Working at PwC

Mijn naam is Jordi de Oude, 24 jaar en woonachtig in Eindhoven. Inmiddels loop ik alweer ruim 2 jaar rond binnen PwC, eerst als stagiair en daarna als Associate op de Assurance afdeling van PwC Eindhoven. Daarnaast ben ik bezig aan mijn laatste vak van de Post-Master Accountancy in Tilburg. Naast mijn studie vind ik het leuk om de weekenden op mijn motor door te brengen en tijd te besteden aan vrienden en familie.

In 2012 ben ik, na mijn middelbare school, vanuit Apeldoorn verhuisd naar Tilburg om daar de Bachelor Bedrijfseconomie te gaan volgen. Ondanks dat ik actief lid was bij Asset | Marketing, ontdekte ik al snel dat de Accountancy-gerelateerde vakken mij het meest inspireerde. Het stoeien met cijfers en het verhaal achter de cijfers vond ik het leukst. Iets wat extra duidelijk werd door het bijwonen van Inhousedagen van verschillende accountantskantoren. Daarom ben ik na de Bachelor Bedrijfseconomie begonnen aan de Master Accountancy. Tijdens mijn Master heb ik stagegelopen bij PwC en hier mijn afstudeerscriptie afgerond.

Waarom PwC

Tijdens mijn studie heb ik bij veel kantoren een kijkje genomen, zowel Big-4 als kleinere kantoren. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om voor een Big-4 kantoor te gaan, aangezien ik het idee had mijzelf daar heel goed te kunnen ontwikkelen. Vervolgens kwam natuurlijk de vraag; welke kantoor? Dit is een keuze die ik op basis van mijn gevoel heb gemaakt. Ik ben naar veel evenementen geweest, zoals inhouse-dagen, bbq-avonden en case-dagen. Hierdoor heb ik 3 van de 4 grote kantoren beter leren kennen. Uiteindelijk ben ik met meerdere kantoren ook in gesprek gegaan, maar tijdens deze gesprekken was mijn voorkeur voor PwC snel duidelijk.

“Ga vooral naar de vele evenementen die worden georganiseerd en probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de cultuur die heerst bij de bedrijven.”

Ik voelde mij hier direct thuis, had een klik met de collega’s en kreeg hier de meest informele indruk. Ook had ik het idee dat PwC echt bereid was in mij te investeren, zodat ik mezelf verder kan ontwikkelen. Daarnaast start je bij PwC in een 2-jarig opleidingsprogramma, The Associate Academy, waar je jezelf aan de hand van een coach, veel werkervaring, trainingen en social events goed kan ontwikkelen.

Ervaringen tot nu toe

Binnen PwC bevind ik mijzelf nu in de afrondende fase van de Associate Academy. Tijdens dit programma heb ik de ruimte gekregen om binnen bijna alle sectoren werkervaring op te doen, iets dat PwC onderscheidt van de andere kantoren. Daarnaast heb ik mijzelf binnen dit programma enorm snel kunnen ontwikkelen door de goede begeleiding van een coach, de diverse trainingen die georganiseerd worden en door tijdens de trainingsdagen te kunnen sparren met alle andere Associates uit mijn jaarlaag.

Naast het werk en de trainingen worden er veel andere activiteiten georganiseerd waardoor je je collega’s op een andere manier leert kunnen. Zo ben ik met mijn jaarlaag van kantoor Eindhoven een weekend in Keulen geweest, gaan we ieder jaar op ski-trip en worden er verschillende team-uitjes georganiseerd, die variëren van een avond uit eten tot een dag naar de Efteling. Ook worden er regelmatig sportevenementen georganiseerd, zoals een zaalvoetbal- of tennistoernooi. Binnenkort bestaat PwC 125 jaar en om dit te vieren zal er voor alle kantoren in Nederland een groot feest georganiseerd gaan worden. Kortom, genoeg mogelijkheden om collega’s op een informele manier te leren kennen.

Tot slot biedt PwC ook de ruimte om jezelf op andere vlakken te ontwikkelen dan Accountancy, zo ben ik binnen PwC betrokken bij het recruitment team van de regio zuid en maak ik deel uit van Connected Running. Voor Connected Running organiseer ik met een paar collega’s hardlooptrainingen voor collega’s en klanten. Ook doen we regelmatig mee met wedstrijden, waarna we natuurlijk eindigen in een kroeg voor een welverdiend biertje.

Mijn tips voor studenten

Ga vooral naar de vele evenementen die worden georganiseerd en probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de cultuur die heerst bij de bedrijven. Uiteindelijk hebben de kantoren dezelfde soort klanten en dezelfde soort werkzaamheden en wordt het verschil gemaakt door het type mensen dat er werkt en de cultuur die er heerst. Het is zoeken naar de plek waar jij je thuis voelt.

Daarnaast heb ik een goede keuze gemaakt door mijn afstudeerscriptie te schrijven bij een accountantskantoor. Dit biedt de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij het bedrijf waar je eventueel gaat werken, een blik te werpen op de werkzaamheden die je zult gaan doen en vooral de mensen te leren kennen. Dit kan ik dan ook alleen maar aanraden. Probeer ook tijdens je stage een keer mee te gaan met een team, zodat je een goede indruk krijg van het werk.

reacties