Alternatieve beleggingen

For the English version, click here.

Disclaimer: Dit artikel bevat geen beleggingsadvies en heeft enkel als doel om te amuseren en informeren. 

Traditionele beleggingen zoals aandelen, obligaties en onroerend goed zijn niet de enige opties voor beleggers. Alternatieve investeringen zijn in opkomst als een interessante en veelzijdige manier om een beleggingsportefeuille op te bouwen. Dit artikel zal verschillende soorten alternatieve beleggingen onderzoeken en de voordelen en risico’s van deze beleggingen bespreken. 

Klassieke auto’s

Veel mensen vinden het maar overdreven, een kapitaal uitgeven aan een auto. Zeker omdat auto’s gemiddeld tussen de 10 en 20 procent in waarde dalen per jaar.  Toch is niet elke auto een slechte investering, aangezien er genoeg auto’s zijn die stijgen in waarde.

Zo gaan we terug naar Italië in 1977. Een trotse eigenaar van de Ferrari 1962 250 GTO kreeg van zijn vrouw te horen dat de auto te veel lawaai maakte en werd gedwongen hem te verkopen, de marktwaarde was rond de $71,000. Inmiddels wordt dezelfde auto geveild voor $50,000,000. Een ander voorbeeld is de 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, die vorig jaar werd geveild voor $149,000,000 (Harshvardhan, A, 2023).

Het bekendste voorbeeld van auto’s die in waarde stijgen zijn klassieke auto’s. Hoewel experts hier nog altijd over discussiëren, wordt een auto klassiek genoemd wanneer deze minimaal 20 jaar oud is en van historisch belang is. Deze kunnen nog verdeeld worden in vintage en antieke wagens. Vintage heeft betrekking op auto’s die gemaakt zijn tussen 1919 en 1930. Antieke wagens zijn juist voor 1919 gemaakt, tijdens de zogenaamde “Brass era”, wat betrekking heeft op de grote hoeveelheid metaal die gebruikt werd om deze auto’s te maken.

Om maar even een voorbeeld te noemen, vintage auto’s zijn het afgelopen decennium met 185% gestegen ( Piovaccari, G & Za, V, 2023).

Toch lijkt het in eerste instantie lastig om de marktprijs van een auto te bepalen. Gelukkig heeft Hagerty, een verzekeraar in klassieke auto’s, hier de oplossing voor. De firma houdt de waarde van klassieke auto’s bij in een overzichtelijke gids. Bij elk model wordt een cijfer gegeven aan de hand van de staat.

Desondanks komt er veel onzekerheid kijken bij het aanschaffen van een klassieke auto. Hoewel Hagerty’s een goede indicatie geeft, is er geen garantie dat de gids volledig accuraat is. Daarnaast is een auto, in tegenstelling tot aandelen of obligaties, fysiek. Daarom moet er aan bijvoorbeeld een garage gedacht worden, wat extra kosten met zich meebrengt en zijn verzekeringen voor klassieke auto’s vrij duur. Daarnaast maakt dit de belegging een stuk minder liquide, aangezien het maar de vraag is hoe snel er een koper gevonden kan worden. Ook is er een relatief groot kapitaal nodig om te profiteren van mogelijke prijsstijgingen. Wel is er nu de mogelijkheid om te beleggen in klassieke auto’s zonder deze fysiek te kopen. Er zijn meerdere fondsen waar beleggers kunnen beleggen in klassieke auto’s. Een voorbeeld is Azimut, echter moeten beleggers wel minimaal $140.000 inleggen.

“Waar moet ik beginnen als ik in kunst wil investeren?”

Kunst

Daarnaast is investeren in kunst een interessante optie die steeds populairder wordt. Over het algemeen wordt kunst gezien als een redelijk veilige belegging, aangezien de waarde geleidelijk is gestegen de afgelopen decennia. In de onderstaande grafiek is te zien dat “Contemporary Art” met gemiddeld 14% stijgt per jaar, wat flink hoger is dan de S&P 500. Onder “Contemporary Art” vallen kunstwerken waarvan de kunstenaar nog in leven is.

Deze positieve groei valt ook op bij welvaart managers, waar slechts 55% in 2014 vond dat kunst een onderdeel van een beleggingsportfolio moest zijn, dit percentage naar 78% (Deloitte, nd). Desondanks maakt kunst slechts 2% van alle belegging portfolio’s uit. Zo is er nog altijd voldoende ruimte voor groei.

De meest logische reden dat kunst bovengemiddeld goed presteert komt door de schaarste Dit is ook de voornaamste reden waarom het origineel altijd meer waard is (en blijft) dan namaak. Dit verklaart ook waarom er vaak een certificaat van authenticiteit bij het origineel van bekende schilderijen is bijgevoegd.

Verder zijn er ook andere factoren die de waarde van een schilderij bepalen. Zo is de kwaliteit van het canvas essentieel en zorgt een handtekening van de kunstenaar op het kunstwerk ervoor dat de waarde verder stijgt.

Toch blijft de vraag natuurlijk: waar moet ik beginnen als ik in kunst wil investeren?

Zoals Warren Buffett altijd zegt: “Beleg alleen in wat je begrijpt.” Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de kunstwereld, lees boeken en doe online onderzoek. Verder is het verstandig om musea te bezoeken en je netwerk in deze wereld zo veel mogelijk uit te breiden en bekijken als een investering voor de lange termijn (Atelier, 2022).

Een van de nadelen is echter dat kunstwerken, net zoals auto’s, niet liquide zijn. Mocht een kunstwerk in waarde zijn gestegen en je als belegger hiervan wil profiteren, dan is het nog maar de vraag of er op korte termijn een koper gevonden kan worden. Gelukkig kun je ook via fondsen beleggen in kunst, zoals Masterwork. Hierbij is geen minimale inleg vereist. Daarnaast is een nadeel dat het meeste rendement afkomstig is van de relatief dure kunstwerken, maar deze worden verhandeld via grote veilinghuizen. Het probleem hierbij is dat de transactiekosten naar verhouding hoog zijn en dat daardoor de rendementen over het algemeen laag zijn.

Horloges

Het investeren in horloges kan ook een interessante optie zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in verzamelobjecten en waardevolle voorwerpen. Horloges kunnen in waarde stijgen na verloop van tijd, vooral als ze geproduceerd zijn door gerenommeerde horlogemerken in een gelimiteerde hoeveelheid.

Bij het investeren in horloges is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het horloge, de staat waarin het verkeert en de vraag naar het merk en model. Materiaal van het horloge, de volledigheid van de set (originele doos en papieren) en de staat waarin het horloge verkeert zijn ook belangrijk. Sommige verzamelaars geven de voorkeur aan vintage horloges, die in veel gevallen zeldzamer zijn en dus hogere prijzen kunnen opleveren.

Het is ook belangrijk om te investeren in horloges die zijn uitgebracht door gerenommeerde merken, zoals Rolex, Omega, Patek Philippe en Audemars Piguet. Deze merken hebben een lange geschiedenis in het produceren van kwaliteitshorloges en hebben over tijd een sterke reputatie opgebouwd.

Ten slotte is het van cruciaal belang om te weten waar je het horloge koopt en van wie. Het is aan te raden om te investeren in horloges die worden verkocht door gerenommeerde horloge handelaren of veilinghuizen, die garanties bieden over de authenticiteit en staat van het horloge.

Het is belangrijk om te onthouden dat investeren in horloges niet zonder risico’s is en dat het resultaat afhankelijk is van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, economische omstandigheden en markttrends. Het is daarom verstandig om advies in te winnen van experts in de horlogewereld voordat je besluit om te investeren in een horloge.

Algemene voordelen van het toevoegen van alternatieve beleggingen in je portefeuille is dat het zorgt voor diversificatie en ervoor kan zorgen dat er hogere rendementen behaald worden. Wel is het belangrijk om de bijbehorende risico’s te begrijpen.

 

Referenties

Atelier, 2022, How to invest in art for beginners, Retrieved from https://www.artelier.com/post/how-to-invest-in-art-for-beginners-why-art-is-a-good-investment-in-2022#:~:text=A%20long%2Dterm%20reliable%20investment,value%20based%20on%20market%20fluctuations.

Harshvardhan, A, 2023, Ferrari Mania? Retrieved from https://www.transcontinentaltimes.com/ferrari-azimut-invest-classic-cars/

Piovaccari, G & Za, V, 2023, Reuters, Retrieved from https://www.reuters.com/business/autos-transportation/ferrari-fever-classic-cars-roar-into-investment-funds-2023-04-15/

reacties