Een exchange in Lissabon: Een geweldige ervaring!

For the English version, click here.

Nadat zijn exchange naar Lissabon tijdens zijn bachelor International Business Administration (IBA) niet doorging, besloot Phi Huynh deze ervaring in te halen tijdens zijn master Accountancy! Wout ging met Phi in gesprek over hoe het is om in Lissabon te studeren, welke gaven dingen hij daar heeft beleefd en tot slot geeft Phi advies voor aankomende studenten voor het gaan op exchange.

Kun je jezelf kort even voorstellen?

Mijn naam is Phi Huynh, ik kom uit Nieuwegein en ik heb International Business Administration (IBA) gestudeerd in Tilburg. Op dit moment volg ik de master Accountancy. Sinds het begin van mijn studie ben ik al actief bij Asset en sinds jaar actief bij Asset | Accounting en Finance

Hoe ben je tot de keuze gekomen om een half jaar in Lissabon te studeren?

In mijn studie IBA was het vrij normaal dat je op exchange gaat. Echter ging dat destijds door corona niet door. Mijn keuze om in Europa te blijven is dat ik buiten Europa al op veel plekken ben geweest. In Zuid-Europa ben ik nog niet geweest dus het leek mij leuk om daar te gaan studeren. Ik kon ook naar Italië en Griekenland, maar heb uiteindelijk voor Lissabon gekozen en ik heb mijn keuze niet gewijzigd nadat het in eerste instantie door corona niet doorging.

Welke programma en vakken heb je daar gevolgd?

Ik volgde electives vakken van de master Business Administration. Tijdens een master exchange hoef je, vergeleken als je tijdens je bachelor naar het buitenland gaat, niet per se vakken te volgen in jouw studierichting. Dus ik had geen Accountancy vakken gevolgd in Lissabon, ook omdat Accountancy op de universiteit in Lissabon erg basis is. In totaal heb ik 8 vakken gevolgd, waaronder bijvoorbeeld digital transformation, marketing en strategie. Ik volgde vier vakken per trimester. Een trimester is hetzelfde als een blok bij ons. Het eerste semester heb je twee trimesters en de tweede helft van de studie heb je daar maar een van gezien de zomerperiode.

Was het studeren in Lissabon te vergelijken met het studeren in Tilburg?

Het was wel anders. In Lissabon moest je bij elk vak verplicht aanwezig zijn. Sommige vakken had ik bijvoorbeeld niet gevolgd als ik de verplichting daarvoor niet gelde. Participatie telde veel mee. De studie was voor de rest zelf wat kleinschaliger als ik het vergelijk met Tilburg. Het was wel super geregeld op de universiteit (Universidade Católica Portuguesa) waarop ik zat in Lissabon. Deze staat ook best hoog aangeschreven.  Bij andere universiteiten was het bijvoorbeeld minder goed geregeld. Zo heb ik  gehoord dat studenten vlak voor college aan de professor moesten vragen of ze zich nog in konden schrijven voor het vak.

Ik had in mijn half jaar in Lissabon hybride onderwijs. De werkgroepen waren fysiek. Daarnaast had ik vaak volle lesdagen, aangezien alle vakken op een dag werden gepland. Ook had elk vak een eindtentamen, maar bij de meeste vakken telde het assignment dat je moest maken veel mee. De tentamens waren open boek toetsen waar je de laptop voor mocht gebruiken. Het was echter niet zo dat je kon overleggen en alles op internet op kon zoeken. Je kon niet samenwerken en er werd gecontroleerd dat je niet op andere pagina’s zat dan de lecture notes. 

“Stipt om 5 uur werd het loket gesloten, ook al stonden er nog rijen aan mensen te wachten”

 

Welke verschillen heb je gemerkt in de manier van leven tussen Nederland en Portugal?

Portugal is best bureaucratisch. Voor de clubs had ik een negatief testbewijs nodig. Daarnaast had ik een OV-pas van de universiteit. Alle buitenlandse studenten konden voor deze pas naar twee specifieke metro stations om aan te tonen dat je studeert aan de universiteit. Daar moest je allerlei documenten invullen. Het geluk was dat ik al een beetje Portugees kon. Andere studenten hadden daar meer moeite mee omdat ze de taal niet spraken. Stipt om 5 uur werd het loket gesloten, ook al stond er nog een rij met veel mensen. Het testen voor corona deed ook heel lang, maar gelukkig konden alle niet Portugezen gratis testen.

Wat miste je tijdens je exchange het meest aan thuis? En wat mis je aan Lissabon nu je weer in 

Nederland woont?

Tijdens mijn exchange miste ik dus vooral de efficiëntie van Nederland. Wat ik verder wel fijn vond aan Portugal was dat de mensen daar erg flexibel waren om iets te plannen. In Nederland moet je vaak eerst een datum prikken. In Portugal ging iets afspreken veel makkelijker. Daarnaast was in Portugal alles nieuw door de onbekende omgeving en de vele nieuwe dingen dat je doet, dat is natuurlijk in Nederland veel minder het geval.

Wat is het gaafste wat je op exchange hebt gedaan?

Ik heb erg leuke tripjes gemaakt. Ik heb verschillende steden bezocht, zoals Sevilla, maar ik ben ook bij eilanden als Madeira en de Azoren geweest om lekker de natuur in te duiken. Hier heb ik in veel gave gebieden gewandeld, maar wat me vooral is bijgebleven is het abseilen van een waterval. 

Spreek je de mensen die je daar hebt ontmoet nog wel eens?

Jazeker! Vooral de Nederlanders, waarvan de meeste ook nog in Tilburg studeren. We doen elke twee weken wel een activiteit met elkaar. Tijdens koningsdag kwamen zelfs medestudenten vanuit België, Duitsland en Amerika naar Tilburg om deze Nederlandse feestdag met ons te vieren. In september gaan we met z’n allen naar Milaan, en een Poolse vriend is hier ook geweest tijdens mijn huisfeest.

Waar heb je financieel rekening mee moeten houden? Kreeg jij een beurs tijdens je exchange in Portugal?

Omdat ik in Lissabon studeerde kreeg ik de Erasmusbeurs. Deze beurs was voor mij ook de motivatie om al mijn vakken te halen. Het is namelijk het geval dat als je je exchange in je bachelor doet dat je deze wel moet halen. Tijdens je master doe je hem in principe boven op het programma. Er zit minder druk op, maar voor het krijgen van de Erasmusbeurs is het wel verplicht dat je minimaal 24 punten behaald. 

Daarnaast vielen de algemene kosten in Lissabon wel mee. Lissabon is de duurste stad van Portugal, maar ik vond het nog steeds best goedkoop als ik het vergelijk met Nederland.

Heb je nog tips voor andere studenten die op exchange willen gaan?

Mocht je in je bachelor niet op exchange zijn geweest, kijk dan of er mogelijkheid is om tijdens de master op exchange te gaan. Je bent waarschijnlijk nog super jong en als je eigenlijk nog niet wil werken is dit de ideale kans. Zelf ken ik ook veel mensen die twijfelen tussen bijvoorbeeld een exchange of gewoon reizen. Mocht je nog een studentenleven willen zou ik kiezen voor een exchange

Daarnaast zijn veel mensen bang om in het onbekende terecht te komen. Een plaats die je niet kent, allemaal vreemde mensen en helemaal op jezelf aangewezen zijn. Mijn tip: ga de uitdaging aan, want dit geldt voor iedereen. Ik ben bijvoorbeeld lid geworden van twee verenigingen en heb heel veel evenementen bijgewoond. Ik heb zoveel dingen gedaan in een paar maanden die ik niet had willen missen. En de stap wordt minder groot als je de taal leert van het land waar je naar toe gaat. 

reacties