Just graduated: Ties de Kok

Just Graduated door Ties de Kok, PhD student bij het Accounting Departement van Tilburg University

Mijn naam is Ties de Kok en recentelijk heb ik mijn Research Master diploma in Accounting behaald aan Tilburg University. Afgelopen september ben ik onderdeel geworden van het Accounting departement als een PhD kandidaat (Promovendus). Ik hoop inzicht te kunnen geven in deze, voor velen, onbekende carrière richting door terug te kijken op mijn persoonlijke ervaringen met de Research Master en mijn keuze voor een PhD positie.

Een academische carrière is niet iets voor iedereen. Ongeveer twee jaar geleden, toen ik geconfronteerd werd met de keuze voor een master opleiding, was ik er van overtuigd dat de academische wereld niks voor mij was. Een paar weken later voegde ik me toch bij Xiaochi, Nan, Xiang, Yue, Victor, Thijs en Yusiyu om te beginnen met het tweejarig programma van de Research Master in Accounting. Deze keuze was, klaarblijkelijk, niet gedreven door een direct verlangen om een academicus te worden. De uitdagingen en mogelijkheden die gepaard gaan met een Research Master hadden daarentegen wel een erg grote aantrekkingskracht op me. Met een terugkijkende blik valt deze keuze het beste te omschrijven als een goed overwogen sprong in het diepe, eentje waar ik zeker geen spijt van heb!

Ik begon de Research Master meteen na het behalen van mijn bachelor Bedrijfseconomie, ik had dus geen ervaring met een eerdere master opleiding. De Research Master in Accounting is een tweejarig programma, het eerst jaar draait voornamelijk om het verkrijgen van de juiste vaardigheden (zoals econometrie) die nodig zijn om goed onderzoek te kunnen verrichten en het tweede jaar is meer gefocust op het opbouwen van bekendheid met de accounting literatuur en met het schrijven van de Research Master scriptie. Als ik terugkijk op deze twee jaar dan was het zeker hard werken en af en toe frustrerend omdat sommige dingen lastiger gemaakt worden dan ze zouden hoeven te zijn. Maar ik kijk ook zondermeer terug op heel veel goede momenten en ervaringen. Allereerst, de verschillende Research Master tracks zijn gevuld met studenten afkomstig uit een grote variëteit aan landen. Dit zorgt voor een erg internationale en cultureel diverse ervaring. Mijn vaardigheid in de Engelse taal is erg toegenomen, de vele Chinese vriendschappen hebben me een hoop geleerd over de Chinese cultuur en mijn blik op de wereld in het algemeen is een stuk globaler geworden. Ten tweede, op het vlak van persoonlijke ontwikkeling heeft de Research Master me ook erg weten te stimuleren. In het bijzonder omdat er enige keuzevrijheid is wat betreft de richting waarin je jezelf graag wilt profileren (ik heb bijvoorbeeld veel geleerd op het vlak van programmeren). Veel van de vaardigheden en inzichten die je op doet tijdens een Research Master hebben ook een meerwaarde in carrières buiten het academisch circuit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige studenten er voor kiezen om hun Research Master diploma te gebruiken voor een andere carrière.

Ik was één van de gelukkige die een PhD positie aangeboden kregen binnen het Accounting Departement van Tilburg University. Ik werd, wederom, geconfronteerd met de vraag of een academische carrière iets voor mij is. Op basis van de opgedane ervaringen in de afgelopen twee jaar besloot ik om mijn oorspronkelijke conclusie te herzien en de driejarige PhD positie te accepteren. Mijn grootste motivatie is het gevoel dat mijn persoonlijke denk- en werkwijze erg overeenkomt met het concept van een onderzoeker. In mijn ogen is het doen van onderzoek een activiteit waarin mijn nieuwsgierigheid en drang om te leren goed tot zijn recht kunnen komen. Praktisch gezien betekent dit dat dat een PhD mij de vrijheid biedt om onderzoeksvragen en onderzoeksmethodes te vinden die dicht passen bij hoe ik graag denk en werk. Het opent ook de deur om samen te werken met de vele goede onderzoekers werkzaam op Tilburg University en andere universiteiten overal op de wereld. Lesgeven is, naast het doen van onderzoek, een substantieel onderdeel van het PhD traject. Dit semester geef ik werkcolleges voor het bachelor vak Accounting 1, dit is tot op heden een erg leerzame ervaring. Tot voorkort was ik zelf nog een student dus ik probeer mijn studenten zoveel mogelijk tips en tricks mee te geven die ik geleerd heb toen ik zelf deze vakken volgde.

Het is lastig te zeggen hoe de toekomst van mijn carrière eruit gaat zien. Momenteel overweeg ik om een tijdje door te brengen op een buitenlandse universiteit, maar deze overweging staat nog in de kinderschoenen. Op het vlak van onderzoek ben ik constant aan het zoeken naar nieuwe interessante onderzoeksvragen en naar innovatie manieren om deze vragen te beantwoorden. Drie jaar geleden had ik nog geen idee dat ik uiteindelijk zou belanden in een PhD positie, ik denk dan ook dat alleen de tijd uit kan maken wat de toekomst in petto heeft!

reacties