Working at Deloitte

Banner Deloitte

Wij zijn Tim Langewisch en Bolot Ebbing, 24 en 22 jaar oud en beiden bezig met het afronden van onze Master Accountancy in Tilburg. Daarnaast hebben wij er beiden voor gekozen om vanaf september 2017 bij Deloitte Audit aan de slag te gaan. Kiezen welke kant je op gaat met je studie en daarbij een goede eerste werkgever vinden zijn geen gemakkelijke keuzes erkent iedere student wel. In dit artikel vertellen wij wat meer over onze keuze voor het audit beroep, onze werkgever Deloitte en de weg dat ons hiertoe heeft geleid.

Waar kennen jullie elkaar van?
Tim: Wij kennen elkaar via studievereniging Asset | Accounting & Finance, waar wij beiden actief zijn geweest. Naast het opdoen van feitelijke kennis vond ik het ook belangrijk om andere vaardigheden op te doen zoals de soft skills die je niet uit een boek kunt leren. Om die reden en omdat mijn interesse bij accountancy lag heb ik besloten om actief lid te worden bij de studievereniging waar ik uiteindelijk ook nog een jaar in het bestuur heb gezeten.
Bolot: Naast mijn studie wilde ik ook graag iets meer doen en hoorde via mijn vriendinnen dat Asset | Accounting & Finance daarvoor een goede keuze was.

Jullie zijn gedurende je studie in aanraking gekomen met Deloitte. Wat heeft bij jullie keuze voor Deloitte de doorslag gegeven?
Bolot: Ik ben via de Inhousedag in contact gekomen met Deloitte. We hebben toen een case over de Efteling mogen maken en zijn daarna in het centrum van Eindhoven gaan eten. Met de Deloitters die die dag aanwezig waren kon ik gezellig kletsen over de werkzaamheden bij Deloitte maar ook over heel veel andere onderwerpen. Ik heb voor Deloitte gekozen omdat die Inhousedag mij heel goed bevallen was en ik er al vanaf het begin een goed gevoel bij had.
Tim: Ik heb voornamelijk tijdens mijn bestuursjaar veel contact gehad met Deloitte. Tijdens de verschillende evenementen die ik heb georganiseerd met de Big 4, had ik vaak de beste klik met de Deloitters. Daarnaast waren er al een aantal vrienden van mij gestart bij Deloitte wat ook meehielp in het maken van mijn keuze.

Inmiddels hebben jullie een relatie, hebben jullie daarom bewust gekozen om op een ander kantoor te gaan werken?
Bolot: Ik kom uit Breda en wilde na mijn studie ook heel graag weer in Breda wonen. Voor mij was de keuze daarom dus snel gemaakt om voor kantoor Breda te gaan werken.
Tim: Voor mij lag dat anders. Ik wilde graag bij Deloitte Core Audit gaan werken, de afdeling die over het algemeen grotere multinationals en beursgenoteerde bedrijven controleren. Dit wordt alleen gedaan in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Aangezien het Brabantse leven mij goed bevallen is heb ik dus uiteindelijk gekozen om bij Deloitte Eindhoven te gaan werken. We hebben dus niet bewust gekozen om naar een ander kantoor te gaan, maar ik denk dat het wel beter is dan we beiden op een andere vestiging zitten.

“De scriptiestage is de uitgelezen kans om je toekomstige collega’s te leren kennen en de sfeer te proeven binnen Deloitte.”

Wat zijn jullie ervaringen tot op heden met de stage/bijbaan bij Deloitte, wat is naar jullie mening de meerwaarde?
Bolot: Afgelopen half jaar heb ik de bijbaan bij Deloitte gedaan. Ik vond het een super leuke ervaring! Een bijbaan raad ik iedereen aan om te doen. Het is leuk om verschillende soorten bedrijven te leren kennen. De leukste klanten vond ik Fokker Elmo en BrabantWater. Fokker Elmo maakt bedrading voor alle Boeings en Airbussen, BrabantWater zorgt dat we elke dag schoondrinkwater hebben. Het is een goede manier om kennis te maken met de systemen en de manier van werken binnen Deloitte. Ik leerde heel veel collega’s kennen omdat ik vaak in verschillende teams moest werken. Ik werkte 3 dagen in de week mee en ging nog 2 dagen naar de universiteit. Wanneer je direct start met 4 dagen werken en je vervolgopleiding tot RA is dat allemaal nieuw en veel. Wanneer je al een half jaar hebt meegewerkt gaat de overgang van student naar werkende makkelijker.
Tim: Ook al werk je puur voor jezelf, tijdens de scriptiestage krijg je toch ook al veel mee van de systemen en werkzaamheden. De scriptiestage is de uitgelezen kans om je toekomstige collega’s te leren kennen en de sfeer te proeven binnen Deloitte. Je wordt direct bij alles betrokken, spontane stapavondjes in het weekend, skivakanties en over een paar weken gaan alle mannen van onze afdeling Manchester onveilig maken.

Hoe zou je deze sfeer omschrijven?
Bolot: Ik vind de sfeer binnen Deloitte heel gezellig. Omdat de audit afdeling bij kantoor Breda niet zo groot is ken je binnen no time iedereen. Toen ik bijbaner was, was er een groot kantoor evenement met overnachting. Het was een super leuke dag en avond en iedereen was heel toegankelijk.
Tim: Ik zou de sfeer omschrijven als hard werken wanneer nodig en ontzettend gezellig en gemoedelijk daarbuiten.

Bolot, welke werkzaamheden heb je uitgevoerd tijdens de bijbaan?
Tijdens de bijbaan heb ik meegelopen met de interim. Tijdens de interim werd ik begeleid door een (senior) staffer die mij liet zien wat er uitgevoerd moest worden en waarom. De begeleiding was ontzettend fijn en ik kreeg veel ruimte om mezelf te ontwikkelen tijdens de werkzaamheden. Als bijbaner werd ik direct als een nieuwe werknemer gezien en niet als handig hulpje voor de minder leuke taken. Ik kreeg meteen het gevoel dat ik onderdeel was van het team.

Wat maakt het Audit-vak naar jullie mening leuk?
Bolot: Het Audit-vak is leuk door het werken voor verschillende soorten klanten en in verschillende teams. Ik vind het leuk dat het een combinatie is van werken met cijfers waar ook sociale vaardigheden bij komen kijken.
Tim: Daarnaast is het accountantsvak momenteel een heel innovatief en veranderend beroep. Niemand kan precies vertellen hoe de audit van bedrijven er over 5 jaar uitziet. Bovendien vind ik het belangrijk om in een relatief jonge omgeving te werken waar het in de pauzes nog over stappen en leuke vakanties wordt gesproken in plaats van kinderen en pensioen.

Wat is jullie advies richting de huidige studenten?
Beiden: Het is van belang om je goed te oriënteren. Het belangrijkste is om te kijken met welk bedrijf jij de beste klikt hebt. De werkzaamheden en werkomstandigheden zijn over het algemeen overal hetzelfde. Door mee te doen aan bijvoorbeeld Inhousedagen kom je in aanraking met de werknemers en proef je de sfeer van ieder bedrijf.
Bolot: Ik wil de huidige studenten vooral als tip meegeven om een paar maanden een bijbaan te nemen zodat je zeker weet dat het audit vak en het bedrijf bij jou past. Hoe cliché het ook klinkt, je moet uiteindelijk het kantoor kiezen waar je het beste gevoel bij hebt, voor ons was dat Deloitte.

reacties