De verschillende banen in asset management, investment banking en private equity

For the English version, click here.

Na het behalen van een masterdiploma in financiën of een gelijkwaardig diploma kun je verschillende ‘frontoffice’-carrières volgen in investment banking, vermogensbeheer of private equity. Deze termen lijken misschien nieuw voor je, maar maak je geen zorgen, dit artikel is bedoeld om deze termen te definiëren en uit te leggen wat elke carrière inhoudt.

Ten eerste, als je het verschil kunt zien tussen de verschillende carrières en daarnaast kunt definiëren welke rol je specifiek aanspreekt, zul je opvallen tijdens een sollicitatiegesprek. Als je alle rollen en de verschillen kent, weet je waarschijnlijk ook welke werkbelasting en vaardigheden je nodig hebt voor de baan waarop je solliciteert en kun je uitzoeken en uitleggen waarom je bij een bepaalde rol past.

Asset Management

Vermogensbeheer is misschien wel de meest bekende functie voor studenten die geïnteresseerd zijn in het investeren van kapitaal. Vermogensbeheer is een cruciaal onderdeel van financiën waar professionals, bekend als vermogensbeheerders, mensen en organisaties helpen om het meeste uit hun investeringen te halen. Het belangrijkste doel is om klanten te helpen hun financiële doelen te bereiken door hun beleggingsportefeuilles te laten groeien of te behouden. Zie vermogensbeheerders als de experts die klanten begeleiden bij het maken van slimme beleggingskeuzes die passen bij hun risicoprofiel.

Deze experts werken met allerlei soorten klanten, zoals vermogende particulieren, grote bedrijven, pensioenfondsen, staatsinvesteringsfondsen en meer. Ze moeten beleggingsplannen opstellen die passen bij de unieke situatie van elke klant en bij wat ze willen bereiken.

Vermogensbeheerders houden zich bezig met verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed en andere financiële activa. Ze moeten de juiste mix van beleggingen kiezen op basis van wat de klant wil en met hoeveel risico hij of zij zich prettig voelt. Het is als het creëren van een recept dat een balans vindt tussen het behalen van een goed rendement en het nemen van een gepaste hoeveelheid risico.

In een notendop is vermogensbeheer een complex vakgebied waarin experts hun kennis van geld en markten gebruiken om klanten te helpen meer geld te verdienen met hun beleggingen. Ze moeten echt slim en ervaren zijn om met alle wendingen van de financiële wereld om te kunnen gaan en tegelijkertijd klanten te helpen de beste keuzes voor hun geld te maken. Deze gids geeft je een voorproefje van wat vermogensbeheer inhoudt en moedigt je aan om er meer over te leren als je nieuwsgierig bent.

Rollen

Vermogensbeheer is een groot gebied met verschillende banen die verschillende vaardigheden en kennis vereisen. Enkele van de meest voorkomende banen in vermogensbeheer zijn:

Portfolio Manager, Research Analyst, Trader, Risk Manager, Compliance Officer, Operations Specialist.

Portefeuillebeheerder

Een portefeuillemanager in vermogensbeheer houdt toezicht op een verzameling activa voor klanten om het rendement te maximaliseren en tegelijkertijd het risico te minimaliseren. Ze maken investeringskeuzes, volgen markttrends en passen de portefeuille aan om aan de doelen van de klant te voldoen. Effectieve portfoliomanagers hebben een goede kennis van de financiële markten, analytische vaardigheden en een snel beslissingsvermogen nodig. Ze beheren ook klantrelaties, communiceren over strategieën en werken samen met analisten en handelaren voor datagestuurde beslissingen. In het algemeen spelen ze een essentiële rol in het helpen van klanten om hun financiële doelen te bereiken door slimme investeringsbeslissingen te nemen en hun activa te beheren.

Handelaar

Een handelaar in vermogensbeheer voert transacties uit om het rendement te maximaliseren en de risico’s voor klanten te beperken. Ze werken nauw samen met portefeuillebeheerders en onderzoeksanalisten om beleggingsstrategieën te vinden en te implementeren. Traders begrijpen de financiële markten en analyseren trends en nieuws om kansen te spotten. Ze beschikken over sterke technische vaardigheden en beheren handelsgerelateerde risico’s door posities te bewaken en hedgingstrategieën te gebruiken. Traders kunnen zich specialiseren in specifieke activaklassen, zoals aandelen, obligaties of derivaten, en werken vaak in teamverband. De functie is snel en onder hoge druk, maar ook lonend voor wie geïnteresseerd is in financiële markten en beleggingen.

Onderzoeksanalist (aandelen, obligaties, grondstoffen enz.)

Een research analist in vermogensbeheer doet onderzoek naar en analyse van verschillende financiële effecten om investeringskansen te vinden en suggesties te doen aan portefeuillemanagers of klanten. Ze werken samen met het beleggingsteam om markttrends te begrijpen en gebruiken hulpmiddelen zoals jaarrekeningen en nieuwsbronnen voor gegevensanalyse. Ze beoordelen bedrijfsspecifieke details zoals financiële ratio’s en de kwaliteit van het management om de waarde van aandelen of obligaties te evalueren. Hun bevindingen worden weergegeven in rapporten met aanbevelingen voor kopen, houden of verkopen. De analist blijft ook op de hoogte van nieuws uit de sector, ontmoet vertegenwoordigers van bedrijven, woont evenementen bij en legt contacten met experts om inzichten te verzamelen. Over het geheel genomen spelen ze een cruciale rol door vitaal onderzoek te leveren als leidraad voor slimme beleggingskeuzes.

Risicobeheerder

Een risicomanager in vermogensbeheer identificeert, meet en behandelt de risico’s die gepaard gaan met de beleggingen van het bedrijf. Hun belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat de beleggingen van het bedrijf overeenkomen met de risiconiveaus waar klanten zich prettig bij voelen en om te voorkomen dat klanten worden blootgesteld aan onnodige risico’s. De risicomanager werkt nauw samen met portefeuillebeheerders om ervoor te zorgen dat beleggingsstrategieën passen bij de risicovoorkeuren van klanten. Ze houden ook markttrends en regelgeving in de gaten om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich aan de regels houdt. In het algemeen is de risicomanager van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de beleggingen van het bedrijf overeenkomen met de risicovoorkeuren van klanten, om activa te beschermen en om het vertrouwen van klanten te behouden.

Specialist in bedrijfsvoering

In vermogensbeheer houden Operations-professionals zich bezig met de taken achter de schermen die het beleggingsbeheer ondersteunen. Ze beheren processen zoals trade settlement, cash handling, fondsadministratie en reconciliaties. In samenwerking met beleggingsexperts zorgen ze ervoor dat transacties nauwkeurig worden uitgevoerd en op tijd worden afgewikkeld. De specifieke kenmerken van hun rol kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf en de aangeboden diensten, zoals het afhandelen van handelsbevestigingen of klantrapportage. Operations is van cruciaal belang voor accurate administratie, risicoverlaging en efficiëntieverbetering door procesautomatisering, waardoor kosten worden bespaard en prestaties worden verbeterd.

Compliance medewerker

Een compliance officer in vermogensbeheer zorgt ervoor dat het bedrijf de wettelijke en industriële regels volgt. Ze volgen het KYC- en AML-beleid bij het aannemen van nieuwe klanten en controleren hen af en toe. Ze creëren en handhaven ook beleid om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoet aan wet- en regelgeving. Dit omvat interne audits, het beoordelen van marketingmateriaal en het monitoren van de handel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat werknemers de regels kennen en volgen en rapporteren ze eventuele overtredingen aan toezichthouders. Naast externe regels handhaven ze ook het interne ethische en gedragsbeleid om de reputatie van het bedrijf te beschermen. Kortom, compliance officers zorgen ervoor dat het bedrijf ethisch, wettelijk en in het belang van de klant handelt.

Investment Banking

Investment banking (IB) is een gespecialiseerd vakgebied dat klanten bedient zoals bedrijven, overheden en organisaties. De belangrijkste taak van investment bankers is om klanten te helpen bij het aantrekken van kapitaal en het beheren van risico’s. Dit omvat taken zoals advies geven over fusies, beursintroducties, schuld/aandelenaanbiedingen en financiële herstructurering.

Deze functie vereist een grondige kennis van financiële markten en complexe instrumenten, samen met het vermogen om gegevens te analyseren en bevindingen duidelijk te communiceren. Investment bankers werken samen in teams met collega’s van verschillende afdelingen.

Het is een zeer competitief vakgebied dat inzet, hard werken en veerkracht vereist om met druk en lange werkdagen om te kunnen gaan. Succesvolle professionals kunnen genieten van aanzienlijke financiële beloningen, waaronder hoge salarissen en bonussen. Bovendien biedt investment banking een intellectuele stimulans en leer je voortdurend bij.

Productgroepen

Binnen een investeringsbank zijn er verschillende teams die aan een specifieke productgroep werken.

Kapitaalmarkten

Deze teams helpen bedrijven geld op te halen door schulden (zoals obligaties) of aandelen (zoals aandelen) uit te geven. Ze werken samen met underwriters om de prijs en structuur van deze financiële aanbiedingen te bepalen. Ze helpen bedrijven ook met relaties met investeerders en adviseren hen over hun financieringsopties.

Fusies en overnames (M&A):

M&A-professionals begeleiden bedrijven wanneer ze andere bedrijven willen kopen of verkopen. Ze doen onderzoek, zoeken uit hoeveel een bedrijf waard is en onderhandelen over deals. Ze helpen bedrijven hun strategische doelen te bereiken door middel van overnames of verkopen.

Schuldkapitaalmarkten

Deze professionals zijn gespecialiseerd in het ophalen van geld voor klanten door de uitgifte van schuldpapier zoals obligaties. Ze werken nauw samen met klanten om deze schuldaanbiedingen zo te structureren dat ze tegen de laagst mogelijke kosten toegang krijgen tot de schuldmarkten.

Herstructurering en speciale situaties

Professionals op dit gebied zijn gespecialiseerd in het adviseren van klanten die te maken hebben met financiële problemen, zoals noodlijdende schulden of lastige situaties zoals faillissement en herstructurering. Ze werken samen met klanten om oplossingen te vinden voor hun financiële problemen en onderhandelen met schuldeisers. Veel van deze bankiers hebben een achtergrond in noodlijdende schulden of faillissementsrecht.

Rangontwikkeling

In een investeringsbank is er een duidelijke hiërarchie. De meeste rangen na de stagiair kunnen je een jaarsalaris van meer dan $ 100.000 opleveren, maar hiervoor moet je volgens Glassdoor meestal meer dan 80 uur per week werken. Als je hoger op de ladder komt, groeien de bonussen tot grote getallen. Ik raad je aan om een baan in deze sector te zoeken (misschien zelfs in Londen of New York als je erg toegewijd bent), als je van het werk houdt en het niet erg vindt om een deel van je sociale leven op te offeren voor een goed salaris.

Stage

Direct na de universiteit, tijdens de zomer of het laatste jaar van je studie, kunnen financiële enthousiastelingen hun carrière beginnen als stagiair bij een bulge bracket of boutique bank. Tegenwoordig is het bij banken ook mogelijk om bij een investment bank te gaan werken als je geen bedrijfskunde hebt gestudeerd, maar numerieke vaardigheden, een hoog GPA en relevante ervaring zijn wel handig.

Stagiairs bij investeringsbanken helpen met marktonderzoek, financiële analyse en het organiseren van gegevens. Ze helpen bij het maken van presentaties en financiële modellen voor bijeenkomsten met klanten en transacties. Daarnaast ondersteunen stagiairs due diligence-processen en werken ze nauw samen met analisten en medewerkers aan verschillende taken. Deze functie biedt waardevolle praktijkervaring, blootstelling aan echte transacties en netwerkmogelijkheden in de financiële sector.

Analist

In investment banking zijn analisten de groentjes. Ze hebben een bachelordiploma en doen onderzoek en cijfermatige berekeningen voor deals. Ze maken financiële modellen, creëren pitch-books en onderzoeken dingen. Het is veel werk en ze werken vaak aan veel projecten tegelijk. De meesten doen dit 2-3 jaar en worden dan associates.

Medewerker

Associates in investment banking zijn het volgende niveau boven analisten. Ze hebben meestal een hogere opleiding, zoals een MBA. Ze werken samen met senior bankiers om deals rond te krijgen en nieuwe zakelijke kansen te vinden. Associates werken rechtstreeks met klanten en geven vaak leiding aan teams van analisten. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het afhandelen van projecten en klantrelaties. Meestal doen ze dit 3-4 jaar voordat ze Vice Presidents worden.

Vice President

Vice-presidenten in investment banking zijn de ervaren leiders. Ze behandelen deals en klanten en werken samen met medewerkers en analisten. Ze runnen ook de dagelijkse zaken van het bankteam. Meestal krijgen ze deze baan na 5-7 jaar in het bankwezen.

Directeur

Directors in investment banking geven leiding aan bankiersteams en behandelen veel deals. Ze werken samen met topbazen om bankstrategieën te plannen. Directeuren beheren ook klantrelaties en vinden nieuwe zaken. Ze krijgen deze baan meestal na 8-10 jaar in het bankwezen.

Private equity

Private equity (PE) is een type investering waarbij geld van verschillende investeerders wordt samengevoegd om eigendomsbelangen te kopen in private of mogelijk binnenkort private bedrijven. Het belangrijkste doel van PE-firma’s is om aanzienlijke winsten te maken voor hun investeerders door te investeren in veelbelovende bedrijven en hun waarde te verbeteren.

In tegenstelling tot beursgenoteerde bedrijven waar je gemakkelijk aandelen kunt kopen en verkopen, zijn PE-investeringen minder liquide en vereisen ze een langere verbintenis. PE verstrekt voornamelijk kapitaal aan snelgroeiende bedrijven of bedrijven die geherstructureerd moeten worden.

PE-firma’s zijn meestal gestructureerd als partnerschappen met algemene partners (GP’s) die de show leiden en investeringskeuzes maken. Ze halen geld op bij limited partners (LP’s), die instellingen, pensioenfondsen, vermogende particulieren of family offices kunnen zijn. LP’s verschaffen het grootste deel van het geld en vertrouwen erop dat de GP’s verstandig investeren.

GP’s verdienen een managementvergoeding (een percentage van het geïnvesteerde kapitaal) en een deel van de winst, bekend als carried interest, voor hun diensten.

Soorten investeringen

Private equity is nog steeds een breed begrip en kan worden onderverdeeld in verschillende investeringstypes die elk hun eigen unieke manier van dienstverlening hebben. PE-firma’s kunnen zich specialiseren in een of meer van deze types of een mix van strategieën hebben. Ik heb een paar strategieën opgesomd, maar er zijn er meer.

 

Risicokapitaal

Risicokapitaal is een vorm van private equity die zich richt op het ondersteunen van startende ondernemingen in een vroeg stadium met een groot groeipotentieel. VC-bedrijven investeren in deze bedrijven in ruil voor aandelen. Het is riskanter maar kan hoge rendementen opleveren als de startups slagen en tegen een hogere waardering worden verkocht.

Groei-aandelen

Dit type PE-investering richt zich op gevestigde bedrijven met een omzet- en winstgeschiedenis die nog ruimte hebben om te groeien. PE-firma’s investeren om deze bedrijven te helpen uitbreiden.

Leveraged Buyouts (LBO’s)

Participatiemaatschappijen gebruiken veel geleend geld om een meerderheidsbelang te kopen in gevestigde bedrijven, vaak beursgenoteerde bedrijven. Het doel is om deze bedrijven te verbeteren, kosten te besparen en de winst te verhogen, met als doel ze tegen een hogere prijs te verkopen of ze weer naar de beurs te brengen.

Activa in nood

PE-bedrijven die gespecialiseerd zijn in noodinvesteringen kopen bedrijven of activa in moeilijkheden met korting. Ze werken aan het herstel van deze bedrijven en kunnen aanzienlijke winsten maken wanneer de zaken stabiliseren.

Mezzaninefinanciering

Mezzaninefinanciering is een mix van schuld en eigen vermogen. Het gaat om het lenen van geld aan een bedrijf in ruil voor rente en mogelijk eigendom. Het wordt vaak gebruikt bij buyouts of groeiprojecten.

Schulden in moeilijkheden

PE-firma’s kopen de schulden op van bedrijven in moeilijkheden, met als doel ze om te vormen. Ze kunnen de schuld omzetten in eigendom of herstructureren om winst te maken wanneer het bedrijf zich herstelt.

Onroerend goed private equity

Dit richt zich op investeringen in onroerend goed, inclusief eigendommen zoals commerciële gebouwen of huisvestingsprojecten. PE-firma’s kunnen vastgoed ontwikkelen, kopen of renoveren voor inkomsten of waardevermeerdering.

Rollen

Over het algemeen zijn de rollen binnen private equity vrij gelijkaardig aan die van vermogensbeheer, bijvoorbeeld, beide hebben portfoliomanagers om de investeringen bij te houden en risicomanagers om de naleving te verzekeren, een deal sourcing en deal uitvoeringsteam om deals te identificeren, te onderhandelen en uit te voeren om bedrijven over te nemen, terwijl ze worden bijgestaan door een fondsenwerving- en marketingteam. Naast de interne boekhouding en administratie van het PE-bedrijf is er echter ook een operationeel en administratief team dat zich naar buiten richt, naar het bedrijf in de investeringsportefeuille. De dagelijkse taken zijn waarschijnlijk heel anders, maar het idee van de algemene rollen is zeer vergelijkbaar.

Progressie in rangen

Zowel Investment Banking als Private Equity hebben overeenkomsten in de hiërarchie binnen het bedrijf. Ze hebben allebei dezelfde loopbaanontwikkeling van stagiair tot managing director (of zelfs hoger tot partner). Van wat ik heb gelezen, is het gebruikelijk voor investment bankers om naar private equity te gaan, omdat de vaardigheden die je bij beide leert vergelijkbaar zijn. Een eenvoudig voorbeeld: beiden zijn goed in modellen maken (in excel), presentaties maken en leren om relaties met klanten aan te gaan.

Samengevat

In dit artikel heb ik geprobeerd drie bedrijfstakken samen te vatten: vermogensbeheer, investeringsbankieren en private equity. Ik heb het kort gehad over de doelen van elke sector, de soorten investeringen en de verschillende rollen binnen een bepaald type bedrijf. Voor een beter begrip raad ik je aan om te googelen en YouTube-video’s te bekijken waar mensen uit de sector meer uitleg geven.

reacties