Working at EY

Waar kom je vandaan en wat voor studie heb je gedaan?

Mijn naam is Bram van Corven en 22 jaar geleden kwam ik op de wereld in Tilburg, waar ik ook ben opgegroeid. Herinner je je die vriendenboekjes waarin iedereen altijd invulde dat hij of zij profvoetballer, astronaut of professioneel balletdanseres wilde worden? Daar stond bij mij al vrij snel CFO. In het vijfde jaar van mijn vwo had ik wat eerder dan gemiddeld de kans om een accounting vak op de universiteit te volgen en te kijken wat ik ervan vond. Zonder teveel in detail te treden; ik koos voor het vak Accounting 1: Financial Accounting. Na het enthousiasme van Bob van den Brand kon ik toch nergens anders voor kiezen? Toch ben ik nog naar de open dag gegaan om te kijken of ik niet beter kon beginnen aan een studie rechten. De cursus had me aan het twijfelen gebracht, omdat het allemaal wat droog was; ik miste een stuk praktijk bij alle theorie die in de colleges aan bod kwam. Uiteindelijk kwam ik erachter dat rechten alleen nog maar droger was en ben ik begonnen aan de BSc Bedrijfseconomie. Na een minor in Accounting en contact met de Big-4 (en een aantal kleinere kantoren), ben ik tot de conclusie gekomen dat accounting eigenlijk een stuk levendiger was dan wat ik verwacht had. Buiten de controle van cijfers, controleren wij namelijk ook de interne beheersing van een bedrijf. Hiervoor ben je ook bezig met het interviewen van klanten om de bedrijfsprocessen in kaart te brengen.

Waarom heb je voor EY gekozen en hoe ben je met EY in contact gekomen?

Na mijn minor in accounting heb ik besloten dat ik dit vakgebied interessant genoeg vond om mee verder te gaan. Ik ben me wat gaan oriënteren op het soort kantoor waarvoor ik zou willen werken: Big-4, Middle Market (BDO, Baker Tilly Berk etc…) of klein. Na de Accounting and Controlling expedition van Asset | Accounting & Finance kwam ik erachter dat de Big-4 mij meer aansprak. Dit was te danken aan de professionaliteit die de Big-4 kantoren uitstraalden. In mijn vrije tijd voetbal ik graag, de metafoor die ik ook altijd trek is: als ik een club zou mogen kiezen om voor te voetballen, dan wil ik het liefste voetballen in de absolute top. Als Tilburger vind ik het leuk als Willem II een beetje presteert, maar als je mij laat kiezen tussen voetballen voor Willem II of bijvoorbeeld Real Madrid of Barcelona (of vervang dit voor elke willekeurige andere Europese topclub), dan is voor mij de keuze snel gemaakt.

Toen deze keuze gemaakt was, bleven er nog vier kantoren over: PwC, Deloitte, KPMG en EY. Na verschillende formele en informele activiteiten zoals Inhousedagen en de Accountancy Orientation Day van de Economic Business weeks Tilburg (EBT), ben ik tot de conclusie gekomen dat de combinatie van een informele sfeer en de doelgerichte aanpak van EY het beste bij mij als persoon paste. Na deze constatering heb ik besloten om 3 dagen mee te gaan kijken. Wederom is dit goed bevallen en heb ik gesolliciteerd voor een meeloopstage met de optie voor een scriptiestage. Dit laatste valt zeker aan te raden. Het dwingt je min of meer te werken aan je scriptie, en als je vastloopt heb je je mede-scriptanten om mee te sparren. Uiteindelijk is mij half mei de optie aangeboden om vanaf afgelopen september in dienst te treden. Nu alleen niet meer als stagiair, maar als eerstejaars staff audit.

Wat zijn je werkzaamheden en hoe ziet je dag eruit?

Om één vaste werkdag te schetsen als accountant is heel erg lastig. Uiteraard zijn er patronen te zien, maar doordat je zoveel in contact bent met je klanten, seniors en managers, is geen enkele dag hetzelfde. Daarbij komt ook het feit dat een audit bestaat uit twee delen: een interim controle en een jaareinde controle. Tijdens de interim controleer je, zoals hierboven al beschreven, de interne beheersingsmaatregelen die een bedrijf heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de gegevens die uiteindelijk de balans vormen juist en volledig opgevangen worden. Dit doe je vaak door eerst een of meerdere personeelsleden te interviewen, en vervolgens een lijncontrole uit te voeren. Om een voorbeeldje te geven: bij het personeelsproces kijk je vanaf het begin (indiensttreding) tot het eind (uitdiensttreding) en alles wat daartussenin gebeurt (bijvoorbeeld salarisverhogingen). Bij je lijncontrole vraag je bijvoorbeeld voor de indiensttreder het getekende contract op, de eerste salarisstrook en het bankafschrift waarop je kan zien dat het loon ook daadwerkelijk betaald is. Wat mensen vaak denken is dat een accountant de hele dag aan het rekenen is, maar dat is echt niet zo. Bij de jaareinde controle, wanneer we de werkelijke gegevens gaan controleren moet er hier en daar wel wat gerekend worden, maar om een idee te geven; ik ben nog geen 5% van de tijd die ik werk bezig met rekenen.

Uiteraard ben je bij de jaareinde controle wel veel bezig met cijfers. Als je de liquide middelen moet controleren, kijk je bijvoorbeeld of op de bankafschriften het eindsaldo van 31 december gelijk is aan het beginsaldo van 1 januari.

Door de strikte deadlines van onze klanten, komt het in deze periode ook vaak voor dat we elke dag wat langer doorwerken. Als toekomstig accountant moet je dus geen negen tot vijf mentaliteit hebben. Uiteraard is het belangrijk om nog wat tijd te maken voor je hobby’s. Zelf voetbal ik bijvoorbeeld graag. Wanneer ik op maandagavond wil gaan trainen dan overleg ik dit met de senior, meestal kan ik dan wat eerder weg. Uiteraard probeer ik het team binnen EY dan wel wat extra te ondersteunen door op dinsdag wat langer te blijven.

Hoe zou je de werksfeer en collega’s bij EY omschrijven?

Zoals hierboven al vermeld; mijn keuze voor EY is gebaseerd op het feit dat iedereen heel erg informeel met elkaar omgaat en tijdens het werk heel doelgericht bezig is met het uitvoeren van de controle. Dat gezegd hebbende; buiten de kantooruren hebben we zo nu en dan een borrel waar het altijd heel erg gezellig is. De accountant die vroeger als een grijze muis bestempeld werd heeft zeker plaats gemaakt voor een sociaal individu met gevoel voor cijfers.

Wat zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bij EY?

Bij EY krijg je voor zover ik weet een prima starterssalaris. Buiten dit salaris heb je zoals eerder ook vermeld te maken met overuren. Deze kan je gebruiken om in de zomervakantie wat langer weg te gaan. Een periode van vier à vijf weken is dan ook zeker geen uitzondering voor mijn collega’s en mij. Bovendien krijg je zodra je komt werken een auto, telefoon en laptop. Tot slot is het vaak zo dat je na je MSc in Accountancy nog verder wil leren om bijvoorbeeld Registeraccountant (RA) te worden. EY vergoedt de kosten voor deze studie.

Wat zijn de mogelijkheden voor recent afgestudeerden?

Recent afgestudeerde studenten kunnen solliciteren voor een startersfunctie bij EY tijdens of na hun afstuderen. Je komt dan in dienst als assistent of staff, zoals we dat noemen bij EY. Gedurende je eerste week draai je meteen volop mee in het team, waardoor je in korte tijd ongelooflijk veel leert. Het is echter aan te raden om de deur naar EY alvast te openen, voordat je met afstuderen begint. Heb je een tussenjaar? Solliciteer dan voor een meeloopstage. Van een meeloopstage leer je veel over het dagelijks leven als een accountant, omdat je echt meewerkt. Hierdoor kom je te weten of accountant zijn bij je past en of EY je aanspreekt. Ga je je scriptie schrijven? Solliciteer dan voor een scriptiestage. Hierdoor leer je én EY kennen en heb je een stok achter de deur om je scriptie af te ronden. Daarnaast is aanmelden voor de business course, die enkele dagen duurt, ook een efficiënte en effectieve manier om EY te leren kennen tijdens je studie.

Wat zijn je persoonlijke ambities en waar sta je over 5 jaar?

Vanaf november ga ik starten met de European Post Master in Accountancy (EPMA) aan Tilburg University. Door deze opleiding te gaan volgen wil ik mezelf ook nog op theoretisch gebied verdiepen in mijn vakgebied. Naast het theoretische gedeelte zal ik ook een praktijkstage moeten afronden binnen EY om deze opleiding af te kunnen ronden en uiteindelijk de titel RA te behalen. Dit zal samen hopelijk in 4 tot 5 jaar te doen zijn.

Op de werkvloer hoop ik mij de komende jaren te kunnen ontwikkelen tot een accountant die oog voor detail heeft met een duidelijke “audit trail” zoals we dat hier noemen. Dat betekent dat de manier waarop je de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd overzichtelijk weergeeft, zodat bijvoorbeeld de AFM bij een review kan zien dat je goed werk geleverd hebt. Bovendien kijk ik echt uit naar het moment dat ik persoonlijk mensen mag gaan begeleiden als senior. De conclusie van het verhaal; ik heb nog voldoende ruimte om me binnen EY te ontwikkelen de komende jaren.

reacties