Working at PwC

Working at PwC

Ik ben Anneloe van de Wijdeven, 23 jaar en ik studeer aan Tilburg University. In 2012 startte ik de bachelor Bedrijfseconomie en momenteel bevind ik me in de eindfase van de master Accountancy. Ik loop scriptiestage bij PwC Eindhoven. Tijdens mijn studententijd was ik zowel actief lid bij studievereniging Asset | Accounting & Finance als bij studentenhockeyvereniging SHOT. Daar zat ik afgelopen jaar met medestudenten in het bestuur. Ook heb ik een semester in Madrid gestudeerd. Als tweedejaars student bezocht ik activiteiten van verschillende accountantskantoren, waardoor ik al vroeg mocht proeven van de sfeer en de inhoud van het accountantsberoep. Door deze ervaringen wist ik: ik ben cijfermatig aangelegd, op zoek naar uitdaging en ik put energie uit anderen om me heen: accountancy!

Hoe ben je bij PwC terecht gekomen?
Na mijn exchange in Madrid ben ik me bewust gaan oriënteren. Via activiteiten van Asset | Accounting & Finance, zoals inhousedagen, netwerkborrels en workshops op de universiteit, raakte ik in gesprek met zowel Big 4-kantoren als MKB-gerichte accountancypraktijken. Ik sprak met werknemers en recruiters van verschillende organisaties. Bij PwC voelde ik direct een klik: aandacht aan je karakter en interesses staat voorop. Uiteraard wordt tijdens de sollicitatieprocedure ook dieper ingegaan op je motivatie voor het accountantsberoep én PwC, alsmede je cognitieve vermogen. Het viel me op dat niet iedereen aan een bepaald profiel moet voldoen; diversiteit maakt juist de binding.

Hoe ziet je stage bij PwC eruit?
Op mijn eerste dag bij PwC werd ik rondgeleid en voorgesteld aan andere scriptiestagiaires en toekomstige collega’s. Ook kreeg ik een coach toegewezen die me kon helpen met scriptiegerelateerde vragen, werkzaamheden binnen PwC en mogelijkheden om mee te werken. Meewerken is geen verplichting, wel een aanrader. Het was voor mij een eerste kennismaking met het accountantsvak in de praktijk. Ook werd ik tijdens mijn scriptiestage op een informele manier betrokken via borrels, het kerstfeest en dit jaar ga ik ook mee op skireis. Ook heb ik ervoor gekozen om twee maanden mee te werken om de auditwerkzaamheden beter te leren kennen.

En hoe nu verder?
In september start ik in The Associate Academy, hét accountancy traineeship. De hoge verwachtingen die ik daarvan heb, hebben mede mijn keuze voor PwC bepaald. Ervaring opdoen in teamverband, afwisseling in verschillende werkzaamheden en marktsectoren én persoonlijke coaching. Ik word daar heel enthousiast van. Via collega’s ben ik meer te weten gekomen over de praktische inhoud van het werk, de constante opleidingen via development days, maar ook georganiseerde jaarlaaguitjes en een netwerk van PwC’ers.

Mijn ambitie is mijn RA-titel te behalen. Ik start mijn opleiding in september. Daarnaast heb ik tijdens mijn scriptiestage een recruitmentevent bijgewoond. Ik merkte dat ik het leuk vind om mijn enthousiasme over te brengen op anderen. Recruitment en coaching bij PwC lijken me daarom interessant. De komende jaren hoop ik me in de volle breedte te kunnen oriënteren in het accountantsvak, om ook in het werkende leven een beeld te kunnen vormen van mijn (specifieke) ambities.

Heb je nog tips voor je medestudenten?
Studenten die zich nog oriënteren op hun toekomstige carrière zou ik willen meegeven: oriënteer je op het gebied van mogelijkheden om je te ontwikkelen naast je studie, om een sociaal netwerk op te bouwen en jouw eigen interesses te ontdekken. Je aansluiten bij een studenten- of studievereniging brengt je ook veel mogelijkheden om in contact te komen met verschillende bedrijven. Het perfecte antwoord op de vraag voor welk bedrijf je moet kiezen? Zoek naar het bedrijf waarmee je een klikt voelt. In een fijne en inspirerende omgeving presteer je het best!

reacties