The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient: A&F Investments third quarter

Het afgelopen kwartaal was rustig, zowel voor A&F Investments als voor de markten in Europa. Een bekende uitspraak in de financiële wereld is: “Sell in May, come back in September”. Het is meer een fabel dan een wijsheid, maar het lijkt dit jaar toch het geval te zijn geweest. In ieder geval in Europa. De Amerikaanse markten hadden een stabiel en erg positief kwartaal. Wij hebben het kwartaal licht positief weten af te sluiten, met een kleine winst ten opzichte van de Europese indices. De Amerikaanse indices stegen allemaal meer dan 7%, en lieten ons ver achter zich. De Chinese index daalde juist 7%, waarmee het lijkt dat investeerders Amerika aanwijzen als winnaar van de trade war.

In het afgelopen kwartaal hebben we maar een handvol transacties uitgevoerd. We hebben onze positie KBC van de hand gedaan, aangezien deze Belgische bank niet heeft gepresteerd de afgelopen tijd en omdat ze een hoog percentage niet inbare uitstaande leningen op de balans hebben. Verder is de rente in Europa achtergebleven ten opzichte van Amerika, wat negatief heeft uitgepakt voor de Belgische bank. We hebben ook aandelen Ahold verkocht; onze halve positie. De positie was over de afgelopen tijd toegenomen en werd ons te groot. We herkenden ons ook niet zozeer meer in de strategie van Ahold, met een groot deel van de omzet in Amerika, waar ze weinig merkwaarde in het supermarktveld toevoegen.

“we hebben 13 nieuwe leden mogen verwelkomen, waarmee de teller op 28 komt te staan voor de hele groep.”

Ook onze positie in grondstoffen hebben we verkocht. Deze positie was aangenomen als hedge tegen een daling in de markten en tegen stijgingen van inflatie, dit effect bleek echter niet zo sterk te werken als wij wilden. Aangezien we een kans hadden op deze positie winst te nemen, hebben we daar gebruik van gemaakt. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een alternatief voor deze hedge. Dit werd gevonden in het aandeel Flow Traders. Het bedrijf Flow Traders maakt meer winst in periodes van hoog volume op de markten, wat vaak samenvalt met correcties. Om met een klein bedrag voldoende bescherming te hebben tegen marktrisico, hebben we een optie aangeschaft. Dit betekent dat we het recht hebben om in december een positie Flow Traders aan te nemen voor 27 euro per aandeel. Dit bleek een goede keuze, aangezien we in de eerste weken van het vierde kwartaal meteen een correctie zagen, waarbij de prijs van onze optie grofweg verdubbelde (Flow Traders staat op moment van schrijven op 29,14 euro).

Verder hebben we de banden met bestuur van Asset | Accounting & Finance aangehaald en onze plannen voor het jaar besproken. Ook hebben we rond het begin van het collegejaar onze commissie gepromoot, om nieuwe leden te vinden voor de aankomende kwartalen. Dit bleek succesvol, want we hebben 13 nieuwe leden mogen verwelkomen, waarmee de teller op 28 komt te staan voor de hele groep. Tenslotte kunnen we met trots aankondigen dat we drie partners hebben getekend, twee waarmee we onze relatie mogen voortzetten, namelijk met IBS Capital Allies en First Dutch, en één bedrijf waarmee we kennis mogen maken: Blacktrace Mergers & Acquisitions. We kijken er naar uit om hun meningen te horen en te leren van hun expertise. Het belooft een mooi jaar te worden voor A&F Investments, waarin we veel zullen leren en ons netwerk kunnen vergroten.

reacties