Op reis met Remco Schaefer

Interview met Remco Schaefer, Master Accountancy

Waarom ben je actief geworden bij de Studytour van Asset | Accounting & Finance?
Na mijn exchange in Canada had ik de behoefte om iets meer te doen naast mijn studie. Ik zag de vacature bij Asset | Accounting & Finance voor de Studytour en was gelijk verkocht. Omdat ik graag reis was het formuleren van mijn motivatie voor deze commissie dan ook geen probleem.

Tegen welke uitdagingen ben je aangelopen tijdens het organiseren van de Studytour?
Het kiezen van de bestemming aan het begin van het jaar was een uitdaging op zich. We kozen met de Verenigde Staten voor een unieke bestemming en begonnen met het opzetten van een planning. Met California als bestemming is het vol krijgen van je programma geen probleem. Om het karakter van de reis studie gerelateerd te houden, dienden de nodige bedrijfsbezoeken gepland te worden. In eerste instantie leek dit geen enkel probleem omdat er genoeg bedrijven waren om te benaderen. Het bereiken van bruikbare contactpersonen binnen organisaties vergde echter veel meer tijd en de nodige inspanning dan gedacht.

Wat leek je het meest uitdagende als voorzitter tijdens de reis?
De groep bij elkaar houden. Met het ontbreken van bedrijfsbezoeken aan het begin van de studiereis kreeg het eerste gedeelte van de reis een sterker informeel karakter. Vooraf leek het een hele uitdaging om iedereen weer scherp te krijgen voor de bedrijfsbezoeken in het tweede gedeelte van de reis, in San Francisco. Gelukkig is dit achteraf helemaal goed gekomen.

Tegen welke problemen ben je daadwerkelijk tijdens de reis aangelopen?
Een reis verloopt natuurlijk zelden helemaal als gepland, maar er zijn geen grote problemen geweest. Door je vooraf, als commissie, goed voor te bereiden op mogelijke scenario’s kun je ter plekke anticiperen op gebeurtenissen.

Wat zijn de hoogtepunten geweest van de reis?
De Roadtrip van Los Angeles via Las Vegas, Death Valley, Sequoia National Park en Yosemite National Park naar San Francisco overtroffen al mijn verwachtingen. Dit staat bij mij stipt op de eerste plaats. Daarnaast waren de bedrijfsbezoeken in San Francisco erg interessant en dan vooral om het verschil te zien tussen Nederlandse en Amerikaanse bedrijven.

Achteraf gezien, zou je dingen anders aangepakt hebben?
De duur van de reis zou ik iets korter maken. Voornamelijk het verblijf in Los Angeles. Persoonlijk is mij deze stad erg tegen gevallen. De vraag is of we dat hadden kunnen weten. Bij de naam van de stad ontstaan direct enorme verwachtingen.

Nederland en de VS lijken qua cultuur behoorlijk veel op elkaar, toch zijn er wel degelijk verschillen. Wat zijn de grootste verschillen die jij bent tegengekomen? Kun je dit kort samenvatten?
Er is in Amerika een groot verschil tussen arm en rijk, dus vooral het inkomensverschil is goed te merken. Dit is ook duidelijk zichtbaar op de straten van de grote steden. Bij Nederlandse bedrijfsbezoeken zijn we ook gewend om ons erg formeel te kleden, in San Francisco vielen we echter uit de toon. Bij geen enkel bedrijf hebben wij een das gesignaleerd.

Je bent op bezoek geweest bij vijf verschillende bedrijven, kun je hier kort iets over zeggen?
Voor de accountancy studenten zijn we op bezoek geweest bij KPMG en Deloitte en voor de finance studenten hebben we Fitch Ratings en de Federal Reserve Bank of San Francisco bezocht. Als afsluitend bedrijfsbezoek zijn we bij het Nederlands Consulaat in San Francisco geweest. Binnen de verschillende bedrijven was een open bedrijfscultuur zichtbaar, we hebben nergens gesloten deuren of kantoren gezien. Alle leidinggevende personen zaten in kantoren met scheidingswanden van glas in het midden van het gebouw. Er is wel een duidelijk verschil zichtbaar tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, het is daar het tegenovergestelde van de Nederlandse situatie voor Accountancy studenten.

Hoe vond je de universiteiten van UCLA en Stanford? Wat hebben jullie daar gedaan en wat viel je het meest op?
Wat opvalt is dat de universiteiten daar veel groter zijn dan in Nederland en de financieringsstructuur anders in elkaar steekt. Er zijn veel donaties uit het bedrijfsleven en uit gesprekken met studenten bleek ook dat er veel gastcolleges zijn van toonaangevende bedrijven uit de omgeving, denk hierbij aan Silicon Valley. Bij UCLA werden we over de campus rondgeleid, hebben we 1-op-1 gesprekken met studenten gevoerd en een voorlichtingsgesprek voor een mogelijk MBA-program bijgewoond. Op Stanford hebben we ook een rondleiding gehad over de campus en gesproken met een student. Het bezoek van Stanford viel op een drukke dag met bliksembezoeken aan Intel, Apple en Google. Vervolgens reisden we via Stanford naar San Francisco. Dit was tevens onze laatste dag van de Roadtrip.

Wat heb je geleerd van het organiseren van de Studytour?
Op zowel organisatorisch en op persoonlijk vlak heb ik het een en ander geleerd zoals; bedrijven acquireren, samenwerken met de commissie, samenwerking in de gehele reisgroep, stimuleren en anticiperen op onverwachte gebeurtenissen. Ik heb er veel van geleerd en ik raad anderen ook zeker aan om in een commissieverband een groot evenement te organiseren.

reacties