Studytour 2018: Een prachtige reis

Afgelopen februari maakte ik samen met mijn commissieleden de belangrijkste beslissing die we als commissie zouden gaan maken: wat wordt de bestemming van de Studytour 2018? We hebben alle voor- en nadelen tegen elkaar afgestreept en onze keuze viel uiteindelijk op Taiwan. Nederland erkent Taiwan officieel niet als eigen staat, want dan zegt de Volksrepubliek China alle relaties met ons op. Taiwan, officieel Republic of China genaamd, is een welvarend land waar veel internationale bedrijven zijn gevestigd. Taiwan leek ons daarom politiek en economisch gezien een interessant land om te bezoeken.

Het doel van de Studytour is deelnemers kennis te laten maken met het bedrijfsleven in een ander land, een andere cultuur leren kennen en genieten van een prachtig land. Dit hebben we gedaan in Taiwan door afwisselend bedrijven te bezoeken en culturele activiteiten te ondernemen. In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, hebben we meerdere bedrijven bezocht. We bezochten onder andere PwC, waar we veel te weten zijn gekomen over factoren die het aantrekkelijk maken voor bedrijven om zich in Taiwan te vestigen. Taiwan heeft een hele gunstige ligging in Azië en het belastingtarief ligt hier onder het gemiddelde in Azië. Daarbij heeft Taiwan een dynamische en innovatieve economie met goed ontwikkelde industrie clusters. Taiwan staat hoog op de ranking van de meest competitieve economieën en het biedt een handel en investeringsopening tot de Chinese en Zuidoost Aziatische markt.

Taiwan staat 15e op de ranglijst van de 190 landen in totaal om het gemakkelijkste business te doen. Om hier meer over te weten zijn we bij de NTIO geweest. NTIO staat voor Netherlands Trade & Investment Office en is de officiële representatie van Nederland in Taiwan, maar is geen officiële ambassade of consulaat. Dit komt doordat anders China de relaties met ons verbreekt. De NTIO helpt Nederlandse bedrijven met het doen van business in Taiwan en ook Taiwanese bedrijven in Nederland. Voorbeelden van bekende Taiwanese bedrijven zijn Giant, Accer, Foxconn en HTC. Daarnaast konden wij bij de NTIO vragen stellen over de politieke situatie, want politieke vragen kunnen heel gevoelig liggen bij Taiwanezen. Zo leerden we dat er politieke partijen zijn die pro-China zijn, maar ook partijen die dit niet zijn. Tijdens ons verblijf waren er campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen in Taiwan. Overal in de stad zagen we posters van politici hangen. Taiwan heeft een democratie met meerdere partijen, maar er wordt hier meer op de persoon gestemd dan op een partij. Een partijprogramma zoals wij dat kennen in Nederland hebben in Taiwan niet.

”Wat meteen opvalt, is dat je overal streetfood tegenkomt. We hebben zelf ook een foodtour gedaan waarbij we allerlei Taiwanese gerechten op de lokale night market hebben geproefd.”

Naast de bedrijfsbezoeken hebben we ook genoten van de stad Taipei. Wat meteen opvalt, is dat je overal streetfood tegenkomt. We hebben zelf ook een foodtour gedaan waarbij we allerlei Taiwanese gerechten op de lokale night market hebben geproefd. Wat ook erg opvalt, is dat je in elke straat wel een 7-Eleven vind. Dit is de grootste convenience store van het land. Taiwanezen eten bijna altijd buiten de deur. Zo wist onze gids bijvoorbeeld niet meer wanneer ze voor de laatste keer thuis had gekookt. Taipei heeft ook veel daoïstische en boeddhistische tempels. Daoïsme of taoïsme is een Chinese filosofische en religieuze stroming en het gaat over hoe je moet handelen in je leven. Tijdens de wandtocht door de stad hebben we een tempel bezocht, zijn we bij de Chiang Kai-shek Memorial Hall geweest en hebben we het regeringsgebouw gezien. In het midden van de stad staat de Taipei 101. Dit gebouw staat ook bekend als het Taipei World Financial Center en is 509 meter hoog. Het was van 2004 tot 2010 het hoogste gebouw van de wereld. De lift gaat met een snelheid van meer dan 60 km/uur omhoog van de 5e naar de 89e verdieping in 37 seconden. In de buurt van de Taipei 101 zijn veel westerse winkelketens en restaurants. Hieraan zie je dat Taipei een echte internationale stad is. Het mooie aan Taipei is dat net buiten de stad je overal groen hebt. Zo zijn wij ook een dagje naar de theeplantages geweest die dichtbij Taipei liggen. We hebben daar kunnen genieten van prachtige uitzichten over de theevelden.

In de Taipei 101 is de Taiwan Stock Exchange gevestigd en deze hebben we ook tijdens onze Studytour bezocht. Tussen 8.30 en 13.30 wordt er op een normale dag gehandeld. Tijdens ons bezoek zagen we op het scherm veel rode cijfers. Dit was voor ons een signaal dat het deze dag niet goed ging op de beurs, maar dit is dus niet het geval. In Taiwan staan de stijgingen in het rood en de dalingen in het groen wat dus een verschil is met hoe we het in Nederland doen. Het laatste bedrijf dat de Taiwan Stock Exchange is opgegaan is SCSB. De Shanghai Commercial & Savings Bank was toevallig ook een van de bedrijven die we hebben bezocht. Het bedrijf was erg blij dat wij kwamen net na de IPO. We hebben foto’s gemaakt van onze groep samen met het bestuur van de SCSB en deze zijn zelfs op het Taiwanese nieuws geweest.

”Het was een warme dag en met een aantal flinke hellingen was het soms best zwaar, maar het was het meer dan waard om deze 30 kilometer te fietsen. Het fietspad om Sun Moon Lake wordt als een van de mooiste fietspaden van de wereld gezien”

Na bijna een week in Taipei te zijn geweest, vervolgden we onze reis per bus naar Sun Moon Lake. Dit is een heel groot meer in het midden van Taiwan. Het is een prachtige plek waar het hele jaar door vele toeristen komen. Als typische Nederlanders hebben we fietsen gehuurd en hebben we om het meer heen gefietst. Het was een warme dag en met een aantal flinke hellingen was het soms best zwaar, maar het was het meer dan waard om deze 30 kilometer te fietsen. Het fietspad om Sun Moon Lake wordt als een van de mooiste fietspaden van de wereld gezien. De laatste dagen van onze reis zijn we naar Hualien gegaan. Dit is een stad van ongeveer 100.000 inwoners en ligt aan de oostkust van Taiwan. Hualien ligt dichtbij Taroko National Park waar we twee dagen zijn geweest. We hebben hier een prachtige hike gemaakt langs een klif en we hebben river tracing gedaan. Dit waren echt twee actieve dagen, maar ook prachtige dagen waar we echt van hebben genoten. We sloten onze reis af met een gezamenlijk diner in een klein lokaal Taiwanees restaurant in Taipei. Het was een hele belevenis om daar wat te bestellen met een Chinese kaart en geen Engels sprekende bediening, maar we hebben er uiteindelijk heerlijk gegeten. De volgende dag moesten we weer terug in het vliegtuig naar het koude Nederland. Na twee intensieve en vooral gezellige weken was de Studytour aan een eind gekomen en het normale leven kon weer beginnen.

Tot slot wil ik graag mijn commissieleden Boris, Ivo, Britt, Ruben en Sjors bedanken natuurlijk ook onze coördinator Niels!

reacties