Een van de schatten van A&F Investments

For the English version, click here

Het was november 2020 toen het aandeel Aphria op de radar kwam van de analisten van A&F Investments. Aphria is een Canadees bedrijf, wat medicinale en recreatieve cannabis produceert en distribueert. In dit artikel zal ik toelichten waarom we dit aandeel gekocht hebben en wat de ontwikkelingen hierna zijn geweest.

Als gevolg van de markt waarin Aphria opereert, is het bedrijf erg afhankelijk van de regelgeving omtrent het gebruik van cannabis. Het gebruik van medicinale cannabis is in Canada gelegaliseerd aan het eind van 2018. Dit zorgde ervoor dat er nieuwe kansen ontstaan voor Aphria. Deze ontwikkelingen gaan uiteraard samen met de publieke opinie omtrent het gebruik van cannabis, waar de bevolking steeds meer achter is gaan staan.

Omdat de markt voor recreatieve cannabis nog erg jong is in Canada, zijn er nog geen gevestigde spelers. Aphria is op dat moment de marktleider in Canada en het dichtst bij het punt om winstgevend te worden. De financiële positie van het bedrijf is goed: ze hebben ongeveer 400 miljoen dollar aan cash en relatief lage rente op hun schulden.

Uiteindelijk heeft A&F Investments in november 2020 besloten om 50 aandelen Aphria te kopen voor een prijs van 6.297 dollar per aandeel, in totaal een bedrag van ongeveer 315 dollar. Dit is een geweldige beslissing geweest en Aphria heeft bewezen een waar juweel te zijn. De ontwikkelingen na onze aankoop zal ik hieronder bespreken.

De prijsontwikkeling van het aandeel Aphria, vanaf de aankoop van het aandeel:

De fusie met Tilray

Op 16 december 2020 werd aangekondigd dat Tilray en Aphria plannen hadden om te fuseren. Tilray opereert in dezelfde markt als Aphria en heeft ook marktaandeel in Europa. Na deze fusie kunnen er dus zeker synergieën optreden, waardoor het gefuseerde bedrijf winstgevend kan worden. De aandeelhouders stonden daarom zeker achter deze fusie.

In februari 2021 is een enorme piek te zien in de prijs van het aandeel Aphria. Dit heeft te maken met de aandacht die het aandeel heeft gekregen op Reddit (r/wallstreetbets). Op dat moment stond het aandeel ongeveer 4x zo hoog als ten tijde van onze aankoop.

“Dit is een geweldige beslissing geweest en Aphria heeft bewezen een waar juweel te zijn.”

Eind maart is door A&F Investments besloten om een deel van onze positie te verkopen na de enorme stijging en zo in ieder geval een deel van de winst veilig te stellen. Er zijn toen 18 aandelen verkocht voor een prijs van 17.23 dollar per stuk. Dit leverde ongeveer 310 dollar op, waarmee we onze inleg terug hadden. Daarnaast hadden we nog 32 aandelen over en kwam neer op een rendement van ongeveer 174%!

Vanwege de fusie zouden aandeelhouders van Aphria 0.8381 aandelen krijgen van Tilray voor ieder aandeel Aphria wat ze hebben. Het bedijf gaat namelijk verder als Tilray. Omdat A&F Investments nog 32 aandelen had, betekent dit dat we 26 nieuwe aandelen Tilray kregen.

Op dit moment hebben we dus 26 aandelen Tilray en staat de teller op een rendement van 181%. Aphria was dus daadwerkelijk een super goede aankoop en is een ware schat in onze portefeuille gebleken. Dat er nog maar veel van deze mooie aankopen mogen volgen voor A&F Investments!

reacties