Working at EY – Thijs Kerstens

For the English version, click here.

Thijs Kerstens | Staff Audit & Consultant Climate Change and Sustainability Services

Thijs Kerstens werkt sinds september 2023 bij EY als Staff, nadat hij eerder een stage heeft gelopen op de Audit-afdeling in Eindhoven. Bij EY bieden we je een flexibele loopbaan met veel doorgroeimogelijkheden. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om nieuwe kansen te pakken. Thijs heeft zijn persoonlijke ontwikkeling ingericht middels een duaal pakket met zowel Audit als ook Duurzaamheid.

Wie ben je en hoe ben je uiteindelijk bij EY terechtgekomen?

Ik ben Thijs Kerstens, 24 jaar oud en geboren in Rucphen, een dorp tussen Roosendaal en Breda. Na de middelbare school in Roosendaal ben ik in 2018 gestart met een opleiding Bedrijfseconomie in Tilburg. Hierna heb ik een master Accountancy en een master Strategic Management gedaan, nog altijd aan de Universiteit van Tilburg, wat me continu goed is bevallen. Gedurende mijn studie ben ik actief geweest bij Asset A&F en heb ik op deze manier veel accountancy-evenementen bijgewoond, waar ik uiteindelijk het meest enthousiast was over EY. Vervolgens heb ik in 2022 een stage gedaan op de Audit-afdeling van EY in Eindhoven.

Waarom heb je tijdens je studie gekozen voor een stage?

Gedurende mijn studie aan de universiteit, voornamelijk gedurende de Bachelor Bedrijfseconomie, merkte ik dat we naar mijn idee weinig meegekregen van hoe eventueel werk er later in de praktijk uit zou komen te zien. Dit was voor mij de voornaamste reden dat ik gedurende mijn Master Accountancy meer te weten wilde komen over hoe het werk er in de praktijk uit zag. Gedurende mijn tijd als actief lid bij Asset A&F heb ik meerdere formele (en ook veel informele, maar dat is een ander verhaal) accountancy-activiteiten bezocht en hier had ik meerdere positieve ervaringen met EY. Ik kan vanuit deze ervaringen dan ook alle studenten aanraden om activiteiten van studievereniging bij te wonen en als het mogelijk is zelf ook soortgelijke activiteiten te organiseren. Ik ben ervan overtuigd dat je later veel aan dit soort ervaringen kunt hebben, maar wil vooral ook benoemen dat ik dit zelf als erg leuke extracurricular activiteiten heb ervaren. Uiteindelijk besloot ik, vanwege de positieve ervaringen, om een stage te gaan lopen bij EY, waar ik het schrijven van mijn scriptie kon combineren met meelopen en meewerken in de praktijk.

Wat heeft je gemotiveerd om vervolgens bij EY te solliciteren?

Uiteindelijk kwam dit vooral omdat de stage die ik had gelopen me erg goed beviel, ik vond de mensen met wie ik toen kon samenwerken leuk en gezellig en ook het werk beviel me goed. Uiteindelijk heb ik na het afronden van mijn master accountancy nog wel getwijfeld of ik al klaar was om te beginnen met werken, zeker omdat hier de Corona-periode tussen had gezeten en ik graag nog wat anders wilde doen voor ik begon met mijn volledige ‘’werkende’’ leven. Dit heb ik toentertijd met meerdere mede-stagiairs, met de recruiter vanuit EY en met vrienden besproken, waarna ik er uiteindelijk voor heb gekozen om een tweede master in Strategic Management te starten. Hier kwam ik in aanraking met meerdere consultancybedrijven, wat voornamelijk ook kwam door de track (Consultancy) die ik had gekozen. Ik vergeleek de bedrijven echter telkens met mijn stage bij EY in Eindhoven en dit gecombineerd met het contact dat ik altijd had gehouden met meerdere stagiaires en collega’s binnen EY, maakte dat ik op het einde van deze master hier graag terug wilde komen. Na een langere periode van contact met Lisanne van Ree (de voorganger van Madelief Berendsen, campus recruiter van EY Eindhoven/Limburg) wilde ik graag terugkeren naar de plek die me tijdens de stage erg goed was bevallen.

Je hebt gekozen voor een duaal pakket met zowel Audit als CCASS. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik merkte tijdens mijn stage op de Audit-afdeling dat ik het werk leuk vond, maar ook dat ik graag nog meer dingen wilde zien. Dit was voor mij dan ook een van de redenen dat ik toentertijd heb gekozen voor mijn tweede master. Uiteindelijk kwam ik er gedurende de studie achter dat er veel wetgeving met betrekking tot duurzaamheid op komst was (denk hierbij bijvoorbeeld bijvoorbeeld aan de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive, de CSRD voor de kenners ), waar ik erg in geïnteresseerd was. Uiteindelijk heb ik mijn master Accountancy-scriptie, waarvoor ik dus een scriptie-stage bij EY liep, dan ook over dit onderwerp geschreven.

Gedurende mijn stage raakte ik ook in gesprek met meerdere collega’s welke werkten op de duurzaamheidsafdeling, wat ik erg interessant vond en waarna ik merkte dat ik in zowel audit als ook duurzaamheid geïnteresseerd raakte. Dit maakte dat ik het uiteindelijk graag wilde combineren.
Tegelijk kwam ik er tijdens mijn stage ook achter dat ik mijn achtergrond in accountancy wilde benutten, en graag door wilde ontwikkelen tot registeraccountant, wat de reden is dat ik ook de postmaster aan Tilburg University nog volg. Hiervoor stond EY open en dat maakte dat ik deze combinatie kon en mocht gaan volgen.

 

“Mijn interesse in duurzaamheid en de wetgeving eromheen, gecombineerd met de diversiteit en uitdagingen in de accountancy, leidde tot de unieke kans om deze twee vakgebieden te combineren”

 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit bij EY en wat zijn de aspecten van je werk die je het leukst vindt?

Dit vind ik een leuke vraag, maar wel erg lastig om te beantwoorden. Mijn eerste halfjaar zit er nu ondertussen op (ik ben op 1 september 2023 gestart) en ik denk dat eigenlijk geen week hetzelfde is geweest voor mij, laat staan dat ik een gemiddelde werkdag kan beschrijven.

Over het algemeen heb ik op vrijdagen college voor de postmaster, maar dit lag de afgelopen 3 maanden stil (van januari tot en met maart ben je vrij van de postmaster omdat gedurende deze periode veel bedrijven de jaarrekening opmaken en hierdoor veel werk is voor accountants), waardoor ik de afgelopen maanden veel heb kunnen focussen op werk. Het beviel me erg goed om me de afgelopen maanden zo op werk te kunnen focussen, maar ik kijk ook weer uit naar de start van de postmaster, wat eigenlijk dus betekent dat ik vanaf 5 april op de vrijdagen weer op de Tilburg University Campus te vinden ben. Verder vind ik het erg leuk dat bij EY de dagen verschillend zijn en je op veel verschillende klanten, veel verschillende dingen kunt leren. Uiteindelijk maakt dat dat ik het werk leuk vind en terug kan blikken op een positief eerste halfjaar.

Welke carrière-ambities heb je voor de toekomst bij EY?

Ik kan nog niet zeggen wat mijn toekomstige ambities zijn maar ik merk wel dat ik op dit moment nog enorm veel kan en ook wil leren. Dit is zowel op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving als ook op het gebied van audit. Als ik vrienden spreek die ik heb leren kennen bij Asset Accounting & Finance merk ik dat veel van hen een soortgelijke ervaring hebben. Tegelijkertijd maakt deze combinatie, zeker ook gecombineerd met de postmaster Accountancy in Tilburg, dat ik eigenlijk op dit moment nog vooral aan het focussen ben op wat ik gedurende deze aankomende jaren kan leren, en nog geen duidelijke lange-termijn ambities heb opgesteld.

Zou je kunnen vertellen over je ervaringen als lid van Asset A&F tijdens je studietijd en hoe deze ervaringen je hebben ondersteund in je huidige rol bij EY?

In mijn ervaring is het zijn van een actief lid van een Asset A&F commissie een hele fijne en toegankelijke manier om met meerdere bedrijven, mensen uit de praktijk en eventuele toekomstige collega’s in contact te komen. Je leert er op een hele toegankelijke manier vaardigheden die je niet zo snel tijdens de studie mee krijgt, waarbij ik vooral denk aan dingen die je in de praktijk leert. Vanuit mijn eigen ervaring, zijn dit voornamelijk taken zoals het communiceren met meerdere betrokkenen, het opstellen van mailtjes, het verdelen van werk en ervoor zorgen dat je bijhoudt wat er nog moet gebeuren.
Hierbij focus ik op de formele commissies die ik heb gedaan voor Asset A&F, waar wij een accountancy symposium hadden georganiseerd voor ongeveer 140 mensen. Een groot gedeelte van actief zijn bij een studievereniging zit naar mijn idee echter ook in informele activiteiten. Ik heb hiernaast ook voor meerdere commissies gekookt binnen de A&F Cooking Club, een feestweekend met leden en oud-leden georganiseerd in Leuven en ik ben ervan overtuigd dat het organiseren en faciliteren van dit soort evenementen en activiteiten studenten ook verder helpt in het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden.

Heb je nog andere tips of adviezen voor studenten?

Ik kan iedere student aanraden om, naast uiteraard enorm te genieten van een prachtige studententijd, zo veel mogelijk te oriënteren op een toekomstige werkgever. Vanuit mijn geschiedenis bij Asset Accounting & Finance kan ik de formele accountancy evenementen (denk aan Accounting Insight, de Accounting Expedition en de Audit Activity) van harte aanraden. Verder denk ik, zonder in herhaling te willen vallen, dat het toegevoegde waarde heeft om dingen naast de studie mee te maken en indien mogelijk te organiseren.

Het lijkt me voor alle accountancy-studenten goed om verschillende accountancykantoren te leren kennen en te ontdekken of je een eventuele klik voelt met een kantoor en indien dit het geval is te onderzoeken op welke gebieden je een klik voelt. Uiteindelijk kan ik het elke student aanraden om een stage te lopen, om zo alvast met eventuele toekomstige collega’s in een vroeger stadium in contact te komen en om te kijken of er een wederzijdse klik is. Dat is mij in ieder geval erg goed bevallen.

Ter afsluiting kan ik alle studenten niet anders dan heel veel succes wensen met deze toch lastige keuzes. In geval van persoonlijke of andere vragen, mag je me altijd een berichtje sturen op 06-37353314 of via LinkedIn (Thijs Kerstens).

 

reacties