Taiwan, ‘gateway’ naar Zuidoost-Azië

Afgelopen oktober en november zijn we met een groep van 25 studenten naar Taiwan op studiereis geweest. Tijdens deze reis hebben we verschillende bedrijven en organisaties bezocht om antwoord op onze hoofdvraag te vinden waarom Taiwan een aantrekkelijk land is om business te doen. De studietour heeft namelijk als doel dat we het bedrijfsleven in een ander land willen ontdekken in combinatie met de natuur en cultuur van een land.

De hoofdvraag die we tijdens onze studietour wilden beantwoorden is welke factoren de keuze om business te doen in Taiwan beïnvloeden. Om deze vraag te beantwoorden hebben we gekeken naar economische en politieke factoren. We zijn bij verschillende bedrijven geweest zoals PwC, Grant Thornton en de Shanghai Commerical & Savings Bank. Verder zijn we bij de Taiwan Stock Exchange, het Nederlands handelskantoor en de universiteit geweest en deze bezoeken hebben ons geholpen om meer te weten te komen over het bedrijfsleven in Taiwan.

“De economische macht verschuift tegenwoordig van de Atlantische oceaan naar de Pacific Rim en Taiwan wordt als ‘gateway’ naar Zuidoost-Azië gezien.”

Taiwan is een land dat ligt voor de oostkust van China en tussen Japan en de Filipijnen in. Dat leidt ons al meteen naar het eerste voordeel om business in Taiwan te doen, de centrale locatie in Azië. De economische macht verschuift tegenwoordig van de Atlantische oceaan naar de Pacific Rim en Taiwan wordt als ‘gateway’ naar Zuidoost-Azië gezien. Daarbij staat Taiwan hoog op allerlei lijstjes zoals bijvoorbeeld ‘the ease of doing business’ en de koopkracht. Wat aangeeft dan Taiwan een ontwikkelde en open economie heeft. Taiwan heeft een hoge productie en export capaciteit met name op het gebied van hightech en kennisintensieve industrie.

Voor specifiek Nederlandse bedrijven bestaat er goede hulp om een bedrijfsactiviteiten te starten in Taiwan. De NTIO, Nederlands handelskantoor, is een soort van ambassade en helpt bedrijven met allerlei Taiwanese regels en helpt ze aan de juiste connecties. Wij hadden tijdens onze studiereis de mogelijkheid om de NTIO te bezoeken. Een voorbeeld van wat de NTIO doet was het bezoek van een Nederlandse delegatie een week na ons bezoek. Deze delegatie bestond onder meer uit de CEO van Philips, Frans van Houten, en de burgemeester van Almere. Het doel was het verbinden van de Taiwanese en Nederlandse bedrijfsleven. Ook andere landen zoals Duitsland en Frankrijk hebben zulke handelskantoren in Taiwan.

“De Taiwanese overheid probeert het land zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven.”

De Taiwanese overheid probeert het land zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bedrijven. Een van de belangrijkste knoppen waar de politiek aan kan draaien om dit te bewerkstelligen zijn de belastingen. In 2010 heeft de regering besloten om het belastingtarief voor bedrijven te verlagen van 25% naar 17% om meer buitenlandse bedrijven aan te trekken en competitiever te worden.  Het tarief ligt hiermee lager dan het gemiddelde tarief in Azië. Taiwan probeert ook in het land allerlei bedrijven die in de zelfde industrie zitten te clusteren met elkaar, zoals bijvoorbeeld in Nederland in Eindhoven ook met technologische bedrijven gebeurt.

Een andere factor die het bedrijfsklimaat beïnvloed is politieke stabiliteit. Hoewel de situatie met China nog steeds heel complex en is Taiwan politiek gezien een stabiel land en vergelijkbaar met Nederland. Taiwan heeft een parlementaire democratie en de politiek is niet corrupt. Het land staat op de internationale lijst van politieke stabiliteit boven andere Aziatische landen als China en Zuid-Korea. Een andere politieke factor is hoeveel de overheid probeert in te grijpen in het business klimaat met allerlei regeltjes. Taiwan staat 13e op deze ranklijst boven China, Zuid-Korea, Japan en zelfs Nederland. In Taiwan hebben bedrijven dus grote economische vrijheid.

Historisch gezien staat Taiwan bekend om haar politieke relatie met de Volksrepubliek China. De Volksrepubliek China beweert nog steeds dat Taiwan onderdeel is van China en het wordt ook wel Republic of China genoemd. In tegenstelling tot China beargumenteerd Taiwan dat het alle karaktereigenschappen van een eigen staat heeft. Voor ieder land in de wereld geldt de China-one-rule. Als een land Taiwan officieel erkend dan verbreekt China alle handelsrelaties. Economische samenwerking, is echter wel toegestaan door China en dit betekent dat de spanning tussen China en Taiwan irrelevant is voor business zolang alle landen de China-one-rule respecteren. Op dit moment is Tsai Ing-wen de Taiwanese president en ze is zeker niet pro-China. Ze vind dat Taiwan alle karaktereigenschappen van een zelfstandige staat heeft. Ze is ook geen fan van het communistische China, maar ziet wel in dat de handel tussen Taiwan en China belangrijk is. De band met de VS is daarentegen wel goed en ze belde na de verkiezing van Donald Trump als president van de VS met hem en dat was voor het eerst sinds 1979.

Kortom, Taiwan is gezien de economische en politieke factoren een gunstig land om je business te starten of uit te breiden. De locatie is heel centraal gelegen in Azië waardoor het een gateway is naar de Zuidoost-Aziatische markt. De economie van Azië is daarbij ‘booming’ op dit moment. De NTIO speelt een belangrijke rol bij het betreden van de Taiwanese markt voor Nederlandse bedrijven. Ten slotte speelt de Taiwanese overheid een belangrijke rol bij het zo gunstig mogelijk maken van het vestigingsklimaat voor bedrijven door bijvoorbeeld lage belastingen en het clusteren van bedrijven.

reacties