Studying in Buenos Aires: Een droom die uitkomt!

Vanaf het moment dat ik was toegelaten tot de opleiding IBA, was ik vast besloten om op exchange te gaan. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het verkennen van nieuwe culturen en vanaf jongs af aan heb ik al het gevoel gehad om dat ik buiten Nederland moest kijken om mijn visie te verbreden.

Ik wilde altijd al leven in een cultuur die compleet verschilt van de Nederlandse cultuur en daarom heb ik gekozen voor Zuid-Amerika. The Zuid-Amerikaanse cultuur is compleet het tegenovergestelde van de Nederlandse cultuur en dit vond ik juist zo aantrekkelijk. Daarnaast wilde ik graag een nieuwe taal leren en voor een tijdje Europa ontsnappen, omdat ik destijds in 15 verschillende landen ben geweest, maar nooit buiten Europa.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat geaccepteerd worden voor een exchange semester in Buenos Aires een droom is die uitkomt.

Ik heb het eerste semester van het schooljaar 2016 gestudeerd aan de Universidad Católica Argentina (La UCA) in Buenos Aires. Deze universiteit heeft een zeer goede reputatie in Argentinië en Zuid-Amerika in het algemeen. Een van de voornaamste voordelen van deze universiteit is de locatie. De universiteit ligt in het midden van Puerto Madero, dit is het zakencentrum van Buenos Aires met vele hoge gebouwen en luxueuze appartementen.

Buenos Aires is de meeste levendige stad waar ik ooit ben geweest. Je kan op een willekeurige dag van de week midden in de nacht uitgaan en je zult een stad vol activiteiten aantreffen; mensen gaan uit eten, naar het theater, dansen en drinken midden op de straat en gewoon genieten van het leven.

“Buenos Aires is een van de meest fascinerende steden waar ik ooit ben geweest qua architectuur en de mooie dingen die er te zien zijn. Elke straat is anders, elke gebouw is prachtig ontworpen en elke buurt heeft zijn eigen verhalen.”

Huisvesting werd niet geregeld door de universiteit, dus we moesten alles zelf regelen. Het is gelukkig niet moeilijk om een mooi appartement te vinden in Buenos Aires en de prijzen zijn redelijk goed. Ik heb in 5 verschillende appartementen gewoond en naar mijn mening is dit de enige manier om een stad goed te leren kennen. Buenos Aires is met 15 miljoen inwoners een enorme en diverse stad, waar elke buurt anders is. Je hebt een wijk genaamd Palermo (ook bekend als Palermo Hollywood) die beroemd is vanwege de vele bars, restaurants en clubs. Hier woonden dan ook de meeste exchange studenten. Je hebt ook nog Recoleta, dit is de chique wijk bekend om de prachtige appartementen bewoond door rijke mensen en het prachtige Recoleta kerkhof. San Telmo, een andere wijk, dit is de oudste ‘barrio’ in de stad bekend om de antieke winkels en de smalle straten waar je mensen de Tango ziet dansen. En dan is er nog Almagro, dit wordt beschouwd als een van de meest gevaarlijke wijken in de stad, dit vond ik onterecht. Ik denk dat ik de enige uitwisselingsstudent was die daar woonde en niemand wilde daar in de buurt komen. Ik vond het een hele leuke wijk, voor mij was het gewoon een normale Buenos Aires Barrio waar de held van de Tango, Carlos Gardel, was geboren. Microcentro is het stads centrum, een geweldige wijk bekend vanwege de vele bezienswaardigheden zoals Obelisk en prachtige winkelstraten. Doordat ik in al deze verschillende wijken heb gewoond, heb ik ze echt goed leren kennen. ‘S werelds beste steaks, ‘s werelds beste rode wijn en de passie voor voetbal zijn de bekendste aspecten van de Argentijnse cultuur. Verder zijn Argentijnen erg vriendelijk en ruimdenkend. Familie en vrienden zijn erg belangrijk voor hun, veel belangrijker dan in Nederland. Als een Argentijn een oude vriend tegenkomt dan is de kans groot dat ze samen koffie gaan drinken ongeacht of ze al te laat zijn voor een afspraak. Dit maakt “ik kwam een oude vriend tegen” of “ik bracht tijd door met mijn familie” een erg goede reden om te laat te komen en het wordt niet verwacht dat je binnen 30 minuten na de afgesproken tijd arriveert. Vanwege de Argentijnse vriendelijkheid en openheid voelde ik me al snel tuis en heb ik geen minuut heimwee gehad.

Castellano (di is Spaans met een accent) is de enige taal die wordt gesproken in Buenos Aires. Niemand spreekt Engels, je hoeft het niet eens te proberen. Ik ben een jaar Spaanse lessen gevolgd aan Tilburg University totdat ik het B1 niveau had bereikt. Ook ben ik een maand eerder naar Argentinië gegaan om een Spaanse taal en cultuur cursus te volgen aan Universidad Torcuato Di Tella, een andere hoog aangeschreven universiteit. Deze dagelijkse lessen van 3 uur hebben mijn taalniveau verbeterd en tegen de tijd dat het semester begon, was ik in staat om een goed gesprek te houden met een Latino of Latina en was ik in staat om mijn weg te vinden in de straten van Buenos Aires. 4 van de 5 vakken werden gegeven in het Spaans, dit verhoogde voor mij de druk om Spaans te leren. Maar zelfs als dit niet het geval was geweest, had ik er voor gezorgd dat mijn Spaanse taalvaardigheid voldoende was. In een land als Argentinië is het onmogelijk om helemaal te integreren in de cultuur als de taal niet spreekt en door de taal te spreken kan je veel meer leren over de niet-toeristische dingen en meer mensen ontmoeten. Een goed voorbeeld hiervan is mijn Argentijnse opa (niet mijn echte opa), Modesto. Hij de 80 jaar oude portier van mijn appartement en de meest typische Argentijn die ik heb leren kennen. Hij werkte nachtdiensten en elke keer als ik thuis kwam, zat hij langs de deur en vroeg miljoenen vragen over mijn dag en wat ik van Argentinië vond, terwijl hij naar oude Tango muziek luisterde en mate (Argentijnse kruiden thee) dronk. Toen ik jarig was heeft hij een ‘Asado’ georganiseerd, dit is een Argentijnse BBQ. Ik kon niet het land verlaten zonder dat een echte Argentijn een echte Argentijnse steak voor me had gekookt. Ik zou deze ervaring nooit hebben gehad als ik geen Spaans sprak, sinds Modesto geen enkel woord Engels sprak.

Zuid-Amerikanen zijn in het algemeen zeer ontspannen.

Mijn semester eindigde in november en omdat ik pas in januari terug zou gaan naar Nederland, had ik nog een volle maand om te reizen en andere landen te ontdekken. Tijdens het semester was ik al naar Chili, Brazilië en zowel het noorden en zuiden van Argentinië gereisd. Na het semester heb ik besloten om Bolivia, Peru, Colombia en Ecuador te bezoeken. De hoogtepunten van mijn reizen waren zeker weten Brazilië en Colombia. De stad Medellin en de stranden van Cartagena zijn gewoon prachtig. Rio de Janeiro is naast Buenos Aires de beste stad die ik heb bezocht. Prachtige stranden en natuur gecombineerd met geweldige feesten en blije mensen is typisch voor de stad. Wat me het meest opviel in Zuid-Amerika is dat de mensen die in de Favela’s woonden en moesten overleven met 1 dollar per dag gelukkiger zijn dan de meeste Nederlanders. Als Nederlander opende dit echt mijn ogen en heeft ervoor gezorgd dat ik het leven meer waardeer, ik heb gerealiseerd dat het niet alleen maar om geld draait. Een tijdje naar Zuid-Amerika gaan zou een goede ervaring zijn voor alle Nederlanders.

Het is voor mij moeilijk om specifieke dingen te benoemen die ik heb geleerd op exchange, maar het is zeker dat ik heel veel heb geleerd. Ik ben bewust geworden van culturen die erg verschillend zijn dan die ik al gewend ben. Ik heb geleerd dat er meer is in het leven dan puur carrière maken, het hebben van goede vrienden en genieten van het leven is even belangrijk. Deze internationale ervaring gaat me zeker helpen in de toekomst, omdat ik me beter in de schoenen van anderen kan zetten en dingen van een ander perspectief kan bekijken.

Ik kan zeker iedereen aanraden om op exchange te gaan, de ervaringen zijn van onschatbare waarde en je zult er voor de rest van je leven van profiteren.

reacties