Working At Joanknecht

Even voorstellen.

Mijn naam is Willem Ristenpatt, 27 jaar en, op enkele jaren in mijn studententijd na, heb ik mijn hele leven in Helmond gewoond. Ik heb in 2017 mijn bachelordiploma Bedrijfseconomie aan de Fontys in Eindhoven behaald en via een schakeltraject heb ik in één jaar mijn Master Accounting afgerond aan Tilburg University. De combinatie van het praktijkgericht onderwijs op het hbo met de academische invalshoek vanuit de universiteit heeft voor een sterke basis gezorgd in mijn huidige werk bij Joanknecht.

Waarom heb je voor Joanknecht gekozen?

Tijdens mijn hbo-opleiding had ik een bijbaan bij Stadsbrouwerij Eindhoven. Hier ben ik betrokken geweest bij het opzetten van de administratie. Toen ik klaar was met mijn bachelor, liep de administratie goed. Ik hield me vooral nog bezig met het ‘inkloppen van facturen’. Voor mij was het tijd voor een nieuwe uitdaging! Toen heb ik een open sollicitatie gestuurd naar Joanknecht. Twee zaken zijn voor mij belangrijk: mezelf niet anders hoeven voordoen dan ik ben en snel bij iemand terecht kunnen met vragen. Door een werkstudentschap en een scriptiestage ben ik erachter gekomen dat deze zaken allebei van toepassing zijn bij Joanknecht. Daarom heb ik ook geen moment getwijfeld toen mij na mijn werkstudentschap een vast contract werd aangeboden.

Waarmee houd je je bezig?

Momenteel volg ik de opleiding IT-audit, Compliance & Advisory aan de VU in Amsterdam. Mijn doel is om me te gaan inschrijven als IT-auditor. Mijn werkzaamheden zijn, op mijn verzoek, erg breed. In het najaar ben ik voornamelijk bezig geweest met het uitvoeren van IT-audits in het kader van de jaarrekeningcontrole. Van het voorjaar tot begin zomer werk ik met name aan balanscontroles bij verschillende bedrijven in het mkb. Daarnaast ben ik betrokken bij IT-services. Met deze dienstverlening helpen we ondernemers inzicht in en grip op hun onderneming te creëren door vraagstukken op te lossen aan de hand van nieuwe technieken waaronder dashboarding, process mining en robotic process automation.

Waarom vind je je werk zo leuk?

Een vervolgstap als financial auditor was gezien mijn vooropleidingen waarschijnlijk het meest logisch geweest. In mijn masterscriptie heb ik mezelf al meer gefocust op IT. Ik heb de mogelijkheden onderzocht op het gebied van continuous process monitoring. De ontwikkelingen op het vakgebied van accountancy en assurance gaan heel snel. Daarbij kunnen we niet om IT heen. Wat ik wil bereiken? Met onze klanten, vooral mkb-ondernemers, in gesprek zijn over welke waarde zij uit data kunnen halen. De diversiteit aan werkzaamheden is enorm en de dynamiek is groot, waardoor geen dag hetzelfde is. Dat spreekt me het meest aan!

“Joanknecht is een relatief platte organisatie, waar Brabantse gezelligheid wordt afgewisseld met hard werken, soms even een tandje bijzetten als team en de schouders eronder zetten om een deadline te halen.”

Hoe ziet een dag eruit?

Wellicht kun je hieruit opmaken dat er geen ‘gemiddelde’ of ‘standaard’ dag is. Afgelopen week ben ik bijvoorbeeld bezig geweest met een opdrachtvoorbereiding van een IT-audit bij een klant met een gebroken boekjaar. Het ging hierbij om het controleren van de volledigheid van de omzetverantwoording aan de hand van data-analyse, het controleren van controletechnische functiescheiding door middel van process mining en het voorbereiden van een controleverklaring. De diversiteit maakt het leuk!

Hoe is de combinatie studie-werk?

De IT-auditopleiding is goed te combineren met het werk. Accountantsorganisaties zijn gebaat bij een hoog kennisniveau van hun werknemers en zijn dan ook bereid hierin te investeren. Dat merk ik bij Joanknecht zeer sterk. Er wordt goed rekening gehouden met het feit dat ik op vrijdagen vanwege de studie niet beschikbaar ben. Maak je vooral geen zorgen. Ik ben nog steeds in de gelegenheid om op donderdagavond met vrienden een biertje te drinken!

Hoe is de werksfeer bij Joanknecht?

De werksfeer is voor mij de reden waarom ik voor Joanknecht heb gekozen. Joanknecht is een relatief platte organisatie, waar Brabantse gezelligheid wordt afgewisseld met hard werken, soms even een tandje bijzetten als team en de schouders eronder zetten om een deadline te halen. Er is in elk geval geen tekort aan activiteiten buiten het werk om. Zo hebben we, om maar wat voorbeelden te geven, driemaal per jaar het mannenuitje assurance, de jaarlijkse ski- en citytrip en een zaalvoetbaltoernooi.

Mijn advies voor studenten.

Zodra je aan je master begint, is het einde van je studententijd toch echt in zicht. Mocht je aan het begin van je master al weten waar je na je studententijd je carrière wilt beginnen, zou ik zeggen: geniet van het laatste jaar! Mocht je het echt nog niet weten, dan zou ik je willen adviseren om het genieten van je laatste jaar als student af te wisselen met werkstudentschappen en scriptiestages. Ook al had ik al stage gelopen tijdens mij hbo-opleiding, ik heb er toch voor gekozen om een werkstudentschap te volgen naast mijn master. Hierdoor heb ik al een goed beeld weten te vormen van waar mijn interesses liggen en ben ik in staat om zelf aan het roer te staan bij het vormgeven van mijn carrière. Je moet opletten dat organisatiebehoeften niet boven jouw persoonlijke behoeften worden geplaatst. Kies voor de dingen die jou de meeste energie geven!

reacties