliegtuig naar Manchester om via daar door te kunnen gaan naar Lancaster. Dit was zeer laat vergeleken met andere studenten, die alweer een maand van tevoren de boeken mochten openen. Dit komt omdat ze in Lancaster met trimesters werken in plaats van semesters, wat betekent dat een jaar is opgedeeld in drie periodes. Maar goed, dit kon de pret niet drukken, want eenmaal aangekomen in onze accommodatie, geregeld vanuit de universiteit, begon vrijwel meteen de introductieweek. Je leert ontzetten veel nieuwe studenten kennen in deze korte periode en er wordt meteen een nieuwe manier van op stap gaan geïntroduceerd.

Na de eerste week begint dan toch het wat serieuzere leven in Lancaster. De nieuwe vakken, drie in totaal, worden geïntroduceerd en we krijgen weer wat regelmaat in ons leven. Ik heb gemiddeld vier dagen in de week les waardoor ik genoeg tijd over houd voor tripjes naar bijvoorbeeld Edinburgh, London en Manchester. Ik was nog nooit in Engeland geweest en raad dan ook iedereen aan om deze plaatsen te gaan bezoeken mocht je ooit in Engeland komen. In Edinburgh is er de Arthur’s Seat, waarbij je een mooi uitzicht hebt over heel de stad en London heeft zijn welbekende bezienswaardigheden.

Dit zijn allemaal algemenere dingen voor Engeland, maar wat Lancaster uniek maakt is de centrale ligging. Wanneer je interesse hebt om veel van Engeland te zien dan is dit een ideale locatie, want je bent in twee uur in Edinburgh of binnen twee en een halfuur uur in London. Daarnaast is de campus erg modern, wat mij aansprak. De gebouwen zijn nieuw en bijna alles valt online te regelen. Wat me ook opviel aan Lancaster, was dat de plaatselijke bevolking erg behulpzaam is. In de eerste dagen, toen we verdwaald waren als groep, werden we aangesproken door een stel en er werd aan ons gevraagd of ze ons konden helpen. Dit maak je tegenwoordig op veel plaatsen niet meer mee.

Al de speciale momenten die ik in deze relatief korte tijd mee heb kunnen maken, zou ik nooit mee hebben gemaakt als ik in Nederland was gebleven. Tijdens een exchange, maakt niet uit waarheen, ervaar je een andere manier van leven die je altijd bij zal blijven. Dit wist ik van tevoren, omdat ik met veel mensen erover heb gesproken. Uiteindelijk is dit de hoofdreden geweest om op exchange te gaan. Aanvankelijk maakte het me niet eens uit waarheen ik zou gaan. Ik heb uiteindelijk voor Lancaster gekozen, omdat het in Engeland lag, wat voor mij voorkeur had vanwege de taal, en de centrale ligging in Engeland. Alle andere kleine dingetjes maakten deze exchange voor mij helemaal compleet. Kortom, in Lancaster heb ik een legendarische tijd meegemaakt die ik nooit meer ga vergeten!

reacties