Waarom IJsland?

Message from abroad door Melissa Spork

Ongeveer een jaar geleden stond ik voor de keuze voor de bestemming van mijn semester in het buitenland. Deze keuze was voor mij niet moeilijk; ik wilde studeren aan Reykjavik University. Ik kan niet zeggen hoe vaak ik wel niet ben gevraagd waarom van alle bestemmingen ik had gekozen voor IJsland. Mensen begrepen niet waarom ik naar zo’n koud en misschien zelfs grauw land wilde gaan. Tegen al die mensen zou ik willen zeggen dat toen ik mijn eerste roadtrip door het land maakte, ik bijna begon te geloven in de mythen en elfen waar IJsland bekend om staat. IJsland heeft zo’n geweldige, adembenemende en afwisselende natuur met watervallen, vulkanen, zwarte stranden, ijsbergen, warmwaterbronnen, geisers, het noorderlicht, de beroemde paarden en alle prachtige landschappen.

Naast het verkennen van het land middels roadtrips, hiketochten en uiteraard het inburgeren in Reykjavik zelf, volg ik vijf zeer boeiende studievakken op Reykjavik University. Reykjavik University focust zich met name op ondernemerschap en samenwerking met het actieve bedrijfsleven. Dat is precies waar mijn interesses liggen en waarom deze universiteit  zo goed bij mij past. De docenten van Reykjavik University zijn allemaal mensen uit het bedrijfsleven; ze gebruiken hun praktijkervaring in hun colleges, hierdoor is de studie zeer praktijkgericht en direct toepasbaar. Het is erg motiverend om onderwijs van deze gedreven professionals te krijgen. Zij richten zich niet alleen op theorie, maar ze prikkelen je om zelf dingen te ontdekken en toe te passen.  Dit is een motiverende manier om college te krijgen.  Hierdoor ontwikkel je vaardigheden die later in je leven zeer goed van pas kunnen komen.

Zoals al eerder gezegd is IJsland een uniek land met veel natuur, maar het heeft ook een interessante economische geschiedenis. Voor mij, als een student bedrijfseconomie, is de ontwikkeling van de financiële sector van IJsland zeer fascinerend. De financiële sector is gegroeid tot tien keer het IJslandse bnp, net toen de wereldwijde financiële crisis begon in 2008. Vanwege de omvang van de financiële sector in IJsland, zou deze financiële crisis een faillissement van het land veroorzaakt kunnen hebben. Echter de IJslandse economie blijkt anders te zijn dan die van de meeste Westerse landen.

De huidige ontwikkelingen in IJsland omvatten vooral het groeiende toerisme. De toeristische sector heeft een ongelooflijk positief effect op IJsland gehad en is inmiddels een aanzienlijk deel van hun maatschappij en economie. De reisbranche haalt veel geld binnen en creëert banen in het hele land. Het is duidelijk waarom IJsland steeds populairder wordt; het heeft zoveel moois te bieden. Naast het feit dat het landschap van IJsland zo uniek is, is Reykjavik als hoofdstad ook heel bijzonder. Reykjavik is de grootste stad van het land met zo’n 200.000 inwoners. Dit klinkt misschien alsof dat er niet zo veel zijn, maar als je bedenkt dat de totale bevolking van IJsland slechts ongeveer 330.000 inwoners telt, is het toch wel veel. Reykjavik is geen drukke of lawaaierige stad, de stad is levendig met een zeer ontspannen sfeer met schattige, gekleurde huizen en alternatieve bars. Er zijn geen grote winkelketens gehuisvest. Alleen boetiekjes en kleine winkels zijn gelegen in het hart van de stad. Dit in combinatie met de excentrieke en originele bars, cafés en restaurants maakt het een authentieke  stad.

Ik hoop van harte dat IJsland met inbegrip van Reykjavik zal blijven zoals het nu is. Dat het land niet zal lijden onder het toenemende toerisme. Het land moet haar bijzondere waarde die IJsland nu zo uniek maakt, behouden. Ik hoop dat IJsland de schoonheid van haar land verkiest boven het zo veel mogelijk kunnen verdienen aan het toerisme.

Ook de warme, gastvrije sfeer die er heerst mag niet verloren gaan. Natuurlijk is het toerisme goed voor de economie, maar dit mag niet ten koste van IJsland zelf gaan, want naar mijn mening is het een van de meest weergaloze plaatsen in de wereld.

Ik ben benieuwd naar hoe IJsland eruit zal zien in enkele jaren vanaf nu, maar op dit moment geniet ik nog met volle teugen van hoe het er nu is. IJsland is inspirerend en laat je soms geloven in magie vanwege alle ongewone verschijnselen. Ik ben erg blij met mijn keuze om een ​​semester aan Reykjavik University te studeren en IJsland te ontdekken als exchange student. Dus waarom ik voor IJsland heb gekozen? Ik kan niet één reden noemen waarom niet 😉

reacties