Crowdfunding: een nieuwe trend

Interview met Edwin Adams

Kunt u ons wat meer over uzelf, uw studie en uw loopbaan vertellen?
Ik heb op de Landbouwschool gestudeerd, met als afstudeerrichting Agrarische Bedrijfskunde. Ik wilde vroeger altijd heel graag boer worden. Al snel kwam ik erachter dat dat niet interessant was. Na mijn studie moest ik in dienst, daarna heb ik een jaartje gebackpackt. Toen ik terugkwam naar Nederland moest ik weer gaan werken en ben ik vrij snel in de financiële dienstverlening terechtgekomen. Ik heb bij een aantal grote bedrijven gewerkt en vanuit die ervaring zijn we ook uiteindelijk met Geldvoorelkaar begonnen. Daarvoor was ik bankdirecteur bij ING, ik was verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een vestiging. De fusie van ING en Postbank in 2009 was voor mij de aanleiding om na te denken over iets nieuws. Toen kwamen we op het idee; Crowdfunding. We hebben kennis van de financiële dienstverlening in de conservatieve markt maar ook in de zakelijke markt. We hebben eigenlijk geprobeerd om de goede dingen uit die wereld mee te nemen en de minder goede dingen achter te laten. In 2009 zijn we begonnen met het idee van Geldvoorelkaar. In 2010 zijn we gaan bouwen en in 2011 zijn we live gegaan.

Waarom bent u met Geldvoorelkaar gestart?
De praktische reden was dat we geen werk meer hadden. Martijn, mijn compagnon, hij had ook een eigen ING vestiging. Ik heb hem leren kennen in de franchisevereniging waar we in zaten. In zo’n franchisevereniging leer je elkaar goed kennen. Samen zijn we gaan brainstormen. We hadden een paar ideeën op tafel gelegd, van het opstarten van een kinderdagverblijf tot aan kledingimport uit China. We zagen dat crowdfunding in Amerika en Engeland in opkomst was en hard groeide, vanuit die gedachte vonden we het een goed idee om crowdfunding naar Nederland te halen. Aan de ene kant was het toeval, maar aan de andere kant was het ook niet helemaal ondoordacht. In 2010 was het wel moeilijk, toen wist nog niemand over crowdfunding. Het heeft een paar jaar geduurd voordat het bekend werd.

Wat doet Geldvoorelkaar precies?
Geldvoorelkaar is een soort marktplaats voor geld. We proberen het aanbod en de vraag naar geld aan elkaar te koppelen, zonder tussenkomst van een bank. Een ondernemer of particulier kan een kredietaanvraag bij ons indienen. Wij kijken dan of dat een acceptabel risico heeft en of het haalbaar is. Als het goedgekeurd is komt het online te staan en kunnen investeerders zich inschrijven op dat project en hun geld uitlenen aan een particuliere of ondernemer. Het grote voordeel voor ondernemers is dat ze bij ons wel krediet kunnen krijgen, waar ze dat bij banken niet meer kunnen krijgen. De ondernemer kan ook zelf bepalen welke rente hij aanbiedt aan de investeerders. Je kunt crowdfunding ook heel goed inzetten als marketingtool, want je investeerders kunnen ook je klanten worden. Wat je ziet is dat leners behalve rente ook een korting geven op een product of dienst, of een rondleiding in het bedrijf. Ze proberen de investeerders te betrekken bij hun bedrijf. Op die manier krijg je er ook een aantal ambassadeurs, of nieuwe klanten erbij.

Hoe ziet een normale werkdag voor u eruit?
Die zijn er niet zo veel, het is iedere dag anders. Ik houd me vooral bezig met het commerciële gedeelte, ik heb veel afspraken met business partners, accountants, MKB adviseurs, maar ook met overkoepelende organisaties zoals de AFM of het Ministerie van Economische Zaken.
We geven ook heel vaak presentaties voor accountantskantoren, of klanten van accountants, business clubs, lokale media en studenten, over wat wij doen. Op dit moment weet 80% van de mensen nog steeds niet precies wat crowdfunding is. Een van de missies die we hebben is om crowdfunding uit te leggen aan de markt.

Wat maakt crowdfunding het nieuwe en betere manier van bankieren?
Eigenlijk wordt hier, net als bij de banken, krediet verstrekt. Het verschil is dat banken moeite hebben om het MKB te financieren. Kleine kredieten tot ongeveer 500.000 euro zijn niet meer interessant voor banken. Dit heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste is een kleine krediet relatief duur voor een bank, dus als een bank een keuze moet maken, kiezen ze voor een groot krediet, daar verdienen ze meer aan. Wat je ook ziet is dat het door regelgevingen, zoals Basel III, lastiger is voor banken om krediet te verstrekken. Hierdoor ontstaat er een groot gat bij de kredietverstrekking in het MKB, die wij proberen op te vangen via een alternatieve manier, waarop je de bank niet meer nodig hebt. We laten mensen rechtstreeks in bedrijven investeren, wat eigenlijk buitengewoon goed werkt. Aan de investeringskant zie je ook dat er veel geld is dat bij de bank niet veel oplevert, waardoor mensen op zoek zijn naar andere manieren van investeren. Wij proberen die twee stromingen te matchen. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat de ondernemer krediet krijgt en dat de investeerder op een andere manier het geld kan investeren. Mensen willen ook graag weten wat er met hun geld gebeurt. Als je rechtstreeks in een MKB onderneming investeert is het duidelijker dan wanneer je in een fonds van de bank belegt. Dit past ook bij het maatschappelijke trend van nu, mensen gaan steeds meer maatschappelijk verantwoord leven.

Wat zijn de risico’s wat betreft het witwassen van geld bij crowdfunding?
De risico’s zijn minimaal, want we nemen geen contant geld aan. Dit kan alleen overgemaakt worden via een reguliere bank. De bank speelt hier een controlerende rol in het voorkomen van witwaspraktijken. Als er een ongebruikelijke transactie wordt gedaan, doet de bank een MOT-melding en wordt daar onderzoek naar gedaan.

Hoe ziet de toekomst van crowdfunding en van Geldvoorelkaar eruit?
Je ziet dat crowdfunding steeds bekender wordt en steeds meer gezien wordt door ondernemers als een alternatief voor de bank. Steeds meer ondernemers komen rechtstreeks naar ons toe en slaan de bank over. Accountants en adviseurs beseffen dat het een oplossing kan bieden voor hun klanten. In Nederland heeft de bank nog een marktaandeel van 80% terwijl in Amerika het marktaandeel nog maar 20% is. Wij verwachten dat er een verschuiving gaat optreden en dat er een 50/50 verdeling gaat ontstaan in Nederland. Dit zal dus ook goed uitpakken voor Geldvoorelkaar. Wij hebben op dit moment een marktaandeel van 45% in Nederland dus de toekomst ziet er goed uit wat mij betreft.

Hebt u nog wijze lessen voor de studenten van Tilburg University?
Als je gaat zoeken naar zekerheid zal je veel kansen missen. Ik begrijp dat je na de studie een bepaalde carrière kan doorlopen, maar het kan interessant zijn om uitdagingen aan te gaan waarbij je wel een stukje risico loopt en over minder zekerheid bezit. Je kunt er meer bij winnen, niet alleen in geld maar ook voor jezelf. Ik zou ook zeker een jaartje gaan reizen na de studie, dat is zeker goed voor je ontwikkeling.

reacties