Hoe staat het ervoor met de Brexit?

Over iets meer dan twee maanden verlaten onze eilandburen de Europese Unie. Tenminste, dat is de bedoeling. Hoe onze scheiding met de Britten eruit gaat zien, dat is een vraag die veel mensen al een lange tijd bezig houdt. Zelfs de vraag óf de Britten wel weggaan, is er een die weer vaker de kop op steekt.

Op 29 maart van dit nieuwe jaar gaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Wordt dat met de staart tussen de benen, of met beide middelvingers hoog in de lucht? Op dit moment heeft de Britse premier Theresa May een deal weten te maken met de Europese leiders die wel iets wegheeft van een afscheid met de staart tussen de benen. Daar zijn veel parlementsleden, die liever met beide middelvingers opgestoken weggaan, dus niet al te blij mee.

Wantrouwen                                                         

Dat zorgde ervoor dat May de stemming in het parlement over de deal had uitgesteld. Dit tot woede van velen, die meteen haar positie ter discussie stelden. May overleefde deze aanval, maar de onrust blijft. Er kwamen geluiden dat de oppositie, onder leiding van Labour-leider Jeremy Corbyn, ook haar positie ter discussie moest stellen.

Dat gebeurde ook, toen May bekend maakte dat de nieuwe stemming over haar deal pas in de derde week van januari zou zijn, erg laat dus. Veel mensen hadden verwacht dat Corbyn een motie van wantrouwen zou indienen tegen de regering, maar deed dit alleen tegen May. Dat betekende dat er geen stemming kwam en dat May het dus kon wegwuiven. Een blunder van Corbyn dus.

No deal

Nu de Brexit steeds dichterbij komt, worden twee opties – naast de deal die May al klaar heeft liggen – steeds realistischer. Het meest voor de hand liggende alternatief voor de deal van May is een Brexit zonder deal. Die Brexit heeft zware economische gevolgen, voor de Europese Unie maar nog veel meer voor de Britten. Voor deze optie heeft de Europese Unie alvast maatregelen genomen in de vorm van een noodplan.

Mochten de Britten er niet uitkomen dan heeft de Europese Unie in ieder geval een plan met 14 belangrijke zaken die dan toch geregeld worden. Zo worden in het geval van een Brexit zonder deal de Britten die in de EU verblijven, ongeveer een miljoen mensen, dan nog steeds gezien als legale ingezetenen. En andersom natuurlijk ook. Verder mogen de Britten dan wat betreft vliegverkeer nog wel van Londen naar Berlijn vliegen. Alle vliegrechten in de EU zouden namelijk komen te vervallen voor de Britten bij een no deal. Het feit dat de Europese leiders dit plan hebben opgesteld, spreekt ook boekdelen over het vertrouwen dat zij erin hebben dat de Britten er nog uitkomen.

Tweede referendum

De laatste optie, die voor sommigen niet eens een optie is, is een tweede referendum. Ondanks dat het met de dag moeilijker wordt om dit te organiseren, wordt de roep om zo’n referendum ook met de dag sterker. Of het haalbaar is, is de vraag, aangezien er flink wat planning in een referendum gaat zitten. Maar wat nog veel belangrijker is – en ook de reden waarom sommigen het absoluut niet als een optie zien – is dat daarmee de uitslag van het eerste referendum genegeerd wordt.

Niet alleen zou het tegen de democratische waarden ingaan, de legitimiteit van de uitslag van het tweede referendum kan dan ook in twijfel worden getrokken. Want waarom zouden ze die uitkomst niet ook negeren? De allerlaatste optie, waarmee het referendum ook wordt genegeerd, is de Brexit gewoon intrekken. Dat kan namelijk ook. De Britten hebben nog maar weinig opties over en de Brexit komt nu wel akelig dichtbij.

Dit artikel verscheen eerder op De Geldpers

reacties