For the English version, click here. Mijn verhaal over 2024 Kaapstad Het begon dit jaar allemaal op maandag 29 april, we verzamelden bij centraal
For the English version, click here
Het is tegenwoordig erg belangrijk om een goede indruk te maken met je cv. Hoe maak je je cv en motivatiebrief onderscheidend? Welke activiteiten worden aanbevolen om naast je studie te doen? Drie recruiters, Lisa (WVDB Adviseurs Accountants), Lisette (Nielen Schuman) en Wouter (PwC), delen hun kijk hierop. Waar letten zij als recruiters op en kijken zij hier hetzelfde naar? Ontdek het in dit artikel!
Wat maakt een cv goed?
Zowel Lisa, Lisette en Wouter vinden overzichtelijkheid erg belangrijk bij cv’s. Wouter geeft allereerst aan dat veel studenten tegenwoordig fancy cv’s met kleurtjes en visuals hebben, maar daardoor gaat soms de overzichtelijkheid van het cv verloren. “Een recruiter wilt eigenlijk in één oogopslag kunnen zien wie jij bent en wat je gedaan hebt”, aldus Wouter. Hij geeft als tip om naar LinkedIn te kijken hoe daarop jouw digitale cv wordt gepresenteerd. Lisa vindt echter dat je een cv op een niet alledaagse manier moet presenteren. “Je moet het persoonlijk en opvallend maken, maar het wel zakelijk houden. Hierbij kan je denken aan kleur, icoontjes of symbolen.”
Volgens Lisette is het de truc om de balans te vinden tussen vertellen wat belangrijk is, maar het ook helder en overzichtelijk houden. “Denk na welke vaardigheden, kennis en ervaring belangrijk zijn voor de specifieke functie en laat deze extra naar voren komen op je cv.” Lisa geeft als aanvulling dat je, indien relevant, kort en puntsgewijs moet benoemen wat jouw taken en verantwoordelijkheden waren en welke successen je hebt geboekt. “Eventueel aangevuld met een korte profielschets en een representatieve foto”. Wel geven beide recruiters aan dat je moet oppassen dat je cv niet te lang wordt, namelijk niet langer dan 1 à 2 pagina’s. “Ook niet overbodig: check je cv op lay-out, spelling en grammatica”, voegt Lisette nog toe.
Over de chronologische volgorde van je ervaringen in je cv hebben Lisa en Lisette echter verschillende meningen. Volgens Lisa bestaat een heldere opbouw van ervaringen uit jaartallen in chronologische volgorde. Lisette heeft hier echter een andere mening over: “Schrijf zaken als je opleiding, stages, werkervaring en/of extra-curriculaire activiteiten per onderdeel in a-chronologische volgorde op, dus je meest relevante ervaring bovenaan.”
“Het gaat niet alleen maar om de ervaringen, maar ook om de keuzes die diegene gemaakt heeft.”
Wat maakt een CV onderscheidend?
Volgens Wouter is het van belang dat je dingen op je cv zet die van toegevoegde waarde zijn. “Zorg dat je hier kritisch op bent, want alles wat te veel is leidt af van datgene wat wel iets toevoegt. Je zou kunnen beschrijven wat je naast je studie hebt gedaan, aan welke extracurriculaire activiteiten je hebt deelgenomen, of je in het buitenland hebt gestudeerd en of je vrijwilligerswerk hebt gedaan.”
Lisette vindt dat een cv eruit springt als je ziet dat iemand interesse heeft voor het vakgebied. Het gaat niet alleen maar om de ervaringen, maar ook om de keuzes die diegene gemaakt heeft. Een cv kan al een aardig inzicht geven of er een eventuele fit met de organisatiecultuur kan zijn. Zo kan er gekeken worden naar de soort organisaties waar je gewerkt hebt of stage hebt gelopen, maar ook welke hobby’s en interesses je hebt. Hierbij telt ook mee hoe je in je motivatiebrief overkomt. Daarnaast verwacht ze tenminste één relevante stage, bijbaan of deelname aan een commissie, investment club, case dag of andere zaken welke de interesse in corporate finance laten blijken te zien, mocht je bij een bedrijf zoals Nielen Schuman willen solliciteren.
Het is dus belangrijk dat uit je keuzes blijkt dat je interesse hebt in het vakgebied, specifieke ervaringen hebt opgedaan en relevante vaardigheden hebt ontwikkeld.
Wat bevat een goede motivatiebrief?
Lisette vindt een goed cv belangrijk, maar ze geeft aan dat een goede motivatiebrief net zo belangrijk is. Als uit je brief namelijk geen sterke motivatie blijkt of als deze slecht is geschreven, kan je alsnog worden afgewezen. Volgens Lisette moet uit je brief blijken dat je echt hebt nagedacht waarom je voor een vakgebied kiest en wat je specifiek interesseert aan het bedrijf waarvoor je solliciteert. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat je verder toelicht wat je tot nu toe hebt gedaan om de juiste vaardigheden voor de openstaande positie te ontwikkelen.
Ook hier geldt weer: check je brief op spelling en grammatica. Een tip is om iemand te vragen je brief te lezen en feedback te geven.
“Je toekomstige werkgever is met name op zoek naar een student die keuzes heeft gemaakt met een reden, met een bepaalt doel. Bedenk dus goed wat JIJ wilt en waarom je dat wilt.”
Wat is goed om te doen naast je studie?
Lisa raadt in het begin van de bachelorfase aan om eerst te zorgen voor een juiste balans tussen studie en privé. “Vaak is het aan de start van je studiejaar even wennen aan een nieuwe omgeving, een (eventuele) studentenwoning en veel nieuwe informatie.” Naarmate je aan het einde van het eerste studiejaar komt, of net bent gestart met het tweede studiejaar, zou ze aanraden om je steeds verder te oriënteren en te kijken naar een eventuele vervolgstudie in de richting die bij je past.
Wouter geeft als advies om tijdens je studie actief te zijn bij een studievereniging om je netwerk, maar ook het vakgebied verder te ontdekken. “Wees nog actiever in de laatste jaren van je bachelor studie, omdat dat doorslaggevend kan zijn voor je toekomstige stages tijdens je master. Ga naar zoveel mogelijk events van Asset | Accounting & Finance, de universiteit of naar organisaties die zelf events organiseren. Stel veel vragen en ervaar waar jij je thuisvoelt.”
Indien mogelijk raadt Lisa het zeker aan om een bestuursjaar te lopen. “Tijdens een bestuursjaar ontwikkel je namelijk persoonlijke vaardigheden en kom je tevens veel in contact met diverse kantoren. Dat legt een goede basis om een beeld te vormen van de diversiteit aan mogelijkheden na het behalen van jouw studie.”
Volgens Wouter is het echter erg belangrijk om weloverwogen keuzes te maken. “Je moet geen dingen gaan doen omdat de massa dat doet, maar omdat jij vindt dat je dat nodig hebt. Je toekomstige werkgever is met name op zoek naar een student die keuzes heeft gemaakt met een reden, met een bepaalt doel. Bedenk dus goed wat JIJ wilt en waarom je dat wilt. Op die manier zou je dat ook later veel beter kunnen verantwoorden in een interview met je toekomstige werkgever.”
Tijdens de masterfase adviseert Wouter alle studenten om een afstudeerstage te zoeken. Dit geeft je de mogelijkheid om je toekomstige collega’s te leren kennen en rustig te wennen aan een nieuwe omgeving. Bovendien is een stagevergoeding altijd mooi meegenomen. Lisa is het hiermee eens en raadt ook een werkstudentschap te volgen, mits dit te combineren is met je studielast. Hierdoor krijg je ook een goed beeld van de werkzaamheden in de praktijk en kom je erachter of het type organisatie bij jou past.
Afsluitend wil Lisa als tip meegeven: “Zorg voor de juiste balans, dus geniet vooral ook van je studententijd, zodra je gaat werken kom je in een andere dynamiek terecht en denk je vast nog eens terug aan deze fantastische periode van je leven!”
Wil je nog meer tips en tricks over je CV, motivatiebrief en sollicitatie? Schrijf je dan nu in voor de sollicitatie/cv training op 16 november via https://www.asset-accountingfinance.nl/event/training/.