Studeren in Monterrey, Mexico – ”The city of the mountains”

Aan het begin van het tweede jaar universiteit begon ik bij mezelf te denken: “Waar wil ik naartoe over een jaar?” Eén ding was zeker: Als ze me de mogelijkheid bieden naar het buitenland te gaan, zal ik zeker niet thuisblijven! Nadenkend over een mogelijke bestemming en kijkend naar de mogelijkheden, wist ik dat ik een geheel nieuwe cultuur wilde ontdekken, Europa was “niet goed genoeg voor me.” Omdat ik al met Asset | Accounting & Finance op Studytour was geweest naar Singapore en Maleisië en daarnaast al een aantal andere plekken in Azië had bezocht, besloot ik dat ik om naar een andere kant van de wereld te gaan: Noord- en Zuid-Amerika. Na enige tijd vond ik uiteindelijk de plek waar ik een semester van mijn studentenleven wilde doorbrengen: Monterrey, Mexico – “The city of the mountains”.

Monterrey

Monterrey, gelegen in Noordoost Mexico, is een stad waar je duidelijk veel Amerikaanse invloeden kunt zien. Zo hangen er boven de drukste wegen veel billboards en voor een Amerikaans fastfood-restaurant hoef je niet ver van huis te gaan. Naast de Amerikaanse invloed heeft Monterrey prachtige natuurgebieden en de hele stad is omringd door prachtige bergen, waarvan sommige zelfs hoger zijn dan de wolken. Het is dus niet voor niets dat Monterrey ook wel “The city of the mountains”, stad van de bergen, wordt genoemd.

In Monterrey wonen ongeveer 1.1 miljoen mensen. De grootte van de stad is bijna 900 km2, wat ongeveer gelijkstaat aan 10 keer de grootte van Tilburg. Voor het noordelijk gedeelte van Mexico is Monterrey het grootste economische centrum. Er zijn een aantal gebieden vol vestigingen van grote bedrijven. Zo hebben bijvoorbeeld alle Big4 bedrijven een vestiging hier in Monterrey.

Het Mexicaanse volk is heel erg open. Als je met een Uber door de stad reist zal bijna iedere chauffeur een gesprek met je aangaan over je afkomst en wat je zover van Monterrey vindt. Hetzelfde gebeurt wanneer je een gesprek aangaat met een van de personeelsleden van de universiteit. Zoals gezegd zijn de Mexicanen heel open naar buitenlandse studenten en ze willen heel graag weten hoe mensen over hen en over hun stad denken.

Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey

Zoals je ziet is de naam van mijn universiteit een lange ingewikkelde naam. In het Nederlands is de naam het best te vertalen als: “Instituut voor Technologie en Hogere Studies van Monterrey”. Deze naam wordt echter nooit gebruikt. Als je ergens het woord “Tec” zegt, weet iedereen waar je het over hebt. Tec is een moderne privé-universiteit met bijna 90.000 studenten. Het academische niveau op Tec is, zover ik dit kan beoordelen, lager dan het niveau in Nederland. De manier van lesgeven voelt een beetje alsof je terug bent op de middelbare school. Colleges worden gegeven in kleine ruimtes met maximaal 30 studenten, en in de meeste vakken noteren ze of je aanwezig bent of niet. Je hebt hier maar een beperkt aantal keer dat je afwezig mag zijn. Dit klinkt streng, maar de meeste docenten zijn niet zo streng voor de internationale studenten. Als je ze van tevoren vertelt dat je niet aanwezig zult zijn in het college, omdat je bijvoorbeeld aan het reizen bent, zullen ze je hier toestemming voor geven en de afwezigheid niet noteren.

ISE & Integrate Monterrey

In Monterrey zijn er 2 grote verenigingen die internationale studenten helpen. Eentje is genaamd ISE, “International Student Embassy”. De ander is genaamd “Integrate Monterrey”. De namen klinken allebei vrij officieel, maar beide verenigingen zijn verre van dat. Deze verengingen bestaan uit Mexicaanse, en sommige langer blijvende internationale, studenten, die maar al te graag de internationale studenten in Monterrey willen helpen en vooral ook willen feesten. Elke week nodigen ze je uit om naar de vetste feesten of de leukste clubs te gaan en daarnaast organiseren ze vette reizen naar de mooiste plekken in Mexico, veel plezier en drank gegarandeerd. Deze 2 verenigingen helpen je om het meeste uit je semester in het buitenland te halen en ze zijn de communicatiefactor tussen alle internationale studenten.

”Voordat ik hier naartoe kwam was ik een beetje nerveus en nieuwsgierig over hoe het leven hier zou zijn, maar ik heb geen seconde spijt over mijn tijd hier in Monterrey.”

Mijn ervaring

Een hoop mensen uit Nederland vragen me wat ik van Mexico vind en of ik het nog wel leuk vind hier. Tot nu toe heb ik altijd geantwoord dat Mexico helemaal geweldig is. Ik hou van de mensen, ik hou van de cultuur, ik hou van het eten, ik hou van alles hier! Voordat ik hier naartoe kwam was ik een beetje nerveus en nieuwsgierig over hoe het leven hier zou zijn, maar ik heb geen seconde spijt over mijn tijd hier in Monterrey. Op het moment van schrijven ben ik hier precies 3 maanden en heb ik nog precies 2 maanden voor de boeg voordat ik weer terug naar Nederland moet. Ja, je leest het goed, ik zei “terug moet”. Dit laat zien wat voor een geweldige tijd ik hier heb.

Tegen iedereen die twijfelt over wel of niet een semester naar het buitenland gaan, kan ik alleen maar zeggen wat iedereen zegt die op exchange is geweest: “Gewoon doen!” Je zult het beste semester van je leven beleven!

reacties