Studeren in Dublin: een geweldige ervaring!

Toen ik erachter kwam dat de mogelijkheid bestond om een semester op exchange te gaan, wist ik meteen dat ik dit moest doen. De belangrijkste redenen om op exchange te gaan waren voor mij het verbeteren van mijn Engels en het hebben van een geweldige tijd in een buitenlandse stad. Mijn eerste keuze was Helsinki en mijn tweede was Dublin. Achteraf ben ik heel blij dat ik niet naar Helsinki mocht gaan, want tot zover heb ik een geweldige tijd in Dublin en ik geniet erg van het studeren en wonen hier.

Momenteel willen veel studenten studeren in Dublin, waardoor huisvesting erg duur wordt en moeilijk is om te vinden. Ik heb zelf ook veel uren gestopt in het vinden van een kamer. Op een gegeven moment was ik zelfs bijna van plan om een gedeelde kamer te huren, wat heel normaal is in Dublin, maar natuurlijk wilde ik liever een eigen kamer. Gelukkig vond ik de perfecte plaats! Ik woon nu in een appartementencomplex met 400 andere internationale studenten, die hier allemaal zijn om een geweldige tijd te hebben. Zoals ik al noemde is huisvesting hier erg duur en ikzelf betaal €240 per week, dus als je besluit naar Dublin te gaan moet je dat zeker in overweging nemen.

“De campus is in het stadscentrum, dus wanneer je lessen voorbij zijn kun je gelijk naar de pub en de rest van de dag een heerlijk glaasje Guinness drinken.”

De eerste twee weken waren alleen maar een introductieperiode, of, met andere woorden, de perfecte tijd om nieuwe mensen en Dublin te leren kennen. De introductie vanuit de universiteit was niets vergeleken met de TOP-week. Er waren wel veel feesten, maar je werd niet echt samengevoegd in een groep studenten waarmee je de introductieweek zou doorbrengen. Gelukkig keken ook alle andere internationale studenten in mijn complex ernaar uit om een geweldige tijd te hebben in Dublin. Dat resulteerde in elke avond op stap gaan. In die periode leer je snel veel nieuwe mensen kennen. Je vormt al snel een nieuwe groep vrienden. Het grootste voordeel van leven met zoveel internationale studenten is dat mijn vrienden uit alle uithoeken van de wereld komen, van Australië tot de Verenigde Staten tot Duitsland en Frankrijk.

Ierland en Dublin zijn erg bekend voor het rare accent, de vriendelijke mensen, heel veel pubs en natuurlijk Guinness. Elke Ier vindt het prima om je even op weg te helpen als je de weg niet weet, ook al is het misschien dus moeilijk ze te volgen vanwege hun accent. In het stadscentrum zijn veel pubs waar elke avond een live band staat te spelen.

“Ierland heeft geweldige landschappen, van prachtige bergen tot de wilde Atlantische kustlijn.”

Ik studeer aan het Trinity College Dublin, dat de grootste en oudste universiteit in Ierland is. Het studeren in Ierland is verder niet echt verschillend: ik heb colleges en werkcolleges net als in Tilburg. Het enige verschil is dat de gebouwen niet zo modern zijn. Er is nauwelijks ruimte op je tafel tijdens colleges en sommige professoren gebruiken nog steeds alleen krijtjes en het schoolbord als lesmethode. Studeren op Trinity heeft ook veel voordelen: over de hele wereld wordt Trinity namelijk gezien als een prominente universiteit. Elke dag lopen er veel toeristen over de campus, omdat deze zo mooi is. Dit kan ook wel eens heel irritant zijn wanneer je haast hebt, maar je leert er wel mee leven. De campus is in het stadscentrum, dus wanneer je lessen voorbij zijn kun je gelijk naar de pub en de rest van de dag een heerlijk glaasje Guinness drinken.

Ierland heeft meer te bieden dan het drukke stadsleven in Dublin. Ik woon slechts 10 minuten wandelen van een prachtig park waar je kunt relaxen en rondhangen op een vrije zondag. Als je geluk hebt zie je zelfs rendieren of ander wild. Een andere manier om van de stad te ontsnappen is door een trein te nemen naar Howth, een kleine stad aan de kust. Hier kun je lekker relaxen op de pier of een van de beste fish and chips van Ierland eten. Ierland heeft verder geweldige landschappen, van prachtige bergen tot de wilde Atlantische kustlijn. Het weer in Dublin is veel beter dan ik had verwacht en zelfs beter dan in Nederland. Het regent veel minder dan in Nederland en het is ook nog niet eens zo koud.

Al met al is studeren in Dublin een geweldige ervaring om jezelf te ontwikkelen, je Engels te verbeteren en een hele leuke tijd te hebben!

reacties