High Frequency Trading: COVID-19 Editie

For the English version, click here

Inleiding

Sinds 2014, toen Michael Lewis zijn beroemde boek ‘Flash Boys’ uitbracht, is High Frequency Trading (HFT) een onderwerp dat vaak door beleggers wordt besproken en vaak in het nieuws voorkomt. Hoewel dit geen nieuwe vorm van handel is (sommigen beweren dat het al in de jaren 30 begon), zijn veel particuliere beleggers nog steeds niet bekend met dit concept. Dit heeft meerdere vragen opgeroepen van particuliere beleggers en mensen die niet bekend zijn met de financiële markten tijdens de COVID-19 pandemie. Wat is high frequency trading? En wat is er zo bijzonder aan tijdens de COVID-19 pandemie?

In dit artikel bespreekt Faces Online met professioneel inzicht van Quirien Raat wat high frequency trading is en welke implicaties het heeft voor de markt tijdens COVID-19.

High Frequency Trading

High frequency trading is een algoritmische financiële handelsstrategie die traders gebruiken om ‘alpha’ proberen te winnen. Het is een strategie waarbij algoritmes en apparaten de snelste proberen te zijn in het uitvoeren van een order. Dit is waar hoge volumes en lage marges in het spel komen. High frequency trading legt niet alleen arbitrage in de markt vast, maar helpt vaak ook om de markt minder volatiel te houden en zorgt voor liquiditeit in de markt.

Verder is high frequency trading een soort strategie die binnen de market making wordt gebruikt. Een onderneming die continu aandelen koopt en verkoopt tegen beursgenoteerde prijs wordt beschouwd als een ‘market maker’. Hoewel de belangrijkste nadruk van high frequency trading op snelheid ligt, hoeft een market maker niet per se snel te zijn. Ze kunnen hun orders handmatig uitvoeren en toch winstgevend zijn.

Niettemin kan de theorie van high frequency trading soms nog ingewikkeld zijn om in een lezing te begrijpen. Om meer inzicht hierin te krijgen is het dus belangrijk om een blik te werpen in de praktijk van high frequency trading.

Flow Traders

Quirien Raat, alumnus van Tilburg University en momenteel trader bij Flow Traders N.V., begeleidt ons in de wereld van high frequency trading bij Flow Traders.

Flow Traders is in 2004 opgericht door Jan van Kuijk en Roger Hodenis en is sindsdien uitgegroeid tot een entiteit met een marktkapitalisatie van ongeveer € 1,5 miljard. Hoewel Flow Traders in de HFT-markt ingebed is, is dit niet hun primaire activiteit. Flow Traders kan meer als een market maker worden beschouwd en voert meerdere strategieën hierbinnen uit.

Als market maker focust Flow Traders zich voornamelijk op de zogenoemde Exchange Traded Products (ETP). De bekendste hiervan zijn de Exchange Traded Funds (ETFs), dit zijn ‘trackers’ van de markt. Zo is de AEX een ETF uitgegeven door Euronext Amsterdam. Dit houdt in dat de waarde van de ETF in lijn moeten zijn met de som van de waarde van de onderliggende aandelen, maar dit is zelden het geval. Hoe speelt Flow Traders hierop in als market maker? Quirien vermeldt het volgende:“Flow Traders zorgt dat de markt efficient is en weer in balans wordt gebracht. Dit doen we door ten alle tijden een bied- en laad prijs af te geven die rond de werkelijke waarde van een ETF ligt.” Maar, je zou je zelf nu wel kunnen afvragen: de markt in balans houden, hoe zit dat nou precies gedurende deze periode? Hoe gaat Flow Traders om met zulke volatiele schommelingen?

COVID-19

De afgelopen maanden zijn voor veel bedrijven hectisch geweest, zo ook voor Flow Traders. COVID-19 heeft een enorme impact gehad op de aandelenmarkt, vooral aan het begin van de uitbraak waarbij er bij veel beleggers problemen ontstonden door de enorme koersdaling. Hier kwam Flow Traders in actie als market maker. “Gedurende zo’n enorm volatiele markt, schommelt de prijs van onderliggende aandelen en gerelateerde ETFs enorm. Beleggers willen ook in deze situatie blijven handelen. Doordat wij continue bied- en laad prijzen aan de markt laten zien voor ETFs, blijft deze markt in balans en wordt volatiteit ingedamd.” Zo heeft Flow Traders een hoog bedrijfsresultaat vorig kwartaal laten zien. Maar iemand zou veronderstellen dat dit zeker door de toegenomen handel op de markt zou komen. Volgens Quirien komt dit echter niet alleen door de hogere volumes van de markt. “Het komt tevens door de toegenomen volatiliteit en onzekerheid die in de markt heerst.”

“We houden niet een portfolio aan en ons business model zit niet in het hebben van een lange termijn visie.”

Maar als de markt keldert, zorgt Flow Traders’ posities niet voor een negatief bedrijfsresultaat? Dit is niet het geval. Doordat Flow Traders nauwelijks exposures aanhoudt voor langere tijd, zijn ze amper gevoelig voor prijsveranderingen in aandelen. “Wij investeren niet in aandelen die ‘’waarde toevoegen’’. We houden niet een portfolio aan en ons business model zit niet in het hebben van een lange termijn visie.’’

High frequency trading is een essentieel onderdeel in het market maken tijdens de COVID-19 periode. Maar het is niet zo dat iedereen dit in een keer zou kunnen uitvoeren. Allereerst heb je zeker een groot kapitaal nodig om in de snelste apparaten te investeren. Verder heb je volgens Quirien ook een speciale licentie nodig om als een market maker te fungeren. “Daarnaast vereist het veel kennis van de markt en een groot netwerk van bedrijven waarmee je kunt samenwerken.” High frequency trading is dus niet voor elk bedrijf of persoon weggelegd, maar kan zeker aangeleerd worden. Vergeet niet dat Flow Traders ook in de afgelopen 16 jaar is opgebouwd, aldus Quirien.

Toekomst

Desalniettemin zijn de tijden nog steeds onzeker en is het onwaarschijnlijk dat het voorlopig beter zal worden. Vaccinonderzoeken bevinden zich nog in de beginfase. Nu Europa zich langzaam herstelt, vrezen velen nog voor een tweede golf. Veel mensen zeggen dat het geen kwestie is van of, maar van wanneer de volgende golf zal toeslaan. De kans is groot dat de markten weer erg onstabiel worden wanneer dit gebeurt. Maar wanneer dit gebeurt kunnen we er wel van uit gaan dat de volatiele vaart op de markt minder grote golven zal hebben dankzij bedrijven zoals Flow Traders.

Ben je als student geïnteresseerd in beleggen en benieuwd naar hoe een beleggingscommissie ervaren wordt? Bekijk dan dit artikel van A&F Investments!

reacties