Interview met Begga Berben – Regiodirecteur ING Real Estate Finance

De bedrijfswereld is zich steeds bewuster aan het worden van het belang van duurzaamheid. Maar hoe gaat het overstappen naar een ‘groenere’ vastgoed portefeuille eigenlijk in zijn werk? En welk advies zou je jonge mensen geven die hun carrière nu gaan starten? We vragen het Begga Berben (41), Regiodirecteur van ING Real Estate Finance.

Wat kunt u vertellen over uw achtergrond?

Ik ben opgegroeid in een klein dorp in België, ging daar 10 jaar lang naar een Internationale school, waarvan het laatste jaar in Italië. Ik studeerde daarna Rechten studeren in Leuven, Barcelona en later in Leiden.

Ik ben een aantal jaren als advocaat werkzaam geweest bij Loyens & Loeff waarna ik bij ING aan de slag ging. Vanuit de juridische afdeling van ING heb ik verschillende commerciële afdelingen van de bank op juridisch vlak ondersteund. Na 3,5 jaar ging ik bij de afdeling global mid corporate clients aan de slag in een meer strategische rol met internationale scope.

In 2009 werd ik secretaris van de raad van bestuur van de ING Groep. De bank had recent 10 miljard euro aan staatssteun gekregen. We zaten midden in de financiële crisis en het was een zeer belangrijke periode voor de financiële wereld. Dit was een erg uitdagende functie maar ook een leerzame periode in mijn loopbaan.

Voor mijn volgende baan verhuisden wij met ons gezin naar New York. Mijn kinderen – toen 9, 7 en 3 – startten op een Amerikaanse school en na een aantal maanden beheersten ze langzaam het Engels. Ik zelf startte bij  ING Financial Institutions in New York als relatie manager voor de Amerikaanse banken en vermogensbeheerders.

Toen onze oudste dochter naar de middelbare school ging, verhuisden wij weer terug naar Nederland. Vier jaar geleden startte ik in mijn nieuwe rol als Regional Manager Real Estate Finance voor ING in het zuiden van Nederland. Daarnaast heb ik mij gedurende de laatste jaren verdiept in de ontwikkelingen rondom het innovatiehoofdstuk mbt vastgoed. Deze sector is erg in beweging.

Waar houdt ING Real Estate Finance zich mee bezig?

Wij financieren professionele klanten die vastgoed aankopen als belegging en daar een deel op willen financieren. Wij richten ons op de lange termijn relatie met onze klanten. In Nederland werken de verschillende regiokantoren van ING REF nauw samen. Innovatieve concepten en best practices worden onderling gedeeld. Ook op vlak van duurzaamheid proberen wij met onze klanten mee te denken. Dit om hun vastgoed portefeuilles toekomstproof te krijgen. ING Real Estate heeft daarvoor een stappenplan ontwikkeld waarbij wij onze klanten helpen om deze duurzaamheidsslagen te maken.

Vanaf  2023 zullen alle kantoorpanden  een A, B of C energie label dienen te hebben om verhuurd te mogen worden. Onze partner, Corporate Facility Partners kan op verzoek van onze klanten een  scan van de totale vastgoedportefeuille uitvoeren, waarbij precies wordt uitgewerkt welke duurzamheidsmaatregelen er genomen kunnen worden om tot een beter energielabel te komen voor de verschillende panden in hun portefeuille. Onze klanten kunnen ook toegang krijgen tot de energie robot, een app die het energie verbruik van panden in kaart brengt.  Via onze partner Van Draekenburgh helpen wij onze relaties ook met subsidieadvies.

Vorig jaar hebben wij in Eindhoven de renovatie van de oude Philips terreinen gefinancierd. Deze panden hadden veelal een F-label en zijn nu naar een A  of AAA label gegaan. Hiermee hebben wij samen met onze relatie een stukje cultureel en industrieel erfgoed weer een toekomst kunnen geven. Dit geeft voldoening. Strijp T fungeert momenteel als een magneet voor innovatie in de regio waarbij de volgende generatie, de millenials zich erg aangetrokken voelen. Sustainability proof en next generation proof. Missie volbracht zou ik durven zeggen.

”Velen zijn gaan inzien dat je ook geld kan verdienen met een groen product, sterker nog, dat het slimmer is om naar de toekomst toe een groen product te hebben.”

U sprak al even over de wetgeving met betrekking tot labels, denkt u dat relaties jullie strikt uit noodzaak benaderen, of misschien ook vanuit ethisch geweten?

Ik denk dat de bewustwording op het gebied van het duurzaamheids vraagstuk bij iedereen evolueert. Vier jaar geleden stond het streven naar duurzaamheid zeker op de agenda, maar het leefde niet echt. De afgelopen jaren merken we dat het onderwerp sterker naar de voorgrond toe is geschoven. Ook het verantwoordelijkheidsgevoel naar de volgende generatie neemt toe.  Velen zijn gaan inzien dat je ook geld kan verdienen met een groen product, sterker nog, dat het slimmer is om naar de toekomst toe een groen product te hebben. Niet meedoen is eigenlijk geen optie meer. Een groen pand is toekomst proof, een “bruin“ pand niet.  Doordat het onderwerp universeel is zal het – als het goed is – alleen maar meer aandacht blijven krijgen.

Heeft u nog tips voor studenten?

Ik zou zeggen: blijf dicht bij jezelf, ogen dicht, springen, en laat je verrassen. Geniet van de journey! Vooraf plannen maken heeft niet altijd zin. Natuurlijk, een beetje richting geven aan je carrière kan geen kwaad, maar veel is ook afhankelijk van wat en wie er op je af komt.

Ik heb – bewust – niet altijd voor de makkelijkste weg gekozen. Het onbekende gaf mij de nodige spanning en uitdaging waarnaar ik op zoek was. “When was the last time you did something for the first time” is een quote van J. Maxwell waar ik vaak aan denk. Er is nog zo veel te zien en te leren. In de verschillende functies die ik heb gehad heb ik veel geleerd van de mensen rondom mij. Bij het maken van een keuze voor een nieuwe baan, heb ik altijd geprobeerd voor een functie te gaan waarbij ik kon blijven leren. Dit in combinatie met teruggeven van wat je al wel in je rugzak hebt zitten geeft voor mij een gezonde dynamiek.

Als ik denk over andere tips die ik studenten zou kunnen meegeven bij het starten van hun loopbaan zou het zijn: Kies voor een positie waar je je prettig bij voelt en waar je omgeven wordt door mensen die je het vertrouwen geven en je de ruimte geven om te groeien. En laat je niet afschrikken door het onbekende; veel is te leren. Attitude, drive, curiosity en de willigness to learn zijn cruciaal in mijn ogen. Op tijd zijn is ook een belangrijk element. Neem de tijd om te connecten met mensen voor en na een meeting. Dit zijn kleine waardevolle momenten. Omarm feedback, stel vragen, vraag om hulp, luister naar de mensen rondom je en betrek hen bij de zaken die je doet.

reacties