Master in het buitenland?!

In augustus 2014 ben ik naar Stockholm verhuisd om mijn master te beginnen aan de Stockholm School of Economics. Tot nu toe heb ik hier een geweldige tijd gehad waarover ik graag mijn verhaal deel. In plaats van te focussen op hoe leuk Zweden is, heb ik ervoor gekozen om te schrijven over mijn keuze om mijn master in het buitenland te doen in plaats van in Nederland. Mijn doel is niet om iedereen te overtuigen om hetzelfde te doen, maar met mijn verhaal hoop ik je te inspireren een master in het buitenland te overwegen na afronding van je bachelor of master.

Mijn naam is Sander Verberne en na het afronden van een bachelor Bedrijfseconomie aan Tilburg Univeristy en een prachtige tijd bij Asset | Accounting & Finance ben ik begonnen aan de MSc International Business en de CEMS MIM master aan de Stockholm School of Economics. Gedurende mijn bachelor heb een bachelor exchange aan Pontificia Comillas ICADE in Madrid, waarna ik nog anderhalf jaar de tijd me te moest gaan oriënteren over de mogelijke vervolgstappen.

Als onderdeel van dit proces, heb ik een familievriend geraadpleegd met jarenlange ervaring in de HR. Zijn advies bestond uit een drietal punten: 1) kies een studie die je leuk vindt, omdat vakken die je interesseren je motivatie verhogen; 2) onderscheid je van je medestudenten door bijvoorbeeld nevenactiviteiten, stages, of je studie; en 3) doe internationale ervaring op ter voorbereiding op een carrière in een globale context.

Tijdens mijn bestuursjaar bij Asset | Accounting & Finance ben ik verder gaan kijken naar de mogelijkheden voor een master. Aangezien ik overwoog naar het buitenland te gaan, moest ik mijn aanmeldingen op tijd voorbereiden omdat de deadlines meestal een jaar van tevoren waren. Ik bezocht enkele informatiemarkten en had contact met instanties die studenten ondersteunen die in het buitenland willen studeren. Uiteindelijk hoorde ik van het programma CEMS, wat ik momenteel doe, via een medestudent tijdens de Economic Business weeks Tilburg. CEMS is, in het kort, een master die gezamenlijk wordt aangeboden door 29 business schools wereldwijd. Dit één-jarige programma wordt gevolgd bovenop een regulier master programma. Het programma focust zich op het creëren van internationale ervaring en praktische vaardigheden. Een Master Informatiesessie op de Rotterdam School of Management en contact met huidige CEMS studenten van het CEMS programma bevestigde mijn keuze voor dit programma.

Achteraf was het vinden van een programma het makkelijkste deel. Over het algemeen hanteren universiteiten strengen toelatingseisen, waarvoor testen met betrekking to Engelse en cognitieve vaardigenheden verplicht zijn. Specifiek voor het CEMS programma was een derde taal op niveau B1 vereist en waren verschillende aanbevelingsbrieven van professoren van Tilburg University nodig. Na het voldoende aan deze criteria en een interview van een middag in Stockholm, ben ik in april 2014 toegelaten tot het programma.

Dus nu woon en studeer ik al ruim een jaar in Stockholm en komt mijn tijd hier tot een einde. Ik breng namelijk mijn laatste semester in het voorjaar van 2016 aan de University of Sydney door. Terugkijkend heb ik een zeer leerzame tijd in Stockholm gehad. Het volgen van een volledige master in het buitenland is een compleet andere ervaring dan een exchange. Als je voor een langere tijd in het buitenland verblijft bouw je een “normaal” leven op in tegenstelling tot een exchange, waar de focus vaak ligt op reizen en feesten. Het heeft me veel bijgebracht met betrekking tot het begrijpen van andere culturen, theoretische kennis en een hecht internationaal netwerk. Daarom kan ik iedereen aanbevelen verder te kijken dan Nederland als je een master kiest en raad ik het je aan om te overwegen om naar het buitenland te gaan – je krijgt er ontzettend veel voor terug.

reacties