De ins en outs van Randstad

Interview met Hans van Slooten, CFO van Randstad

Kunt u iets over uzelf, uw carrière en uw opleiding vertellen?
Na mijn VWO ben ik begonnen aan het NIVRA traject. Het traject dat ik heb gevolgd heeft zijn voordelen gehad: je financiert je eigen studie, je leert werken en leert veel bedrijven kennen. Aan de andere kant ben je erg jong. Als je aan een universiteit studeert word je breder gevormd. Als ik het opnieuw zou mogen doen, zou ik waarschijnlijk wel een studie aan de universiteit gevolgd hebben.
Uiteindelijk heb ik een jaar of acht in de accountancy gewerkt. Vooral de vrijheid vond ik erg leuk, je bent altijd op pad en de variëteit van klanten en team samenstelling was enorm. Het was voor mij echter niet iets wat ik voor altijd wilde doen omdat ik het gevoel had dat ik altijd aan de zijlijn stond. Ik wilde graag onderdeel zijn van een bedrijf. Op dat moment was Randstad een klant van mij en vond ik het een fascinerend bedrijf. Er kwam een vacature bij de holding als manager financial accounting en dit heb ik vijf jaar gedaan. Daarna heb ik vijf jaar als CFO gewerkt voor Randstad Duitsland en ik ben nu sinds acht jaar CFO van Randstad Groep Nederland.

Toen ik bij Randstad begon werd mij aangeraden om de postdoctorale controllers opleiding te doen. Deze heb ik gedaan en was een goede aanvulling op mijn RA titel, zeker als CFO in een beursgenoteerde onderneming. Inmiddels vind ik de RA opleiding wat minder goed aansluiten op een carrière binnen het bedrijfsleven. De nuance van de opleiding en het werk als assistent accountant is wat verschoven. Minder cijfermatig en meer nadruk op procedures en compliancy.

Wat vind u het leukste aan uw werk?
Ik heb een tamelijk operationele CFO rol. Als je in concern verband zit zijn de specifieke taken, zoals fiscaliteiten en treasury, bij specialisten neergelegd. Daar houd ik me dus minder mee bezig. Ik denk dat de volatiliteit van onze business, de snelheid van handelen en het operationele het leukste is aan het werk. Je moet constant analyseren wat er gebeurt en nadenken of je moet bijsturen.

Wat is uw ervaring met de overstap van een groot accountantskantoor naar Randstad?
Je moet je realiseren dat je bij een accountantskantoor maar een deel van het financiële plaatje ziet. Ik zeg niet dat het geen goede basis is, want het is een mooie plek om je carrière te beginnen. Daarnaast is er veel variatie en zie je veel bedrijven. Maar als je de overstap naar een groot concern maakt, mag je niet direct veronderstellen dat je als bijvoorbeeld business controller goed functioneert. Je komt nieuwe dingen tegen en als je je dat realiseert is dat geen probleem.

In welke mate heeft Randstad de gevolgen ondervonden van de crisis?
Wij moeten goed meebewegen met de omzetontwikkeling. Het hoogtepunt van de crisis was voor ons in 2009. We hadden toen een krimp van 30 procent. Je moet dan zo snel mogelijk terug in de bezetting. Wij hebben toen veel kunnen opvangen met natuurlijk verloop van onze intercedenten, maar spannend was het wel. Daarnaast moet je alert blijven op overige kosten en bezetting van vestigingen. Inmiddels zijn onze vestigingen twee keer zo klein en werken we met minder mensen maar behalen we dezelfde omzet als acht jaar geleden. Dit is vooral te danken aan digitalisering waardoor we met minder mensen hetzelfde werk kunnen verrichten. Overigens zijn onze marges ook flink gedaald.

Hoe houd u het overzicht over de financiële situatie bij Randstad?
Het begint met de kwaliteit van je systemen. Je primaire systemen moeten eigenlijk foutloos werken, bijvoorbeeld het systeem waar onze flexwerkers hun werkbriefjes invullen. Als het werkbriefje ingevuld wordt komt er een factuur uit voor de klant en het salaris voor de flexwerker. Deze gegevens worden in onze financiële systemen gezet. Dat hebben we bij Randstad redelijk goed voor elkaar.
De controllers kunnen dan met kant en klare gegevens aan de slag en verliezen weinig tijd met rapporten maken. Vervolgens is het vooral richting onze business een kwestie van plannen, meten, analyseren en bijsturen. En daarvoor heb je hele goede mensen binnen de finance afdeling nodig. En die hebben wij bij Randstad, zij maken het verschil.

Hoe zorgt u ervoor dat u in contact blijft met de werkvloer?
Het is belangrijk dat ik tijd vrij maak om contact te houden met de werkvloer. Je moet je gezicht laten zien en met collega’s praten, we werken namelijk in een mensenbedrijf. Mensen op de werkvloer gaan beter met elkaar communiceren als ze elkaar kennen. Dus ik moet ervoor zorgen dat mensen mij kennen en dat lukt alleen door er op uit te gaan. Naast mijn werkplek op het hoofdkantoor bezoek ik veel vestigingen. Het is voor de werkvloer belangrijk dat je benaderbaar bent, dit kan via mail, telefoon en persoonlijk contact. Als je niet langs gaat op de verschillende vestigingen weten de collega’s niet wie ik ben en zullen ze ook geen contact met mij opnemen.

Wat zijn uw verwachtingen omtrent de banenmarkt en de economie de komende jaren?
Mijn verwachtingen zijn op dit moment positief. Je ziet de economie aantrekken, het vertrouwen in de economie is terug en daardoor zie je bijvoorbeeld ook de binnenlandse consumptie toenemen. Alleen bij de banken nemen de banen niet toe, dit heeft vooral te maken met de digitalisering. Als er geen gekke dingen gebeuren, zoals wat er met Griekenland gebeurde of een terroristische aanslag, zet deze groei nog wel even door. Nu is al te zien dat het aantal vacatures toe neemt en het aantal werklozen af neemt.

Randstad organiseert binnenkort een business course, waarom zouden studenten voor deze business course moeten kiezen?
Wij hebben een business course die voor alle studierichtingen openstaat. Je hebt voor een carrière bij Randstad geen specifieke studie nodig, alleen een studie op WO niveau. De business course is een mooie binnenkomer voor het Management- of finance traineeship. Tijdens een finance traineeship werk je een jaar op en vestiging en draai je daarna anderhalf jaar mee op de finance afdeling.
Bij Randstad kies je niet alleen voor een functie maar voor het bedrijf zelf. Als je het leuk vindt om in een dienstverlenend, op mensen gericht, groot bedrijf te werken dan is Randstad een juiste keuze.

Welk advies zou u de studenten van Tilburg University mee willen geven?
Het is in je carrière belangrijk om te kiezen bij welk bedrijf je wil horen, bijvoorbeeld qua cultuur, staar je niet blind op een functie. Een functie heb je twee á drie jaar en dan wil je weer iets anders, het is dus veel belangrijker om te kijken of het bedrijf bij je past.

Klik hier als je meer informatie wilt over het traineeship bij Randstad.

reacties