Heftige koersbewegingen na vaccin-nieuws

For the English version, click here

Vorige week maandag kondigde het farmaceutische bedrijf Pfizer positieve resultaten aan wat betreft haar onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus. De grote Amerikaanse farmaceut uit New York kondigde aan dat fase drie van haar onderzoek toont aan dat het vaccin in maar liefst 90% van de gevallen effectief blijkt. Fantastisch nieuws natuurlijk. Het hoge percentage biedt hoop voor bestrijding van de pandemie die ondertussen al een flink aantal maanden de wereld op zijn kop zet. De financiële markten reageerden dan ook behoorlijk stevig op dit nieuws.

Hoewel het nieuws ongetwijfeld positief is, betekent het nog niet meteen dat de gehele situatie in één keer is opgelost. Voordat het vaccin daadwerkelijk op grote schaal ingezet kan worden zijn we waarschijnlijk maanden verder. Het onderzoek is nog niet geheel afgerond en mocht dat allemaal positief verlopen dan zullen medische toezichthouders het vaccin nog moeten goedkeuren. Vervolgens zal het vaccin op grote schaal geproduceerd moeten worden om ten slotte over te gaan naar de distributie en verdeling van het vaccin tussen allerlei landen. Dat we binnen enkele weken weer terug naar ‘normaal’ gaan zal dus zeker niet het geval zijn. Enige terughoudendheid wat betreft dit positieve nieuws zou dan ook op zijn plaats zijn.

De financiële markten dachten daar vorig week maandag anders over. Na de aankondiging van het nieuws reageerden de beurzen stevig. Veel aandelen gingen in de dubbele cijfers omhoog. Een dergelijke sprong omhoog op de beurzen zal men als belegger (helaas) weinig meemaken. Ik maakte de beursreactie ‘live’ mee vanaf mijn computerscherm en ook voor mij was dit allesbehalve een normale dag op de beurs.

Hoewel dagen als deze weinig zullen voorkomen is het interessant om te analyseren wat er vorige week maandag precies gebeurde. Los van het feit of de koersreactie op het positieve nieuws terecht is of niet, als belegger is het verstandig om te analyseren welke koersbewegingen er plaatsvonden nadat het nieuws het grotere publiek bereikte. Het biedt een goed inzicht wat betreft het huidige beurssentiment en biedt een voorproefje van wat de beurzen wellicht zullen doen als er inderdaad een vaccin in gebruik wordt genomen. Misschien ligt het voor de hand welke aandelen en sectoren positief reageren op dergelijk nieuws en welke dat niet doen.

Desondanks is het als belegger leerzaam om een overzicht te hebben van de koersbewegingen. Hieronder een toelichting op de Nederlandse beursbewegingen vorige week maandag.

De grote winnaar 

Nadat het nieuws werd aangekondigd kwam de grote winnaar van de dag al snel tevoorschijn: Air France-KLM. De koers schoot met bijna 25% omhoog, van ongeveer €3,25 naar €4,00 binnen een paar uur tijd. Het aandeel handelde begin dit jaar, voor corona, bijna op een koers van €10,00. Nog lang niet terug op dat niveau, maar binnen een paar uur zo sterk stijgen komt natuurlijk niet vaak voor. De luchtvaartmaatschappij heeft dankzij de corona crisis een ongekend slecht jaar.

Terug naar de sportschool? 

Naast Air France- KLM zijn er meer bedrijven die hevig te lijden hebben onder de corona crisis. Basic-Fit, de sportschoolketen met vestigingen in heel Europa moest noodgedwongen flink wat locaties sluiten door de lockdown maatregelen. Hoewel het aandeel de week vóór het positieve vaccin nieuws al aan een kleine opmars bezig was, werd het nieuws vorige week maandag met open armen ontvangen door beleggers. De koers noteerde €24,50 voor de middag, maar klom aan het einde van de dag tot boven de €30,00. Een flinke stijging van ruim 20% in wederom een paar uur tijd. Begin dit jaar stond de koers in de buurt van de €35,00 en de koers begint ondertussen weer die kant op te gaan.

Winkelvastgoedfondsen stijgen fors

Behalve luchtvaartmaatschappijen en gesloten sportscholen is er nog een andere sector die flink is afgestraft door de corona crisis. Vastgoedfondsen die voornamelijk beleggen in winkelcentra zagen dit jaar hun koersen verdampen. Zo ook Unibail-Rodamco-Westfield (URW) met tientallen miljarden aan activa, waarvan het merendeel bestaat uit winkelcentra vastgoed. De koers van de vastgoedreus noteerde aan het begin van het jaar boven de €140,00. Eind September zakte het aandeel naar een dieptepunt onder de €30,00. Dat het positieve nieuws bij Unibail goed binnenkomt zal dan ook geen verrassing zijn.

Vorige week maandag liep de koers van rond de €35,00 op naar bijna €45,00.Ook het kleinere Eurocommercial Properties, waarvan de portfolio ook voornamelijk uit winkelvastgoed bestaat, steeg flink. Het aandeel noteerde aan het begin van de dag rond de €10,00 en wist te stijgen tot bijna €12,00. Een flinke stijging, maar met een koers van bijna €25,00 aan het begin van het jaar noteert ook dit aandeel nog fors lager.

Financials en banken profiteren flink 

Aandelen Aegon, ABN AMRO en ING stegen met dubbele cijfers. Banken zullen minder nadeel ondervinden van leningen die moeten worden afgeschreven vanwege het niet kunnen voldoen aan betaalverplichtingen door schuldenaars. Ook voor deze sector is de koersstijging aanzienlijk, maar de koersen noteren nog altijd flink lager in vergelijking met de periode voor de corona crisis.

Groothandelaar Sligro wacht op einde coronacrisis 

Een ander aandeel dat zwaar getroffen is door de coronacrisis is het aandeel Sligro. De groothandelaar levert voornamelijk aan horecabedrijven. Dat Sligro aanzienlijk nadeel ondervindt van de gesloten horeca moge duidelijk zijn. Daar waar de koers voor de crisis nog boven de €25,00 noteerde, handelde het de afgelopen maanden rond de helft van die prijs. Maandag steeg het aandeel van €13,20 naar €15,20 om daarmee een gedeelte van die koersdaling goed te maken.

Olieprijs stijgt, Shell beweegt mee 

Behalve aandelenkoersen ging ook de olieprijs op 9 november flink de lucht in met een stijging van rond de 8%. In het verlengde daarvan wist ook de oliegigant Shell beleggers blij te maken. Het aandeel noteerde bijna 13% in de plus op deze maandag. Nog steeds aanzienlijk lager dan de €27,00 aan het begin dit jaar maar 13% blijft een flinke stijging.

Alleen maar omhoog? 

Het was niet voor ieder aandeel goed nieuws. Op de Nederlandse beurs werd het aandeel Just Eat Takeaway flink afgestraft. De maaltijdbezorger profiteert enorm van de lockdowns en sluiting van de horeca. Aan het begin van het jaar stond de koers rond de €83,00 maar deze wist mede dankzij de corona crisis tot boven de €100,00 te stijgen. Vorige week maandag kwam er een flinke correctie. De koers daalde van boven de €102,00 naar onder de €92,00.

De komende weken

Het wordt interessant om te zien of de komende weken dit nieuwe niveau wordt vastgehouden. De stijging is stevig maar voor nu lijken de grote stijgers redelijk vast te houden aan de nieuwe koersen. Toch noteren veel van de flink gestegen aandelen nog altijd aanzienlijk lager dan de beurskoersen aan het begin van het jaar. Hoewel het vaccin nieuws positief ontvangen wordt, blijft het voor een aantal bedrijven een zwaar jaar. Corona zal voorlopig de wereld nog niet uit zijn en het wordt afwachten hoe de koersen van met name deze bedrijven zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Al met al blijkt dit vaccin nieuws een sterke katalysator te zijn om in enkele uren de koersen flink omhoog te duwen.

Interesse in beleggen?

Zelf ben ik actief lid bij A&F Investments, een beleggingsteam gefaciliteerd door de studievereniging Asset | Accounting & Finance. Mocht je zelf als student ook interesse hebben in beleggen dan komen we graag met jou in contact. Bekijk onze webpagina of onze LinkedIn om meer te weten te komen over A&F Investments. Je kan mij ook altijd een bericht sturen mocht je vragen hebben over de commissie.

reacties