Interview met Nick Bortot – Founder en CEO BUX

Kun je iets over jezelf en je carrière vertellen?

Ja hoor! Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en daarna politicologie. Dit kwam met name omdat ik toen nog niet zo goed wist wat ik wilde doen. Vervolgens ben ik bij Citibank gaan werken, wat destijds de grootste bank ter wereld was. Dat vond ik niet zo leuk omdat het veel te groot was. Wel heb ik voor Citibank nog een tijdje in Amerika gezeten. Het was de jaren ‘90, ik had al affiniteit met beleggen en ik zag dat het internet sterk in opkomst was. In de VS waren er al online brokers, maar in Europa eigenlijk nog niet. Ik heb me daar toen verder in verdiept omdat het een combinatie was van internet en beleggen. Dat vond ik heel gaaf. Vervolgens kwam ik twee jongens tegen die een online broker voor zichzelf wilde beginnen en zij vroegen aan mij of ik mee wilde doen. Dat was het begin van BinckBank. Dat heb ik ruim 12 jaar gedaan. Binck groeide heel hard en uiteindelijk gingen we naar een half miljoen klanten en een marktwaarde van meer dan een miljard.

Ik heb bij Binck een fantastische tijd gehad, maar op een gegeven moment wilde ik iets anders gaan doen. Ik heb in mijn leven met veel beleggers gesproken en met mensen die beleggen wel interessant vonden, maar daar niet aan toe kwamen of het te ingewikkeld vonden. Die tweede groep heb ik altijd een interessant gevonden. Ik dacht bij mezelf: laat ik iets gaan maken waarmee je iedereen de beurs op krijgt. Ik ben namelijk gefascineerd door de beurs en die fascinatie deel ik graag met mensen. Mijn idee was om met een product te komen dat de toegang tot de beurs super simpel maakt, goedkoop is, maar dat uiteindelijk vooral leuk is. De beurs gaat namelijk niet alleen om geld verdienen. Het is ook heel interessant, leuk en spannend. We wilden daarom geen standaard financieel merk neerzetten, maar een merk dat op een hele andere manier communiceert en dat zich met name focust op jongeren. Dat is BUX geworden en daar ben ik ondertussen al vijf jaar mee bezig.

Hoe heb je de overstap ervaren van het bedrijfsleven naar het ondernemerschap?

Ik ben bij de beginjaren van Binck betrokken geweest, dus ik kende het startup leven al wel. Het voelde als je eigen bedrijf omdat we allemaal heel erg betrokken waren. Toch is het een grote omschakeling wanneer je de ene dag nog leiding moet geven aan 700 personen en de volgende dag thuis achter je laptopje zit om een plan op te zetten. Maar uiteindelijk zie ik mezelf toch meer als ondernemer dan als bestuurder.

Hoe ziet je werkweek er doorgaans uit?

Dat is niet zo even samen te vatten. Ik probeer in ieder geval zo min mogelijk in meetings te zitten en ben vijf dagen per week op kantoor. Onze klanten zie je niet vaak, dat gaat allemaal digitaal via de app. We doen dus veel intern: bijvoorbeeld strategieën uitwerken en zorgen dat alles ook wordt uitgevoerd. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het algemeen management, marketing en recruitment. We nemen veel software ontwikkelaars aan, maar ook nieuwe medewerkers voor marketing en support. We zoeken goede mensen die binnen onze cultuur passen. Ik vind het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Ik geloof er in dat als je goede mensen aanneemt die het naar hun zin hebben, ze hele mooie dingen gaan maken voor klanten. Zo worden ook je klanten blij en uiteindelijk ook de aandeelhouders.

Wat is jullie strategie om verder door te groeien?

Op dit moment zijn we zowel met nieuwe apps bezig als met het verder uitrollen van de huidige app. We zitten nu in 9 landen, maar in veel van die landen moeten we nog veel doen aan bekendheid. Het hoofddoel is om meer gebruikers binnen halen. Daarnaast zijn we bezig met een app voor aandelen. We willen met BUX een merk neerzetten waarmee we alle diensten aanbieden die draaien rondom de beurs en beleggen, of het nu voor handel is op korte termijn of voor beleggen op lange termijn. We waren zelfs bezig met een crypto-app. Het is alleen onmogelijk om alles in een keer te doen. De aandelenapp heeft nu voorrang en voorlopig zullen we alleen via mobiele apps beschikbaar zijn.

Wat is de grootste tegenslag die je te verwerken hebt gekregen en hoe ben je daarmee omgegaan?

Er is niet een ding te noemen. Je hebt constant tegenslagen, maar daar moet je de uitdaging in zien. Een van de oprichters van Binck zei ooit tegen mij: “Ondernemen is van probleem naar probleem gaan”. Op een gegeven moment leer je daar mee om te gaan.

“Zoek daarnaast ook een goed team, want dat is waar het allemaal begint. Niemand kan alles goed, dus zoek een of twee partners die goed zijn in iets waar jij minder goed in bent zodat je samen extreem goed bent”

Waar haal je in je werk de meeste voldoening uit?

Ik vind het waanzinnig leuk als collega’s en klanten blij zijn. Ik vind het gaaf om mooie dingen te maken met het team. Ook vind ik het super leuk als we op een positieve manier genoemd worden in de media. Natuurlijk kijk ik ook naar de financiële kant van het verhaal. Het is toch een maatstaf voor hoe goed je het doet. Aan winst maken komen we echter nog niet toe. Op termijn moet je er altijd naar streven, maar groeien is voor ons nu belangrijker.

Hoe zie je de concurrentie tussen BUX en bijvoorbeeld Binck of DeGiro?

We vullen elkaar op dit moment aan. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld bij Binck een aandelenportefeuille aanhouden en daarnaast met een kleiner bedrag, maar veel actiever handelen op BUX. Op dit moment zitten we nog niet in elkaars vaarwater. Als we straks met een ander product komen, kan het zo zijn dat we wel gaan concurreren met elkaar. Maar ik denk dat Binck met name een oudere doelgroep aantrekt en wij een jongere. Dat af en toe wat klanten weg gaan nemen we op de koop toe. We willen namelijk niet teveel klanten verliezen omdat de app te ingewikkeld wordt. We staan uiteindelijk voor eenvoud en een makkelijke toegang tot de beurs.

Heb je nog tips voor studenten die ook graag een eigen startup zouden willen beginnen?

Je moet het gewoon doen! Je gaat wel een paar keer op je bek, maar je leert het meeste door dingen te doen. Zoek daarnaast ook een goed team, want dat is waar het allemaal begint. Niemand kan alles goed, dus zoek een of twee partners die goed zijn in iets waar jij minder goed in bent zodat je samen extreem goed bent. Een goed idee hebben is leuk, maar je hebt een goed team nodig om er uiteindelijk een succes van te maken!

reacties