Exchange: een (on)betaalbare ervaring?

Een semester in het buitenland spenderen is een van de mooiste en meest waardevolle ervaringen in een studentenleven. Je krijgt de mogelijkheid om aan een buitenlandse universiteit te studeren, maar daar blijft het niet bij: mensen leren kennen en vrienden maken voor het leven, een nieuw land ontdekken en spontane trips maken zijn enkele voorbeelden van de voordelen die een exchange semester biedt. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen; je wordt zelfstandiger en begint culturen en de normen en waarden van internationale studenten beter te begrijpen. Echter hangt er vanzelfsprekend ook een financieel plaatje aan een exchange. Voor sommige studenten blijkt dit zelfs een drempel te zijn die hen doet beslissen om niet in het buitenland te gaan studeren. Vandaar dat deze column aandacht besteedt aan de financiële kant van een Exchange periode. Vier studenten, die ieder in een verschillend land hebben gestudeerd, zullen hun ervaringen delen en dieper ingaan op het algehele kostenplaatje. 

Jönköping, Zweden
Romano Ruijtenburg 

Zweden en Scandinavische landen staan over het algemeen bekend als dure landen. In 2017 heb ik een semester gestudeerd in Jönköping. Een financiële meevaller wanneer men binnen Europa op exchange gaat is de Erasmusbeurs; ik ontving een bedrag van 270 euro per maand. Ik woonde in een ruim appartement in een kleine flat dat ik deelde met twee anderen. De maandelijkse huur bedroeg 3300 Zweedse kronen, wat gelijk staat aan zo’n 330 euro. Voor Zweedse begrippen is dit enorm goedkoop, dus daar had ik geluk mee. Studenten krijgen in Zweden ook vaak korting op sportabonnementen en OV, hiervoor betaalde ik respectievelijk zo’n 35 en 40 euro per maand. Zoals te verwachten is in Zweden eigenlijk alles duurder dan in vergelijking met Nederland, zo ook de boodschappen; over het algemeen zo’n 25%. Maar vooral uitgaan is in Zweden erg prijzig. In een kroeg kost een biertje omgerekend zo’n 7 euro, en in de club zo’n 10 euro. Gelukkig houden studentenkroegen en sommige clubs rekening met studenten. Alsnog was uitgaan veel duurder dan het is in Tilburg. Tijdens exchange zit de kans er dik in dat je een aantal trips gaat maken naar andere steden of landen en het is niet erg verrassend dat deze trips behoorlijk wat geld kosten. Echter zijn het vaak de studentenorganisaties die deze trips aanbieden waardoor het nog relatief goedkoop is. Kortom, studeren in een Zweedse stad is een stuk duurder dan in Tilburg. Desondanks is het een fantastisch land om te studeren en als je slim omgaat met je geld valt het financieel gezien wel mee. 

Monterrey, Mexico
Roel Elissen

In juli 2018 ben ik vertrokken naar Monterrey, Mexico. Hier heb ik een semester gestudeerd aan Tec de Monterrey. Ik kreeg voor deze bestemming helaas geen beurs. Uiteraard ben ik wel gewoon blijven lenen bij DUO. Ik heb in Monterrey in een zelfstandige studio gewoond met eigen badkamer en keukenblok. Deze gemeubileerde studio kostte ongeveer 375 euro per maand, wat in Mexico relatief duur is, maar in Nederland zou ik zeker 1.5 à 2 keer zoveel hebben betaald voor wat ik daar kreeg. Ik had ook voor 250 euro een kamer kunnen vinden, maar dan was het wel minder luxe geweest dan dat ik nu had. In Mexico kun je veel goedkoper leven dan hier in Nederland. Ook kosten voor dagelijkse boodschappen zijn lager. Echter ben je natuurlijk maar een halfjaar op exchange, dus wil je er wel de mooiste tijd van maken met een hoop uitgaan en reisjes. Dit kost natuurlijk ook een hoop geld, vooral omdat het uitgaan daar niet zoals de Heuvel in Tilburg is, maar in grote clubs waar je dan ook genoeg voor een drankje (of een fles) betaalt. In totaal zal ik dus iets meer hebben uitgegeven dan ik gemiddeld in Tilburg doe, maar in vergelijking met andere plekken op de wereld is Mexico zeker een goede optie is als je graag op exchange wil en de kosten redelijk beperkt wil houden. Je moet dan natuurlijk wel geluk hebben met het vinden van een goedkope vlucht!

”De herinneringen die je ervoor terugkrijgt zijn echter heel mooi, dus ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om in Australië op exchange te gaan.”

Sydney, Australië
Wouter Janssen 

Tijdens mijn exchange heb ik van juli 2017 tot en met december 2017 gestudeerd aan Macquarie University in Sydney, Australië. Tijdens deze periode ontving ik geen beurs, aangezien studeren in Australië vanuit Tilburg niet ondersteund wordt met een financiële vergoeding. Uiteraard zit je wel met een aantal vaste kosten per maand, deze kosten waren veelal hoger dan in Tilburg. Voor mijn kamer van 16m2 met douche en toilet was ik rond de €850 per maand kwijt en boodschappen kostten ongeveer 200 euro per maand. Daarnaast waren de kosten voor een sportabonnement 40 euro per maand en was ik aan het openbaar vervoer ongeveer 45 euro per maand kwijt. Voor uitstapjes en uitgaan was ik maandelijks 250 euro kwijt. De kosten waren zoals gezegd dus een stuk hoger dan in Tilburg, maar als je op exchange gaat weet je van tevoren dat dit meer gaat kosten dan studeren in Tilburg. De herinneringen die je ervoor terugkrijgt zijn echter heel mooi, dus ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze om in Australië op exchange te gaan. 

Victoria, Canada
Maarten Zandvoort 

Ik heb in 2017/2018 voor vijf maanden (augustus tot en met december) gestudeerd aan de Universiteit van Victoria op Vancouver Island, Canada. Helaas ontving geen beurs want die was niet beschikbaar voor Canada. Enkele vasten kosten de ik had waren als volgt: accommodatie huur bedroeg 600 euro per maand inclusief gas, water en licht (900 Canadese dollars); boodschappen kostten ongeveer 150 euro per maand en een abonnement op de gym 20 euro. Overige kosten bestonden uit reisjes (in totaal ben ik vijf keer op reis geweest), uitgaan (dit deed ik bijna ieder weekend) en activiteiten zoals sportwedstrijden (meerdere keren per maand). Dit komt gemiddeld neer op zo’n 1000 euro per maand. In totaal schat ik dat ik ongeveer 2000 euro per maand kwijt was. 

Hopelijk verschaft bovenstaande informatie een betere kijk op de kosten die komen kijken bij een exchange periode. Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen de kosten erg verschillen per land. Dit verschil wordt veroorzaakt door verschillende factoren zoals accommodatiekosten, reiskosten en de prijzen van uitgaan. Ook al hangt er een (flink) prijskaartje aan een exchange, toch is zo’n studieperiode in het buitenland een unieke mogelijkheid om onbetaalbare ervaringen op te doen. Het is een aanrader om tijdig te beginnen met sparen en een overzicht te maken van de te verwachten kosten. Zodoende ben je beter voorbereid en is de kans op een financiële tegenvaller kleiner!

reacties