Studeren en op kamers gaan: wat betaal jij? – Column Lieke Weernink en Martine Spaan

Iedereen weet dat studeren geld kost en dat vooral het studentenleven op kamers hier enorm aan bijdraagt. Weet jij hoeveel geld jouw studentenleven kost of gaat kosten? De maandelijkse uitgaven van een uitwonende student zijn gemiddeld 1.229. Lijkt veel? In dit artikel geven we aan op welke uitgaven je moet rekenen als student en hoe je op bepaalde kosten kunt besparen.

[Gebaseerd op data van Nibud]

In het overzicht hierboven staan de gemiddelde maandelijkse uitgaven van uitwonende studenten in Nederland. Een aantal kostenposten zijn vaste lasten, zoals collegegeld (€2.060 in het collegejaar 2018/2019), huur en zorgverzekering. Als student heb je wel recht op een zorgtoeslag van €99, waardoor je zorgverzekering kosten toch wat lager uitvallen. Verder krijg je te maken met eenmalige uitgaven die buiten de grafiek vallen, zoals meubels (±€100-1.000) en bemiddeling en/of borg: dit bestaat vaak uit één maand huur. Daarnaast is het verstandig om voor een klein bedrag per maand een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee kun je alle verplaatsbare spullen in je huis verzekeren tegen schade en onkosten, zoals water- of brandschade.

Hoewel €1.229 een flink bedrag is, zijn de meeste kosten variabel, waardoor je dit bedrag makkelijk kunt verlagen. Zo kun je op boodschappen besparen door met anderen te eten, waarbij de app WieBetaaltWat je grootste vriend is. Hierop is in één oogopslag te zien wie welk bedrag verschuldigd is aan de ander. Daarnaast kun je de app Too Good To Go downloaden om overtollig eten te kopen voor een klein prijsje en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan. Ook is het slim om boodschappenlijstjes te maken voor je naar de winkel gaat, zodat je geen impulsieve snack-aankopen doet in de supermarkt.

Verder kun je tegenwoordig online goedkope studieboeken vinden, maar het blijft ook mogelijk om je studieboeken zelfs te vervangen door (digitale) samenvattingen. Dit kan honderden euro’s en een hoop leestijd schelen. Als je dan toch besluit in de studieboeken te duiken, kun je eventueel je eigen samenvattingen verkopen aan Asset. Ten slotte raden we je aan om speciale studentenkortingen in de gaten te houden, bijvoorbeeld van Knaek of Surfspot. 

De kamerhuur is maandelijks de grootste kostenpost voor uitwonende studenten. De gemiddelde huurprijs van kamers is het afgelopen jaar behoorlijk gestegen, namelijk met 4,7% (bron: Kamernet). Hoe valt dit te verklaren? Ondanks dat het aanbod van woonruimtes groeit, is dit in de meeste studentensteden onvoldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Daarnaast kiezen steeds meer buitenlandse studenten voor een studie in Nederland. Deze groep heeft vaak haast bij het vinden van huisvesting, wat het tekort en daarmee de prijzen van studentenkamers doet opdrijven. Door de krapte op de woningmarkt blijven afgestudeerden bovendien langer in hun kamer zitten, waardoor het voor nieuwe studenten steeds moeilijker wordt om een kamer te vinden. Tip: Ben je op zoek naar een kamer? Check Facebookpagina’s zoals ‘Woonruimte aangeboden/gezocht Tilburg’. Hierop worden dagelijks tientallen kamers aangeboden!

“Dit oorspronkelijke plan zou bij veel studenten voor een studieschuld van enkele duizenden euro’s extra hebben gezorgd.”

Als we kijken naar onze eigen studentenstad Tilburg, kunnen wij onszelf nog gelukkig prijzen met een relatief lage huurprijs. Slechts in Wageningen en Enschede is de gemiddelde kamerhuur lager. Desondanks is ook in Tilburg de huur fors gestegen het afgelopen jaar, van gemiddeld €308 naar €321. Om te laten zien dat deze prijzen in Tilburg toch nog meevallen, vergelijken we dit met een gemiddelde huurprijs van €571 in Amsterdam. Denk je echter dat je te veel betaalt voor je kamer of ben je benieuwd wat je kamer mag kosten? Er zijn meerdere tools op internet beschikbaar die dit voor je uitrekenen.

Dagelijkse boodschappen, maar bijvoorbeeld ook studieboeken en de kapper zijn sinds 1 januari duurder geworden vanwege de btw-verhoging van 6% naar 9%. Hiertegenover staat een tariefsverlaging in de inkomstenbelasting, zodat iedereen volgens het kabinet zal profiteren van de economische groei. Helaas zullen studenten hier waarschijnlijk niet veel aan hebben, aangezien veel studenten leven op DUO en/of een kleine bijbaan. 

Dit brengt ons bij het wettelijk collegegeld, dat voor het collegejaar 2019-2020 is vastgesteld op €2.083. Dit bedrag stijgt ieder jaar mee met de consumentenprijsindex. Mede door de btw-verhoging en hogere huurprijzen is het aannemelijk dat deze index verder zal stijgen, wat waarschijnlijk ook zal leiden tot een snellere stijging van het wettelijk collegegeld. Positief nieuws is dat het plan om de rente op studieleningen te verhogen inmiddels van de baan is. Dit oorspronkelijke plan zou bij veel studenten voor een studieschuld van enkele duizenden euro’s extra hebben gezorgd. Dankzij deze meevaller blijft de student voorlopig dus nog even gespaard. De vraag blijft echter voor hoe lang dit zal duren.    

Al met al is studeren, in het bijzonder voor uitwonende studenten, steeds duurder geworden. Met het huidige leenstelsel en de politieke aanpakken zal deze trend in de nabije toekomst naar onze verwachting helaas aanhouden. Toch raden we je aan om te genieten van het studentenleven en optimaal gebruik te maken van ome DUO. Je kunt hier later met een leuk gevoel op terugkijken. Voor meer redenen om te lenen verwijzen we je door naar de column van Tim

reacties