Een bestuursjaar als Chairman/External Affairs bij Asset | Accounting & Finance

For the English version, click here.

In dit artikel vertellen Stijn en Sebastiaan over hun rol binnen Asset | Accounting & Finance. Allereerst vertelt Stijn meer over zijn ervaringen als voorzitter, vervolgens zal Sebastiaan meer delen over zijn werkzaamheden als External Affairs. 

Stijn Smits

Als Chairman is Stijn verantwoordelijk voor het beleid van en de externe communicatie naar partijen zoals Asset en de Universiteit. Daarnaast coördineert hij de StudyTour commissie en de Alumni Commissie. In dit artikel vertelt Stijn wat zijn functie inhoudt en hoe hij zijn dagen als Chairman van Asset | Accounting & Finance doorbrengt.

In dit artikel wil ik met jullie mijn verhaal delen als Chairman van misschien wel één van de meest bijzondere jaren uit mijn leven.
Zelf heb ik nog geen seconde spijt gehad van het maken van mijn keuze voor een bestuursjaar. Echter krijg ik vaak de vraag: “Wat doe je nu eigenlijk iedere dag?” In dit artikel wil ik dat beantwoorden en voorgoed van die vraag af zijn. Ik neem je mee in een “doorsnee” week als Chairman van Asset | Accounting & Finance.

Maandag

09.00u: Elke maandagochtend beginnen we met onze reguliere bestuursvergadering, die standaard om 09.00 uur begint.. We houden deze vergaderingen altijd op onze kantoren in gebouw E, boven Café Esplanade, waar we over het algemeen gedurende de hele week te vinden zijn. Tijdens deze vergaderingen bespreken we een breed scala aan onderwerpen, waaronder onze dagelijkse taken, de activiteiten van onze commissies, geplande evenementen, en andere relevante zaken op Asset General niveau. Natuurlijk nemen we ook de tijd om bij te praten over onze weekenden.
13.00u: Na afloop van de vergadering lunchen we vaak gezamenlijk, waarna iedereen zich weer op zijn of haar eigen taken stort. Persoonlijk bereid ik vaak vergaderingen voor die gepland zijn voor later in de week. Ook gebruik ik de tijd na onze bestuursvergadering om me voor te bereiden op de vergarding van Asset General die gepland staat voor dinsdagochtend. Gedurende de rest van de dag werk ik aan diverse kleinere taken, zoals het zoeken naar alumni die bereid zijn om te spreken over hun loopbaantraject tijdens een informatiesessie die we organiseren voor studenten, de Master Experience Day. Daarnaast beoordeel ik verslagen van studenten die deelnemen aan het Certificate of Extracurricular Excellence programma voor zowel Accountancy als Finance, een certificeringsprogramma dat we samen met de departementen Accountancy en Finance van de universiteit verzorgen, waarbij ik de coördinatie op me neem.
16.30u: Ik zit samen met Sven om de acquisitie en formele evenementen van de StudyTour door te nemen. Hij ondersteund mij hierin als aankomt op contact met kantoren.

Dinsdag

9.30u: Dinsdagochtend begint met een vergadering van Asset General, namelijk de General Board Meeting (GBM). Dit is een vergadering met alle Chairman van de Asset departementen, de EBT en de MAK (supported by Asset). Binnen het algemeen bestuur van Asset ben ik Penningmeester, dit houdt in dat ik eind verantwoordelijk ben voor alle financiën binnen Asset en leiding geef aan de Treasurers Meeting. Dit is het financiele orgaan van Asset waarin alle penningmeesters zijn vertegenwoordigd. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het contact met externe stakeholders van Asset. GBM wordt voorgezeten door Hugo Uitdehaag, de huidige Independent Chairman. Ondanks dat het soms een beetje chaotisch kan zijn om met allemaal Chairmen samen te zitten is GBM vaak een van de leukere vergaderingen van de week. Je komt te weten wat er bij andere departementen speelt en waar ze tegenaan lopen. Maar ook bespreek je zaken die op facultair niveau erg belangrijk zijn.
13.00u: Na GBM gaan we altijd om 13.00u met ons A&F bestuur samen lunchen. Dit is altijd een lekker momentje in de week. We bespreken de laatste roddels en hebben het vaak over de feesten en borrels die we hebben gehad. Zoals je misschien al in de gaten hebt hebben we het dan bewust ook niet over A&F gerelateerde zaken. Dit doen we namelijk de rest van de week al genoeg. Ik lunch alleen niet mee, omdat ik later ga lunchen met Judith en Joyce van het departement Accountancy van de universiteit.
14.00u: Later op de dag staat er een lunchafspraak op de planning met Joyce Ladenstein van Student Career Services en Judith Künneke, de Academic Director van het Accountancy departement van de universiteit. Als Chairman ben ik voornamelijk belast met het onderhouden van contacten met de universiteit. We ondersteunen elkaar en wisselen ideeën uit over diverse onderwerpen, zoals onderwijs, de ontwikkeling van studenten en onze officiële evenementen. Meestal vinden onze meetings online plaats, maar een paar keer per jaar gaan we ook samen lunchen. We spreken elkaar ongeveer eens in de drie weken, maar daarnaast heb ik ook regelmatig per e-mail contact met beiden.
15:30: Op dinsdag middag vergader ik altijd met de StudyTour commissie. Dit is een belangrijke vergadering omdat we het daar hebben over de stand van zaken en wat er nog moet worden gedaan voor de StudyTour.
De meetings met alle stakeholders zorgen er niet alleen voor dat er goed contact is met de andere partijen, waar wij als Asset | Accounting & Finance mee te maken hebben, maar je leert ook iedereen persoonlijk kennen en bouwt leuke relaties op.

Woensdag

10.00u: Deze ochtend staat er een afspraak gepland met Peter de Goeij en Leontine van der Heijden, respectievelijk de Academic Director en de Education Coordinator van het Finance departement. Ook sluit Joyce weer aan bij dit overleg. We bespreken de gebruikelijke zaken en richten ons ook op de komende editie van de Private Equity Day. Samen met Sven ben ik momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor dit evenement. Naast zakelijke aangelegenheden delen we ook regelmatig persoonlijke ervaringen, zoals hoe ons weekend is geweest en mijn overwegingen betreffende mijn studiekeuze. Aan het begin van het jaar had ik nog geen duidelijk idee hoe ik mijn carriere wilde insteken, maar door de vele gesprekken met de universiteit en bedrijven tijdens onze evenementen, heb ik een beter inzicht gekregen in hoe ik mijn carriere wil vormgeven na mijn studie.
14.00u: Woensdagmiddag staat altijd in het teken van mijn kamerdienst bij de General Board Office, het kantoor van Hugo. Dit is een moment in de week waarop ik mij kan afsluiten van de soms drukke A&F kamer en kan werken aan harde taken. Ik bereid vaak de Treasurers Meeting voor die donderdag ochtend plaatsvind en werk aan andere financiële taken voor het General Board.

Donderdag

10:00 Elke donderdag van 10 tot 11 bereid ik opnieuw de Treasurers Meeting voor, maar zit ook samen met de penningmeesters die het budget bijwerken en achter onze schuldenaars aangaan.
11:00 Om 11u begint de Treasurers Meeting. Hierin bespreken we financiele zaken van Asset General en geven we elkaar financiële updates over onze Asset General events. Na deze meeting zit ik altijd samen met een aantal penningmeesters om de boekhouding en administratie van Asset General bij te werken.
15.00u: Vandaag staat er een FAN-meeting op het programma. FAN, oftewel de Financiële Associatie Nederland, is een samenwerkingsverband van verschillende financiële studieverenigingen in Nederland: de FSA (Amsterdam), FSR (Rotterdam), SCOPE (Maastricht) en FSG (Groningen). Tijdens deze bijeenkomst bespreken we hoe het gaat in de verschillende steden. Het is interessant om de overeenkomsten en verschillen tussen de verenigingen te zien. We wisselen ervaringen uit en bespreken gemeenschappelijke uitdagingen, zoals het effectief inspelen op de wervingsbehoeften van onze partnerbedrijven.

Vrijdag

Op vrijdag bereid ik altijd de bestuursvergadering voor die weer na het weekend plaatsvindt, maar ook werk ik aan taken die nog zijn blijven liggen tijdens de week. Vrijdag is voor mij een fijne dag omdat ik niet vaak vaste meetings heb gepland. Deze dag gebruik ik dan ook om met mijn bestuursleden afzonderlijk te zitten om de laatste taken te bespreken die gedaan moeten worden, maar ook met de penningmeesters van de departementen om de laastste financiele taken voor Asset General af te vinken.

Weekend

In het weekend rust ik uit en ga ik vaak naar mijn ouders toe, ga ik een dagje weg of ga ik studeren. Ook gebruik ik het weekend om boodschappen te doen, mijn kamer op te ruimen en om te sporten. Naast het harde werken is je eigen fysieke en mentale gezondheid erg belangrijk. Iedereen zorgt hiervoor op zijn eigen manier. Als Chairman is het belangrijk om ook op je andere bestuurders te letten. Zorg er voor dat ze gezond, vrolijk en gelukkig zijn. Een bestuursjaar kan veel van je vragen, maar uiteindelijk doe je het samen en voor je eigen ontwikkeling en plezier. Ik deel veel van mijn verhalen en mijn week met mijn familie, die vaak net zoals veel anderen niet goed begrijpen wat ik doe. Ik eet zondagavond altijd nog even bij mijn ouders en ik kijk nog even de agenda door van de bestuursvergadering op maandag ochtend. Daarna ga ik dan terug naar Tilburg en kan de week weer beginnen van voor af aan, maar natuurlijk is die nooit hetzelfde.  

Sebastiaan Dollevoet

Als External Affairs is Sebastiaan verantwoordelijk voor het contact met de huidige en toekomstige partners van Asset | Accounting & Finance. Daarnaast coördineert hij de Accounting Expedition Commissie, de Orientation Committee en beleggingsclub A&F Investments. Samen met penningmeester Isa is hij ook verantwoordelijk voor de organisatie van de FinanceDay. In dit artikel vertelt Sebastiaan wat zijn functie inhoudt en hoe hij een jaar als External Affairs van Asset | Accounting & Finance heeft ervaren.

Wie ben ik?

Ik ben Sebastiaan Dollevoet en ik ben 22 jaar. Ik ben geboren en getogen in Asten, een dorp gelegen tussen Eindhoven en Venlo. In september 2020 ben ik begonnen aan de bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg University welke ik in 2023 heb afgerond. Nadat ik in oktober 2022 op kamers ging wonen in Tilburg, kwam ik in aanraking met studievereniging Asset | Accounting & Finance via medestudenten. Omdat ik nog niet zo veel mensen kende buiten mijn studie om, besloot ik maar gelijk actief te worden bij Asset A&F. Ik ben toen actief geworden bij de CityTrip commissie waarbij ik samen met andere commissieleden een 4-daagse reis naar Berlijn heb georganiseerd voor de leden van A&F.

Waarom ik voor een bestuursjaar heb gekozen?

Voordat ik actief lid werd bij Asset A&F halverwege het derde jaar van mijn bachelor, had ik nooit echt een duidelijk beeld van wat een bestuursjaar bij een studievereniging betekende. Hierdoor had ik er ook nooit serieus over nagedacht. Maar toen ik betrokken raakte bij Asset | Accounting & Finance tijdens mijn laatste jaar van mijn bachelor, ontdekte ik al snel dat een studievereniging erg gezellig is en dat je er veel mensen kan leren kennen. Daarnaast zorgt het voor genoeg ontspanning tussen het studeren door d.m.v. informele activiteiten. Bovendien kun je ook aan formele evenementen meedoen waarmee je de mogelijkheid krijgt om je beter te kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. Omdat ik het al een paar maanden erg gezellig had bij mijn commissie en veel andere leden had leren kennen bij A&F, kwam het idee van een bestuursjaar doen bij A&F steeds vaker op in mijn hoofd. Ook al wist ik dat ik de master Finance wilde gaan doen, vond ik drie jaar achter elkaar studeren wel even genoeg voor nu en had ik behoefte aan een andere uitdaging. Uiteindelijk kwam ik er dus achter dat een bestuursjaar bij A&F hiervoor de perfecte kans zou zijn! Ten slotte was het voor mij de ultieme kans om mezelf op zowel persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen en om mijn CV een boost te kunnen geven.

Wat houdt de functie als External Affairs precies in?

Als External Affairs ben je verantwoordelijk voor al het bedrijfscontact en hou je je dus ook bezig met alles wat de partners van Asset | Accounting & Finance aangaat. Een groot deel hiervan is de acquisitie van partners voor evenementen en exposure mogelijkheden. Wanneer je als External Affairs aan je bestuursjaar begint ga je in de zomer met je voorganger langs alle partners om de samenwerkingsmogelijkheden voor komend jaar te bespreken. Dit is een leuke manier om de partners waar je dat jaar mee gaat samenwerken te leren kennen en om een goed beeld te krijgen van de verwachtingen en doelen van deze bedrijven. Op het einde van je bestuursjaar ga je wederom in de zomer met je opvolger langs alle partners en kan je samen reflecteren en terugkijken op de samenwerking. Naast het bedrijfscontact ben je verantwoordelijk voor het up to date houden van het Career Platform Tilburg waar partners een vacature of bedrijfsprofiel op kunnen laten plaatsen. Daarnaast wordt je door het jaar heen vaak om advies of hulp gevraagd door bedrijven wat soms wat creativiteit vraagt maar waardoor je ook daadwerkelijk iets voor bedrijven kan betekenen. Dit geeft ook veel ruimte voor je eigen invulling aan deze functie.

Aanspreekpunt voor bedrijven, wat nog meer?

Naast het onderhouden van goed contact met alle partners, hou je je ook met andere taken bezig. Als External Affairs coördineer je ook meerdere commissies en in mijn geval waren dat de Accounting Expedition Committee, de Orientation Committee en beleggingsclub A&F Investments. De Accounting Expedition Committee organiseert een tweedaags bedrijfsevenement en de Orientation Committee houdt zich bezig met informele activiteiten en acties binnen de vereniging. De beleggingsclub A&F Investments bestaat uit zowel Nederlandse al internationale studenten die een passie hebben voor investeren. Samen beheren zij een portfolio van aandelen en pitchen zij regelmatig nieuwe aandelen tijdens de meetings. Het zijn dus drie erg verschillende commissies, wat het coördineren ook heel leuk en afwisselend maakt! Naast de Accounting Expedition organiseer je ook de FinanceDay met een medebestuurder. Doordat je verantwoordelijk bent voor de organisatie leer je ontzettend veel op het gebied van plannen en communicatie. Ook leer je hoeveel erbij komt kijken om een mooi evenement neer te zetten. Uiteindelijk vind ik het dan ook één van de leukste dingen in mijn functie om terug te kunnen kijken op een succesvol evenement waarbij zowel de bedrijven als studenten enthousiast waren. Tijdens dit soort evenementen krijg je ook vele kansen om te netwerken met bedrijven en spreek je natuurlijk ook vaak je eigen partners. Verder neem je ook een keer per week deel aan de Acquisition Meeting met alle andere externals van de departementen van Asset. Hierbij bespreek je alle externe zaken van Asset zoals bijvoorbeeld de acquisitie van nieuwe partners of het Career Platform Tilburg. Daarnaast heeft elke external binnen de Acquisition Meeting één of meerdere taskforces. Die van mij zijn General Revenues en Cold Acquisition. Bij deze taskforces kijken we naar alle manieren om geld te verdienen voor Asset Tilburg en het aantrekken van nieuwe partners voor Asset Tilburg, respectievelijk. Hierbij zorg je ervoor dat de brochure bijgewerkt wordt, maar ga je ook brainstormen over nieuwe evenementen en mogelijkheden, zoals lunch lectures.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelpunten als External Affairs?

Tijdens een bestuursjaar leer je ontzettend veel op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Je komt dan ook zeker voor bepaalde uitdagingen te staan waarbij je moet leren om in situaties stress niet de overhand te laten nemen en overzicht te bewaren. Ook leer je hoe het is om intensief samen te werken met een groep mensen en hoe belangrijk een goede communicatie naar elkaar toe is. Zo houden we elkaar uitgebreid op de hoogte van waar wij mee bezig zijn en waar we tegen aan lopen. Op deze manier kan je elkaar scherp houden en elkaar helpen. Je leert dan ook dat het belangrijk is om op tijd je grenzen aan te geven wanneer het teveel wordt en om hulp te durven vragen. Als External Affairs heb ik op sommige momenten ook uit mijn comfortzone moeten stappen doordat het een functie is waarbij je vaak bepaalde standpunten moet verdedigen en als External Affairs ben je natuurlijk veel in contact met iedereen. Deze functie was perfect om op dit gebied mijn grenzen te verleggen. Als je voor jezelf bepaalde doelen stelt aan het begin van je bestuursjaar, kan je veel bereiken!

Wat ik mijn opvolgers graag zou willen meegeven

In het begin kan een bestuursjaar best hectisch zijn en zal je je draai even moeten vinden. Maak je hier vooral niet te druk om. Uiteindelijk heb je altijd je medebestuurders om je heen die je kunnen helpen en is het heel normaal dat je in het begin nog veel moet leren. Ook maakt iedereen fouten en leer je hier als bestuur alleen maar van. Het is belangrijk dat je ook vooral niet door alle drukte vergeet te genieten van alle mooie en leuke ervaringen die je op doet en dat je niet vergeet af en toe eens terug te kijken op wat je allemaal al hebt bereikt en waar je trots op mag zijn. Spreekt dit je nou aan en wil je meer weten over mijn ervaring? Of heb je nog andere praktische vragen over een bestuursjaar? Voel je dan vooral vrij om contact met mij op te nemen of even langs te komen bij kamer E1.07 in gebouw Esplanade!

reacties