Column: Guido van der Horst – oud-lid A&F Investments

For the English version, click here

Investeren: een begrip waar je als student mee dood wordt gegooid. Vaak wordt het gebracht als essentieel deel van volwassenwording, een symbool van toekomstgerichtheid en een pilaar van financiële bewustwording. De historisch lage spaarrente maakt het investeren van spaargeld des te interessanter. Anderen belichten echter de negatieve aspecten: het is een risico, misschien zelfs gokken, en vereist diepgaande kennis van financiële markten. Hoewel dit soort geluiden deels kloppen, is het voor iedereen mogelijk geld te verdienen door op een verstandige manier te beleggen. A&F Investments hielp mij hiermee .

In september 2019 werd ik officieel lid van A&F Investments. Al jaren speelde ik met het idee om aandelen aan te schaffen. Daarnaast leerde ik tijdens de MSc Finance dat het risico van aandelen bovengemiddeld goed gecompenseerd wordt. Toch was mijn inleg voor de commissie pas mijn eerste investering. Ik voelde eerder een barrière, want wat was nu de beste manier om te investeren? Welke producten moest ik hebben? Op welke elementen moet ik letten voordat ik geld inzet op een bedrijf? Ik hoopte antwoorden te vinden bij de vergaderingen van de commissie.

Al snel bleek dat ik lang niet de enige was met een gebrek aan ervaring. Gelukkig waren er ook genoeg leden die dit tekort meer dan compenseerden: sommige hadden aandelenportefeuilles, andere investeerden in crypto en er waren zelfs leden met vastgoed. Zodoende leerde ik de eerste maanden veel over de manier waarop zij naar een aandeel keken. Bijvoorbeeld: hoe duur is het aandeel in verhouding tot de winst die het bedrijf maakt? Heeft het bedrijf een competitief voordeel en hoe wordt dit beschermd? Mijn theoretische kennis kwam hierbij ook van pas. Zo wist ik hoe een inschatting gemaakt kon worden van een aandelenprijs om zodoende te bepalen of het bedrijf, in mijn ogen, onder- of overgewaardeerd was.

“Investeren gaat vaak om logisch denken en rationele inschattingen maken. “

Misschien wordt het nu al wat technisch. Zo zullen sommige potentiële investeerders geen financiële achtergrond hebben en niet bekend zijn met alle terminologie. Toch wil ik benadrukken dat dit zeker niet nodig is. Investeren gaat vaak om logisch denken en rationele inschattingen maken. Dit illustreer ik graag met een aandelen pitch die ik samen met mijn team (Boris de Bie, Paul van Kempen en Pim Meulenbroeks) in mijn laatste maand bij A&F Investment presenteerde: de Homemade Cruise ETF. Zoals je waarschijnlijk al weet heeft COVID-19 een enorme impact gehad op de economie, waaronder de financiële markten. Waar de horeca vaak wordt gezien als de hoek waarbij de klappen vallen is de cruise industrie daar wellicht nog een beter voorbeeld van. Het is namelijk al maanden verboden voor cruiseschepen om te varen, waardoor de maatschappijen geen enkele omzet genereren. Het gevolg? Neem zelf eens een kijkje in de aandelenprijzen van de drie grootste drie maatschappijen: Carnival Cruise Line, Royal Carribean International en Norwegian Cruise Line.

Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. De cruisemaatschappijen hebben een enorme klap gekregen door het mislopen van omzet. Hier komt ook nog eens onzekerheid bij: niemand weet wanneer er weer gevaren mag worden. Deze onzekerheid wordt opgepakt door de marktwerking van financiële markten, waar vaak een psychologisch proces aan voorafvoorafgaat. Sommige investeerders hebben namelijk uit angst voor een faillissement hun aandelen verkocht. Hierdoor nam het aanbod in de aandelen toe, waardoor de prijzen daalden. Deze dalende prijzen gaven ook andere investeerders reden om tot verkoop over te gaan, wat gezien kan worden als een zinkend schip verlaten. Het gevolg: bodemprijzen.

“Bodemprijzen” is een gevaarlijke woordkeuze, het suggereert namelijk meestal dat iets een koopje is. In aandelen bestaan theoretisch gezien geen koopjes (ook wel de “No Free Lunch Theorem”[3]  genoemd). Lage prijzen reflecteren scepticisme in het bedrijf en haar toekomstige geldstromen. De lage prijzen betekenen dus simpelweg dat de markt verwacht dat de cruise industrie de komende jaren veel minder geld zal verdienen, wat niet volstrekt onlogisch is gezien de pandemie. Toch kan het scepticisme ook overdreven worden, waarbij investeerders haast in paniek hun aandelen verkopen. In onrustige momenten is het enorm belangrijk om zo rationeel mogelijk naar de bedrijven te kijken. Voor onze pitch vroegen wij onszelf af:

Hoe groot is de kans dat de cruise industrie, een eeuwenoude industrie welteverstaan, failliet gaat?

Natuurlijk is het mogelijk dat een individueel cruisebedrijf failliet gaat, maar de gehele markt failliet is onwaarschijnlijker. Om deze reden leek het ons een goed idee om aandelen te kopen in de eerder genoemde bedrijven die tevens marktleider zijn. Hierbij gingen we er vanuit dat de aandelen over de lange termijn weer terug zouden stijgen naar hun gemiddelde (ook wel een “mean reversion” strategie[4] ). Er zal op termijn een tijd aanbreken waarin cruiseschepen weer kunnen varen en omzet kunnen genereren. Zodra dit gebeurt zullen de aandelen stijgen en profiteren wij hiervan. Door te spreiden konden we zelfs winst maken als één van de bedrijven failliet zou gaan. Zodoende waren we overtuigd van een investering in de cruise industrie.

We verdeelden het werk en deden onderzoek naar de algemene bedrijfsinformatie, dienstverlening, relevant nieuws, de markt en industrie, de financiële gegevens en de waarde van het aandeel. Na alles in een mooie Powerpoint gezet te hebben waren wij klaar om het idee met onze mede-commissieleden te delen. Nu is het nog best een opgave om de groep te overtuigen: minstens 67% van de leden moeten voor stemmen. Na wat kritische vragen kwam de einduitslag: 87% voor! Zodoende werd ons idee werkelijkheid en stapte de commissie voor meer dan € 400 in de cruisemaatschappijen. Mission accomplished!

Het leuke van A&F Investments is de invloed om mee te bepalen in welke aandelen geïnvesteerd wordt. Door verstandig te pitchen en mee te stemmen vergroot je de initiële inleg van jezelf en je medeleden. Ook zij zijn een goede reden om lid te worden. Naast de kennis en ervaring die zij met zich meedragen worden de vergaderingen gezellig afgesloten in Café Het Dorstige Hert. Mijn tijd bij A&F Investments heeft mij kennis, ervaring en veel plezier gebracht. Ik raad daarom iedereen met interesse in beleggen aan om lid te worden! 

reacties