StudyTour 2023: Brazilië

For the English version, click here.

Na twee edities van afwezigheid is de befaamde StudyTour van Asset | Accounting & Finance eindelijk terug! Daarom pakken we groots uit met een geweldige reis naar het prachtige land Brazilië! We zullen veel mooie plekken bezoeken en reizen naar twee van ’s werelds grootste steden: São Paulo en Rio de janeiro. In dit Faces artikel leggen we je meer uit over Brazilië, onze reis en het onderzoek dat we tijdens de reis gaan uitvoeren.

Informatie over Brazilië

Brazilië is een prachtig land met een rijke cultuur en natuurlijke wonderen. Een van de grootste attracties van het land zijn de stranden, die tot de beste ter wereld behoren. Het warme water van de Atlantische Oceaan, gecombineerd met zacht zand en schilderachtige landschappen, zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

São Paulo en Rio de Janeiro zijn twee van de beroemdste steden van Brazilië en staan bekend om hun levendige cultuur, spannende nachtleven en prachtige architectuur. São Paulo is de grootste stad van Brazilië en is een belangrijk economisch centrum, bekend om zijn wolkenkrabbers, musea en kunstgalerijen. De stad is ook de thuisbasis van enkele van de beste restaurants in het land, met een divers aanbod aan keukens.

Rio de Janeiro, aan de andere kant, is beroemd om zijn stranden, samba muziek en Carnaval vieringen. De stad is de thuisbasis van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Brazilië, waaronder Christus de Verlosser, de Suikerbroodberg en het Nationale Park Tijuca Forest. De stranden van Copacabana en Ipanema zijn ook belangrijke attracties en trekken toeristen uit de hele wereld.

Naast hun natuurlijke schoonheid en culturele aanbod, zijn zowel São Paulo als Rio de Janeiro de thuisbasis van een diverse en vriendelijke bevolking. De mensen in Brazilië staan bekend om hun warme gastvrijheid en liefde voor het leven, waardoor het een geweldige bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke en opwindende ervaring.

Ons onderzoek in Brazilië

Tijdens onze reis naar Brazilië zullen we verschillende activiteiten ondernemen. Allereerst zullen we een aantal bedrijfsbezoeken afleggen en ontmoetingen hebben met grote multinationals om onze belangrijkste onderzoeksvraag te beantwoorden. Dit zal worden gedaan om Nederlandse bedrijven te vergelijken met die in Brazilië en te zien hoe hun bedrijfscultuur verschilt, hoe er met verschillende kwesties wordt omgegaan, terwijl we ons richten op een toenemend probleem met betrekking tot duurzaamheid in de landbouwsector.

De laatste jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden in de Nederlandse politiek en heeft het een grote invloed op de agrarische sector. De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het bevorderen van duurzame landbouw en het vergroten van de biodiversiteit. De Nederlandse landbouwsector staat bekend om zijn zeer geavanceerde en technologiegedreven landbouwpraktijken, die een maximale productiviteit en efficiëntie mogelijk maken. Nederland is een zeer klein land, maar toch is het een van de grootste exporteurs van landbouwproducten ter wereld. De Braziliaanse landbouwindustrie staat daarentegen bekend om haar uitgestrekte landbouwgronden en Brazilië is een van de grootste producenten en exporteurs van landbouwproducten ter wereld. De Braziliaanse landbouw is divers en varieert van gewassen zoals sojabonen, maïs en koffie tot vee zoals vee en pluimvee. De Braziliaanse landbouw wordt echter vaak bekritiseerd omdat hij sterk afhankelijk is van niet-duurzame praktijken zoals ontbossing, monocultuur en het gebruik van pesticiden. Het land staat voor een aantal duurzaamheidsuitdagingen, waaronder ontbossing, klimaatverandering en ongelijkheid.

Beide landen vertonen overeenkomsten in hun respectieve landbouwsectoren. Landbouw speelt een vitale rol in de economie van zowel Nederland als Brazilië, zoals blijkt uit hun aanzienlijke export naar het buitenland. Bovendien staan beide landen voor enigszins vergelijkbare duurzaamheidsuitdagingen. Daarom is het onderzoeken en contrasteren van de Nederlandse en Braziliaanse landbouwsector een intrigerend vooruitzicht, met aandacht voor de wijze waarop bedrijven verschillend worden ondersteund, de groei van de sector, meningen van deskundigen, met name van financiële analisten, en de aanpak van de landbouwsector door de overheid. Als gevolg hiervan zal tijdens ons verblijf in Brazilië de volgende hoofdonderzoeksvraag worden onderzocht:

Wat is de rol van Braziliaanse organisaties bij het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, en hoe sluiten hun economische en MVO-strategieën aan bij nationale en internationale duurzaamheidsdoelstellingen in de landbouwsector?

Spannende activiteiten in Brazilië

Naast formele activiteiten bevat de StudyTour ook veel spannende informele activiteiten om ervoor te zorgen dat we ook iets van het prachtige Braziliaanse landschap en de boeiende cultuur kunnen zien. Tijdens de reis bezoeken we bijvoorbeeld het beroemde Braziliaanse Formule 1 circuit Autódromo José Carlos Pace, de sluiting van de Minhocão, het Ibirapuera park en Meseu da Bolsa tijdens ons verblijf in Sao Paulo. Hierna reizen we per nachtbus om ons binnen zeven uur in Rio de Janeiro te bevinden. Tijdens ons verblijf in Rio bezoeken we natuurlijk Crist de Verlosser, de Selaron trappen, Copacabana strand, Ipanema strand en kijken we naar de prachtige zonsondergang vanaf de Suikerbroodberg.

Het wordt dus een veelbelovende reis die veel te bieden heeft, en we zijn erg benieuwd wat deze 2 weken gaan brengen. Ik heb echter net het Braziliaanse weer opgezocht en zag dat het de hele dag 25 graden zal zijn met alleen maar zon, dus ik denk dat het wel goed komt!

reacties