Van startup tot beursgang: Hoe financiering de weg naar een beursnotering beïnvloedt

For the English version, click here.

Als je kijkt naar bedrijven die op de beurs worden verhandeld, zie je vaak een lange geschiedenis over hoe ze zijn gegroeid tot hun huidige omvang. Bedrijven met een lange staat van dienst, zoals … die hun oorsprong vinden in het begin van 1900, hebben er meestal lang over gedaan om geleidelijk te groeien en concurrenten over te nemen totdat ze marktleider werden. Tegenwoordig, met recente beursgangen zoals … zien we dat deze bedrijven een ander verhaal hebben; VC-financiering krijgen om exponentieel te groeien tot aan de beursgang. Neem bijvoorbeeld de FAANG-bedrijven: elk van hen heeft VC-financiering gebruikt om te komen waar ze nu zijn. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe bedrijven klein beginnen maar venture capital gebruiken om marktleider te worden.

Veel van de bedrijven waar we vandaag naar opkijken zijn klein begonnen. Je weet waarschijnlijk wel hoe Apple en Microsoft begonnen in een garage, of hoe Zuckerberg de eerste versie van Facebook creëerde in zijn studentenkamer. Wanneer bedrijven zich in deze fase bevinden, zijn ze vaak aan het bootstrappen, dat wil zeggen dat ze hun bedrijf uitsluitend financieren met de inkomsten die ze genereren. Een bedrijf op deze manier laten groeien kan een lang en moeilijk proces zijn, maar uiteindelijk is het bedrijf volledig eigendom van jou en je medeoprichters. Hoewel bootstrapping voor sommigen de manier is om te gaan, is dit soms niet mogelijk omdat je misschien meer kapitaal nodig hebt om te starten dan je hebt of als je je bedrijf snel wilt laten groeien. Als dit het geval is, is het aantrekken van extern kapitaal de enige optie.

Binnen de VC-industrie wordt het eerste moment waarop een bedrijf extern kapitaal aantrekt de pre-seed ronde genoemd. In de pre-seed ronde zijn er veel opties beschikbaar, maar de eerste financiering komt vaak van mensen die dicht bij de oprichters staan; familie, vrienden en gekken. Deze mensen lenen geld aan de oprichters zodat ze hun start kunnen maken, maar verder verstrekken ze niet veel aan het bedrijf. Hetzelfde geldt voor startbeurzen die door de overheid of universiteit worden verstrekt. De oprichters kunnen ook op zoek gaan naar externe financieringsbronnen die meer bieden dan alleen geld: begeleiding en expertise. Business angels kunnen nuttig zijn voor het starten van bedrijven als de business angel al ervaring heeft in de sector of een goed begrip heeft van hoe een bedrijf moet worden opgebouwd, maar kunnen riskant zijn omdat ze alleen opereren. Andere opties zijn incubators en accelerators. Dit zijn bedrijven die speciaal zijn opgericht om de bedrijven die ze financieren te laten groeien en hebben vaak interne diensten die de bedrijven die ze financieren vrij kunnen gebruiken, zoals kantoorruimte, advocaten of accountants.

Met de initiële financiering die ze in de pre-seed ronde hebben ontvangen, kunnen de oprichters van het bedrijf zich aan hun bedrijf verbinden en hun eerste stappen zetten. Dit is echter ook het moment waarop startende bedrijven in “de vallei des doods” terechtkomen. Dit is de fase waarin het bedrijf zijn eerste proof concept heeft gevonden, een prototype heeft en misschien zelfs zijn eerste cashflow, maar nog steeds niet winstgevend is. Als er niets verandert, droogt het kapitaal op en moet het bedrijf zijn activiteiten stopzetten. De oprichters hebben dan twee opties: proberen winstgevend te worden voordat het kapitaal op is, of de weg van venture capital inslaan.

Zodra een bedrijf venture capital aanneemt, zal de strategie van het bedrijf waarschijnlijk drastisch veranderen. Met alleen de oprichters of een vroege investeerder aan boord, kunnen tijd en groei geen prioriteit zijn totdat het bedrijf winstgevend wordt. Wanneer een venture capital fonds investeert, wordt van het bedrijf verwacht dat het zo veel en zo snel mogelijk groeit met het nieuw verworven kapitaal. Venture capital fondsen hebben een beperkte levensduur waarin ze hun geld moeten teruggeven aan hun investeerders. Daarom proberen venture capital fondsen altijd een uitstap uit hun investering te realiseren voor het einde van de levensduur van hun fonds. Een uitstap voor een venture capital fonds kan op verschillende manieren; een overname, een MBO, een ander fonds dat hun aandeel koopt, of via een beursgang, de meest lucratieve optie. Dus wanneer een venture capital fonds in een bedrijf investeert, wordt er van de oprichters verwacht dat ze zo snel mogelijk naar een van deze exits toewerken. Er kan veel gezegd worden over het nemen van de venture capital optie, maar als je de druk aankunt, kun je veel winnen.

Het venture capital traject wordt vaak beschreven als een achtbaan, met alle ups en downs onderweg. Totdat een exit wordt bereikt, heeft het een cyclisch karakter. Terwijl je bedrijf groeit en winstgevend probeert te worden, moet je ervoor zorgen dat er genoeg geld op de bank staat om te blijven drijven. Dit wordt gedaan door middel van fondsenwerving, waarbij de eerste venture capital investering die je hebt opgehaald de seedcapital-ronde wordt genoemd, en elke opeenvolgende ronde serie A, serie B, serie C, enz. wordt genoemd. Het proces van fondsenwerving blijft vrij gelijkaardig doorheen deze rondes, beginnend met het voorstellen van je bedrijf aan verschillende VC-fondsen, het afspreken van dealvoorwaarden met een geïnteresseerd fonds, het doorstaan van due diligence, tot het sluiten van de deal en het geld op de bank krijgen. Aan de andere kant verandert er veel tijdens deze investeringsrondes. Het bedrijf wint aan marktaandeel, creëert professionelere processen en neemt meer werknemers aan, waarbij elke nieuwe financieringsronde het vuur aanwakkert. Dit gebeurt allemaal om het bedrijf te laten groeien zodat er een exit kan worden gerealiseerd.

De bovenstaande beschrijving van venture capital financiering kan venture capital fondsen afschilderen als gewoon investeerders die hun eigen winst willen maximaliseren. Door de onderlinge afstemming van de incentives zullen risicokapitaalfondsen er echter alles aan doen om de bedrijven waarin ze investeren succesvol te maken. De mensen achter venture capital fondsen zijn professionals als het gaat om het laten groeien van bedrijven. Elke tekortkoming van hun portefeuillebedrijven zullen ze aanwijzen en oplossen. Ze zullen hun netwerk gebruiken om nieuwe kansen te creëren, helpen bij het vinden van nieuwe financiering en natuurlijk bij het realiseren van een exit. Als je VC-financiering aanneemt, zul je tegelijkertijd sneller winnen en sneller falen. Zodra je een exit realiseert via een beursgang, overname of een andere van de verschillende methoden, zal de achtbaan van venture capital eindigen, maar dat is zeker niet het einde van het verhaal voor je bedrijf.

In dit artikel hebben we beschreven hoe financiering verandert hoe een bedrijf zal groeien, waarbij we een algemeen beeld hebben geschetst van de verschillende investeerders die een bedrijf op zijn reis tegenkomt. Het is belangrijk om op te merken dat elke vorm van schuldfinanciering in dit artikel is weggelaten, omdat dit de zaken te complex zou hebben gemaakt om in één artikel te passen. In ieder geval moeten de oprichters kijken naar hun eigen persoonlijke doelen en de behoeften van hun bedrijf om te bepalen welke vorm van financiering het beste bij hen past.

reacties