De arbeidsmarkt voor Accountants is zeker rooskleurig te noemen

Interview met Misja Bouma, Business development Manager bij Yacht Finance

Wat zien jullie gebeuren op de arbeidsmarkt voor accountants?
Yacht monitort continu de arbeidsmarkt voor professionals. Hierbij maken we gebruik van Jobfeed om inzicht te geven in de ontwikkelingen rondom online vacatures. Daarnaast gebruiken we de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

De vraag naar hoog opgeleide finance professionals laat sinds 2013 een stijging zien. Financiële of accountancy-medewerkers komen inmiddels al op de tweede plaats van moeilijk te werven personeel. De vraag naar Accountants en Auditors is groot, er is zelfs sprake van schaarste. Ook de vraag naar Finance managers en Business Controllers is aanzienlijk.

Hoe is dit tekort ontstaan?
Verschillende grote accountskantoren hebben enkele jaren geleden, toen de omzet onder druk kwam te staan, kostenbesparende maatregelen genomen. Het credo was ‘met minder mensen meer werk doen’. Ook beperkten ze de instroom vanuit de opleidingen en werden de secundaire arbeidsvoorwaarden versoberd. Toen het beter begon te gaan werd dit direct een groot probleem. Ook door het wettelijk verplicht rouleren van opdrachtgevers dat toch een groot beroep doet op de capaciteit, vooral op medior niveau. Nieuwe klanten betekenen nieuwe werkstromen, dossiervorming en communicatie. De accountskantoren schreeuwen inmiddels om nieuwe mensen. Uit onze arbeidsmarktonderzoeken blijkt dat de vraag naar accountants enorm blijft stijgen.

En die zijn er niet?
Niet genoeg. Het accountancyvak heeft de laatste jaren te kampen gehad met imagoschade, minder studenten kozen ervoor. Daarnaast vrezen aankomend studenten dat het vak weleens kan gaan verdwijnen omdat er steeds meer wordt gedigitaliseerd. Ook trekt het bedrijfsleven steeds meer aan de Financials. Veel Accountants met ervaring maken de overstap vanuit de Auditpraktijk naar de Adviespraktijk. Het bedrijfsleven biedt vaak een aantrekkelijk pakket voorwaarden en volop carrièremogelijkheden. Het voorheen logische carrièrepad van afstuderen en je RA halen bij een accountancy kantoor is niet meer zo logisch. De kantoren moeten goed hun best doen voor hun nieuwe instroom. Dat hebben ze in de mindere jaren echt teveel laten liggen. Dit jaar stellen vrijwel alle kantoren de targets voor instroom van starters weer bij naar boven. Dit heeft direct invloed op het vraag en aanbod spel.

Wat voor mensen zoeken de kantoren?
Accountantskantoren zoeken met name Assistent accountants en personeel op management niveau. Mensen vanaf drie tot tien jaar werkervaring, meestal zij-instroom vanuit andere kantoren. Daarnaast is meer instroom van starters nodig. In de categorie Accountants met drie tot tien jaar werkervaring zijn er op dit moment ruim 5.800 professionals werkzaam. Jaarlijks behalen gemiddeld 700 personen een WO master Accountancy. Dit is niet voldoende om nu aan de vraag te voldoen.

Hoe spelen detacheerders hierop in?
Sinds 5 jaar hebben wij een Accountancy Flexpool. Professionals uit de pool kunnen tijdens ‘busy season’ ingezet worden bij de verschillende accountants kantoren en de rest van het jaar opdrachten doen op ander financieel gebied. Tijdens ‘busy season’ kan de professional veel uren maken tegen een aantrekkelijk salaris. Alle uren worden vergoed. Hij of zij doet waardevolle ervaring op bij verschillende topbedrijven in diverse branches. Een impuls voor de carrière én veel afwisseling. Ze kunnen zich dus ontwikkelen op zowel audit als control. Yacht faciliteert haar professionals met up to date kennis van de laatste wet- en regelgeving. Ook je RA halen kan in de Flexpool. Er is steeds meer aandacht voor het behalen van punten binnen het bedrijfsleven, ook ondersteund door het NBA.

Welke impact heeft dit alles op huidige accounting studenten?
Er is veel vraag naar goed geschoolde mensen en dit wordt alleen maar meer. Het is wel verstandig om je breder te oriënteren. Vroeger was de loopbaan vrij voorspelbaar en was de enige vraag: kies ik voor een groot of een klein kantoor? Nu zijn er echter meer smaken. Je kunt ook het bedrijfsleven in of kiezen voor een flexpool waarbinnen je audit en control kunt combineren. Wel is het slim ook te investeren in competenties als adviesvaardigheden en projectmanagement. Doordat systemen inderdaad steeds meer taken vervangen binnen accountancy, schuift de functie langzaamaan steeds meer op richting consultancy. De toegevoegde waarde van de Accountant blijft, maar de focus verandert wel. Als je hier goed op inspeelt is de arbeidsmarkt zeker zeer rooskleurig te noemen.

reacties