Pieter de Boer over Recruitment

Interview met Pieter de Boer, recruitment adviseur bij KPMG

In dit interview vertelt Pieter de Boer, recruitment adviseur bij KPMG, over de sollicitatieprocedure bij KPMG. Hij geeft ons inzicht in de selectieprocedure, de voorbereiding op een solliciatiegesprek en de belangrijkste eigenschappen voor een accountant.

Kunt u iets vertellen over uzelf, uw studie en uw carrière?
Ik werk nu anderhalf jaar voor KPMG als recruitment adviseur. Na de middelbare school in Alkmaar ben ik Bedrijfskunde gaan studeren aan de Universiteit van Groningen. Groningen was een leuke studentenstad voor mij. Ook paste de studie bij mij omdat het een vrij brede studie was en ik niet precies wist wat ik wilde gaan doen later. Tijdens mijn studie ben ik actief geweest bij de studievereniging. Na mijn bachelor heb ik de master Human Resources gevolgd. Het heeft me achttien maanden gekost om de master te behalen door mijn rol in het bestuur bij UniPartners. Ik heb mijn thesis geschreven bij Briefopbestelling.nl; een bedrijf dat cv’s en sollicitatiebrieven verkoopt. Na het afstuderen ben ik gaan werken bij Randstad, hier heb ik twee jaar gewerkt. Daar was ik verantwoordelijk voor het rekruteren van mensen voor banken; ING was onze grootste klant. Ik heb ook nog een half jaar voor DUO gewerkt.

Hoe bent u terechtgekomen bij KPMG?
Ik was opzoek naar recruitment functies in de financiële sector omdat ik deze sector interessant vind. Ik had al goede ervaringen met KPMG en een paar vrienden werkten er al. Zij hebben mij verteld over de cultuur van het bedrijf en hoe het rekruteren daar te werk gaat. Na het eerste gesprek had ik een positief gevoel over KPMG. Na twee gesprekken hebben ze me een baan aangeboden.

Waarom heeft u gekozen voor recruitment?
Na mijn bachelor ontdekte ik dat vooral het menselijke aspect mij erg interesseerde. Ik vind het een uitdaging om de meest geschikte en beste persoon te vinden voor een bedrijf. Ik vind het leuk om sollicitatiegesprekken te voeren, advies te geven, maar ook om ervoor te zorgen dat KPMG een aantrekkelijke werkgever is.  Dit zijn de twee dingen die ik het meest leuk vind aan mijn baan.

Hoe ervaart u het feit dat u veel weet over het accountantsberoep en er veel over praat, maar er eigenlijk niet voor gestudeerd heeft?
Ik weet er veel van, maar van de inhoud tot op zekere hoogte. Mijn kennis houd ik up-to-date, bijvoorbeeld door een dag bij de klant mee te lopen. Ik weet dus hoe het is om te werken als accountant. Als je werkt als auditor, zul je naar veel verschillende klanten gaan om daar bijvoorbeeld de controle uit te voeren. Ik zie de veranderingen in de sector en vind het interessant om de veranderingen te volgen.

Wat houdt uw functie precies in en hoe ziet een werkdag eruit?
Als recruitment adviseur bij KPMG heb ik een adviserende rol richting de business. De helft van het werk bestaat uit selectie en alles wat daarbij hoort. De andere helft bestaat uit rekruteren. Het rekruteren is eigenlijk ervoor zorgen dat mensen bij ons solliciteren. Dit betekent dat wij als recruiters zichtbaar moeten zijn op universiteiten, social media, maar eveneens contacten onderhouden binnen het onderwijs en zelf activiteiten organiseren. Elke dag is weer anders. Ik probeer mijn dagen efficiënt in te plannen. Sommige dagen heb ik alleen sollicitatiegesprekken en andere dagen heb ik overleg met collega’s en activiteiten met studieverenigingen. Het kan, één of twee keer per week, voorkomen dat ik een avondactiviteit heb. Dus het kunnen vrij lange dagen zijn. Best zwaar, maar ook erg leuk.

Hoe verloopt het proces van rekruteren in het algemeen?
Er is geen algemeen proces van rekruteren, het proces naar de sollicitatie toe is overal anders. Maar het sollicitatieproces verloopt bij veel kantoren ongeveer hetzelfde. Het begint vaak met een CV en een motivatiebrief. Voor het sollicitatieproces begint moet je een capaciteitentest en een persoonlijkheidsvragenlijst maken en behalen. Het sollicitatieproces bestaat uit twee gesprekken. Het eerste gesprek is met een recruitment adviseur en soms een consultant of accountant. Het tweede gesprek is met twee managers van het desbetreffende kantoor. Na het tweede gesprek volgt al dan niet een aanbieding.

Als u 1000 cv’s ontvangt, op basis waarvan selecteert u dan?
Eerst zal ik me afvragen waarom ik 1000 cv’s ontvangen heb, misschien is de vacature niet duidelijk. Maar als zo veel cv’s binnenkomen moet er geselecteerd worden. Eerst wordt er gekeken naar het opleidingstraject en welke studie iemand heeft gedaan. Belangrijk is hoe lang iemand over zijn studie gedaan heeft en welke route heeft iemand afgelegd. Vervolgens is het belangrijk wat iemand naast zijn of haar studie heeft gedaan, bijvoorbeeld; exchange, commissies, bestuur en werk.
In het geval van 1000 cv’s wordt er dus vooral geselecteerd op harde criteria. Wanneer ik minder cv’s ontvang wordt er wel eens gebruikt gemaakt van LinkedIn, maar hier ben ik wel voorzichtig mee.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die een aankomend collega moet hebben?
Voor een baan bij een organisatie als KPMG zijn een aantal eigenschappen van belang. De meest belangrijke eigenschappen zijn; proactief, teamplayer en ambitieus. Proactief zijn is belangrijk voor je eigen ontwikkeling. Mensen op het kantoor komen niet naar jou toe met de mogelijkheden die er zijn, je zult zelf initiatief moeten nemen. Een teamplayer zijn is belangrijk omdat je alles met een team doet. Als je werkt als een auditor werk je vaak in teams. Het is dus erg van belang dat je goed in teams kunt werken. Het hebben van ambitie is ook belangrijk voor het maken van stappen binnen je baan, dit zal je helpen om promotie te maken.
Er zijn nog veel meer vaardigheden die erg van belang zijn, maar deze drie zijn in mijn ogen de belangrijkste.

Hoe belangrijk zijn assessments bij de selectie procedure?
Zoals eerder genoemd zijn er twee testen die gemaakt moeten worden. In de selectieprocedure is er een duidelijk verschil tussen de twee testen. De capaciteitentest is het belangrijkst, omdat de capaciteiten van een persoon het beste voorspellen hoe diegene functioneert . Dit is de beste indicator om iemand te kiezen voor een baan. Tijdens een selectieprocedure kan het zo zijn dat je nog een paar vragen van de capaciteitentest moet beantwoorden om de betrouwbaarheid van de test te garanderen. De persoonlijkheidsvragenlijst is minder veelzeggend, de voorspellende waarde ligt lager. De resultaten zijn vooral belangrijk als input voor een gesprek.

Hoe kun je je het best voorbereiden op een eerste gesprek? Waar wordt tijdens een gesprek vooral op gelet?
Het is vooral belangrijk dat er een goed voorbereiding is, vooral verdiepen in de functie, het kantoor en degene met wie je het gesprek hebt is van belang. Je zult vragen moeten beantwoorden als; waarom wil je dit, waarom deze sector, waarom Big 4? Het is ook goed om je eigen cv te kennen, sommige keuzes die je hebt gemaakt moet je kunnen toelichten. En wees bewust van je eerste indruk, je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.
Er zijn ook heel veel dingen die je vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Een paar voorbeelden zijn; niet negatief praten over je vorige werkgevers, ga niet te uitdagende vragen stellen aan je gesprekspartner en kom niet te laat zonder reden of zonder even te bellen.

 Wat wilt u nog meegeven aan studenten van Tilburg University?
Oriënteer jezelf zo vroeg mogelijk! Als je afstudeert weet je welke bedrijven er zijn en de bedrijven hebben ook jou leren kennen. Gaan naar zoveel mogelijk activiteiten die georganiseerd worden door verenigingen en bedrijven voor een brede oriëntatie. Wees kritisch, je moet uiteindelijk gaan werken bij een werkgever die bij jou past. Door je breed te oriënteren maak je eerder de juiste keuze. Nog een tip van mij: wordt een actief lid bij de studievereniging. Dit is geen garantie voor een baan, maar het is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

reacties