AccountantsDay 2018: Big firm capability, Small firm personality

Op 13 november 2018 vond de AccountantsDay plaats. Als voorzitter vormde ik samen met Allard, Nikki, Robin & Stijn de commissie die verantwoordelijk was voor de organisatie. Voordat de AccountantsDay plaatsvond hebben we een informatiesessie gehouden om de deelnemende bedrijven te informeren over wat er tijdens de AccountantsDay verwacht werd van hen. Vanuit de bedrijven is er veel interesse om deel te nemen aan dit evenement waardoor er dit jaar voor gekozen was om de AccountantsDay uit te breiden. Er deden 8 accountancybedrijven mee en ook de NBA en SRA waren aanwezig. De deelnemende bedrijven waren: Accon avm, Baker Tilly Berk, De Beer, Grant Thornton, Koenen & Co, RSM, Van Oers en WVDB Adviseurs Accountants.

Ook de dagindeling was dit jaar vernieuwd en opgedeeld in twee delen. De dag begon op de chique locatie ‘Villa de Vier Jaargetijden’. Na een kort welkomstwoord konden de bedrijven zich voorstellen. Hierna begonnen we met een lunch en daarna het maken van een case. Er waren tijdens deze sessie drie accountancybedrijven, NBA en SRA. De lunch en het maken van de case werd opgedeeld in verschillende rondes waardoor de studenten de kans hadden om met ieder bedrijf kennis te maken. Op een informele manier konden de studenten tijden de lunch al hun vragen stellen aan de bedrijven. Daarna begonnen we aan de case. De case ging over een vliegtuigmaatschappij. De studenten moesten risico’s bepalen die bij het bedrijf aanwezig waren. Nadat de case in groepjes gemaakt was, heeft NBA-ambassadeur Judith Kievit de resultaten gezamenlijk besproken. Dit was het einde van de eerste sessie. Het was erg interessant en leuk om de verschillende bedrijven te leren kennen en om wat meer te weten te komen over wat de NBA en SRA precies doen.

”De lunch en het maken van de case werd opgedeeld in verschillende rondes waardoor de studenten de kans hadden om met ieder bedrijf kennis te maken. Op een informele manier konden de studenten tijden de lunch al hun vragen stellen aan de bedrijven.”

Tijdens de tweede sessie waren er vijf accountancybedrijven aanwezig. Ook deze sessie begon met een korte voorstelronde door de bedrijven. Daarna werd er in groepjes gediscussieerd over twee verschillende stellingen. De eerste stelling was: “Men kan zich beter ontwikkelen bij een niet Big-4 kantoor”. Deze stelling hebben wij als commissie gekozen omdat het ons een goed opstapje leek naar een discussie waarbij de bedrijven meer konden vertellen over de verschillen. De tweede stelling was: “Uitgebreid fraudeonderzoek moet een standaard onderdeel worden van iedere accountantscontrole”. Deze stelling hebben we gekozen omdat er in het nieuws de laatste tijd veel te horen is over fraude in het bedrijfsleven en het vanuit de maatschappij vaak verwacht wordt dat de accountant hier toezicht op houdt.

Nadat deze stellingen besproken waren in groepjes hielden we een gezamenlijk debat waarbij iedereen zijn argumenten kon geven. Dit debat werd geleid door Luc, de coördinator van onze commissie. Rond vijf uur sloten we de middag af bij ‘Villa de Vier Jaargetijden’ en gingen we naar ‘Bij Maud’. Hier vond een kookworkshop plaats. De studenten werden weer in groepjes opgedeeld en mochten iedere gang met een ander bedrijf maken. We begonnen met het maken van de amuse: loempia’s. Daarna gingen we verder met het voorgerecht en hoofdgerecht. Iedereen was erg enthousiast en door middel van goed teamwork hebben we alle gerechten bereid. Dit was een leuke manier van kennis maken met de bedrijven. Als laatste had Maud samen met haar team het toetje voor ons gemaakt. Nadat we dit op hadden en er nog even na geborreld was, sloten we de dag af.

Ik kijk zeer tevreden terug op deze geslaagde dag. Vanuit de bedrijven en de studenten zijn er veel positieve reacties gekomen, wat fijn is om te horen! Graag wil ik de deelnemende bedrijven en de studenten bedanken voor hun enthousiasme en inzet tijdens de AccountantsDay. Ook wil ik Allard, Luc, Nikki, Robin & Stijn bedanken voor hun harde werk binnen deze commissie.

reacties