Working at EY

Wie ben ik?

Mijn naam is Diede Hoenderboom en 22 jaar geleden zag ik voor het eerst het licht in de Achterhoek, in Aalten om precies te zijn. Na het behalen van mijn VWO diploma (Economie & Management) ben ik verhuisd naar de oudste (feit) en mooiste (mening) stad van Nederland: Nijmegen. Hier heb in drie jaar mijn bachelor Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit weten te halen, waarna ik vorig jaar ben gestart met de master Accountancy in Tilburg. Graag neem ik jullie mee in mijn verhaal met EY!

EY Experience

Mijn allereerste contact met EY was in begin 2017 tijdens een Inhousedag op kantoor Arnhem. Dit resulteerde in een informatieve middag en een gezellig diner. Een half jaar later werd ik gebeld door de recruiter met de vraag of ik geïnteresseerd was om te solliciteren voor een deelname aan de Business Course. Vier dagen met EY en 25 studenten vanuit heel Nederland naar een (toen nog) onbekende bestemming, dat leek mij zeker wel wat! Na een sollicitatieronde op kantoor Amsterdam werd ik gebeld met het goede nieuws: ik was geselecteerd om deel uit te maken van de EY Experience.

Een maand voor vertrek werd de bestemming bekend gemaakt: Parijs! Met een hotel met uitzicht op de Arc de Triomph en een fantastische groep zijn deze dagen voorbij gevolgen. De dagen waren goed gevuld met het werken aan een casus op kantoor en veel informele activiteiten om elkaar en EY beter te leren kennen. Een goed voorbeeld hiervan is het afsluitende partnerdiner in Rotterdam, waar twintig partners van alle kantoren in Nederland aanwezig waren om onze brandende vragen te beantwoorden. Wat mij enorm is bijgebleven van deze dagen is de fijne en toegankelijke sfeer die heerst binnen EY.

”Tijdens mijn scriptiestage heb ik meegelopen bij een grote retailklant en een gemeente. Deze weken hebben mij een goed beeld gegeven van de werkzaamheden van een accountant en toen wist ik het zeker: ik wil accountant worden bij EY.”

Scriptiestage bij EY

Vanuit de Master Accountancy in Tilburg is er ruimte voor het volgen van een scriptiestage bij een accountantskantoor. Hier wilde ik heel graag gebruik van maken en het liefst bij EY. Toen deze optie aangeboden werd, heb ik deze met beide handen aangepakt en zo startte ik begin dit jaar bij EY Eindhoven als scriptant. Er zijn enorm veel voordelen voor het schrijven van een scriptie bij een bedrijf, zo kregen we een extra begeleider vanuit EY, werd de mogelijkheid aangeboden om mee te lopen bij verschillende klanten om te ervaren hoe is het om mee te werken in een audit, leerden we EY beter kennen en daarvoor kregen we ook nog eens een leuke vergoeding per maand.

Tijdens mijn scriptiestage heb ik meegelopen bij een grote retailklant en een gemeente. Deze weken hebben mij een goed beeld gegeven van de werkzaamheden van een accountant en toen wist ik het zeker: ik wil accountant worden bij EY. Voordat ik dit waar kon maken, moest ik eerst nog afstuderen. Gelukkig is dit, mede dankzij de goede begeleiding vanuit EY, na het behalen van mijn masterscriptie gelukt. Nog een paar maanden genieten van mijn laatste zomer als student, voordat ik in het werkende leven zou stappen.

EY Induction

Mijn carrière had niet beter kunnen beginnen: een week met de starters van EY Nederland en Frankrijk naar Griekenland tijdens de EY Induction. De week was overdag gevuld met het volgen van trainingen om ons klaar te stomen voor de eerste klanten die snel zouden volgen. De avonden bestonden uit informele activiteiten, zoals een partner presentatie, een Mr. & Mrs. EY verkiezing, EY’s got talent en verschillende themafeesten. Een intense, maar geweldige week.

Mijn eerste maand

Eenmaal terug in Nederland met een rugzak vol nieuwe kennis ben ik begonnen als accountant. Ik kijk enorm positief terug op de eerste maand, waarin ik mijn eerste klanten en teams heb ontmoet. Mijn klanten voor het komende jaar zijn erg verschillend, van grote beursgenoteerde bedrijven tot kleine zorginstellingen. De reden hiervoor is om kennis te maken met verschillende soorten bedrijven om te kijken wat het beste bij me past.

Omdat ik ben begonnen met de Post Master Accountancy (PMA) aan de Universiteit van Tilburg, werk ik van maandag tot en met donderdag. De vrijdag is gevuld met werkgroepen en colleges op de universiteit. Dit zal zo doorgaan tot januari wanneer busy season begint: het drukke seizoen voor accountants, waarvoor de studie tijdelijk op een lager pitje wordt gezet.

Begeleiding vanuit EY

Net als bij de scriptiestage krijgen we als kersverse medewerkers tijdens onze loopbaan begeleiding vanuit EY. Zo is iedereen ingedeeld in een Development & Learning Team (DLT): een vijftal jaargenoten en een senior dat eens per kwartaal bij elkaar komt om op informele wijze ervaringen te delen en uitdagingen te bespreken. Daarnaast krijgt iedereen een counselor toegewezen. Met deze counselor wordt een studieplan opgesteld en besproken om je te helpen in je loopbaan bij EY.

Mijn advies

Zoals jullie waarschijnlijk wel kunnen merken ben ik enorm blij met mijn keuze om bij EY te gaan werken. Tijdens mijn oriëntatieperiode heb ik contact gehad met verschillende Big4 accountantskantoren. Vanuit mijn omgeving kreeg ik erg vaak het advies om ‘iets te kiezen waar ik mij goed bij voelde’. Toen vond ik dat erg lastig, want wanneer is je gevoel goed genoeg? Nu ik terugkijk op de afgelopen tijd kan ik wel zeggen dat ik op gevoel heb gekozen. In essentie verschillen de werkzaamheden binnen Big4 kantoren niet, daarom werd de cultuur en de medewerkers belangrijker in mijn keuze. Binnen EY waardeer ik de open en toegankelijke cultuur die er heerst onder medewerkers. Mijn advies aan studenten die nog een keuze moeten maken: Kies waar jij je het beste bij voelt! En hoe je hier achter komt? Door verschillende bedrijven en haar medewerkers te leren kennen via een Inhousedag, business course en/of (scriptie)stage.

reacties