Realiseer jouw ambities onder optimale condities- Working at Bol

For the English version, click here.

“Bij de kennismaking op het career event dacht ik nog: ja, ja, dat zal wel. Maar het is dus écht zo”, aldus Jasmijn Giesen (22). “Hier doen ze er alles aan om de juiste randvoorwaarden voor je te creëren.” Marijne Jurjus (23) is het daar helemaal mee eens. “Zeker! Als starter ervaar ik alle ruimte om te ontdekken en te leren. Er wordt veel van je gevraagd én er is veel mogelijk.” Ook deeltijd werken of ouderschap staat een carrière niet in de weg. Alice van Helden (32): “Door een goede werk-privé flexibiliteit kun je bij Bol Adviseurs je carrièrepad vormgeven volgens je eigen ambities.”

We zijn in gesprek met drie vrouwelijke medewerkers op de auditafdeling van Bol Adviseurs, om te horen hoe het is om bij Bol te werken. Jasmijn is net een half jaar in dienst als junior-assistent accountant. Ze heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de RU in Nijmegen, met een master Economics (specialisatie Accounting and Control). Marijne werkt er sinds september 2023, ook als junior-assistent accountant, en heeft na haar studie economie dezelfde master gevolgd als Jasmijn. Alice zit al acht jaar in het vak en is audit manager. Daarnaast heeft ze op haar afdeling gekozen voor HR taken en heeft ze het buddy-programma ontwikkeld.

Anders dan bij een Big4
Alice: “Ik werk nu vier jaar bij Bol, maar ben acht jaar geleden gestart bij een landelijk kantoor. Deze ervaring was erg waardevol, ondanks dat de balans tussen werk en privé daar niet altijd even optimaal was. Als starter was de kloof tussen de opgedane theoretische kennis en de dagelijkse praktijk groot, waardoor ik vooral bezig was met navigeren in plaats van echt te leren. Bij Bol ervaar ik een compleet andere aanpak. Hier wordt directe communicatie gestimuleerd en is er ruimte voor het stellen van vragen. De werkomgeving is open en samenwerkingsgericht, wat een positieve invloed heeft op je professionele ontwikkeling.”

Kunnen ontdekken wat je ligt
Jasmijn: “Als je net klaar bent met je studie is het lastig om te bepalen wat je wilt. Wat ik hier fijn vind, is dat het oké is dat ik het nog niet precies weet. Sterker nog, ze faciliteren mijn zoektocht. Tijdens de oriëntatie op de career events kreeg ik het gevoel dat veel andere bedrijven verwachten dat je al een plan hebt. Bij Bol gaan ze samen met je op zoek naar dat plan.” Aan de hand van de interesses en talenten worden medewerkers geholpen om voor zichzelf het juiste pad te vinden. Bol zet daar verschillende middelen voor in, onder andere een traineeship. Marijne: “Als trainee kun je meekijken op andere afdelingen. Ik werk op de assurance afdeling, maar ik kom als trainee ook op de internationale praktijk en op business controlling. Zo kan ik ontdekken wat ik interessant vind en mij het beste ligt.” 

“De werkomgeving is open en samenwerkingsgericht, wat een positieve invloed heeft op je professionele ontwikkeling.”

Van en met elkaar leren
Er is ook een bootcamp-programma, waar Jasmijn en Marijne aan deelnemen. Met tien starters komen ze maandelijks bijeen voor trainingen. Soms persoonsgericht, dan weer vakgericht. Marijne: “Aan het begin hebben we de DISC persoonlijkheidsanalyse gemaakt. We kennen nu elkaars valkuilen en kunnen elkaar hiermee helpen. Een andere bijeenkomst ging over werkdruk en timemanagement. Helpend en leuk.” Ze leren van en met elkaar. Zelfs de term Bol-familie valt. Alice: “We kiezen er bewust voor om de programma’s afdelingsbreed te organiseren, zodat de drempel naderhand lager wordt om elkaar vakinhoudelijk te benaderen. Elkaar kennen leidt tot een betere en efficiëntere samenwerking, over de verschillende Bol-vestigingen heen.” In zijn algemeenheid valt het Jasmijn op hoe gedreven iedereen is. “Collega’s zetten zich voor de volle 100% in voor klanten en de lat ligt hoog. Dat spreekt me enorm aan.”

Een persoonlijke buddy
Op de auditafdeling werken ze daarnaast met een buddy-programma. Alice: “Dit betekent dat alle (junior) assistenten zijn gekoppeld aan een controleleider of auditmanager, die daarvoor een gedegen buddy-training krijgt. Een buddy geeft vakinhoudelijke begeleiding en persoonlijke aandacht. Je mag zelf je buddy kiezen.” Marijne is enthousiast over dit systeem. “Je krijgt waardevolle feedback en/of professionele tips. Om een voorbeeld te noemen: afgelopen december al waarschuwde mijn buddy mij voor het eerste kwartaal van dit jaar. Dat wordt ook wel the busy season genoemd; een drukke tijd die als nieuwkomer als intens kan worden ervaren, zeker als je nog niet alles weet. Maar door de tips die mijn buddy mij toen gaf, heb ik de eerste maanden van 2024 totaal niet als vervelend ervaren. Daarnaast is mijn buddy ook een soort vertrouwenspersoon. Ik kan er alles mee bespreken.” 

Je eigen carrièrepad vormgeven
Bol stimuleert de professionele ontwikkeling en prestatie, maar heeft ook oog voor ‘de mens’. Alice: “Hoewel de accountancy nog overwegend een ‘mannenwereld’ is, zie ik toch een groeiende groep vrouwen die voor carrière gaat. Met name voor moeders kan dit uitdagend zijn en vraagt dit soms een andere werk-privé flexibiliteit. Bij Bol wordt hiervoor samen gezocht naar de juiste condities.” Om hogerop te komen hoef je niet per se fulltime te werken. Ook in deeltijd heb je bij Bol carrièrekansen. En er zijn ook steeds meer mannen die parttime werken. Jasmijn: “Kiezen voor parttime betekent niet dat je niet ambitieus bent. Je hebt nog steeds hetzelfde doel, maar kiest alleen voor een andere weg.” Waar het om gaat is dat medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid nemen binnen het afgesproken aantal uren dat ze werken. Marijne: “Dat betekent ook dat ik op woensdag eerder naar huis kan, vanwege mijn sportcursus. Tenminste, als het werk het toelaat. Vrienden in eenzelfde functie vertelden mij dat dat niet gebruikelijk is.”

Interessante vrije ruimte
Ook voor niet-starters wil Bol het werk interessant houden. In de auditpraktijk hebben ze daarvoor ‘vrije ruimte’ gecreëerd. Alice: “Voor 80% van de tijd doe je je ‘gewone’ werk. Voor de overige 20% mag je een andere rol oppakken waarmee je jezelf ontwikkelt op andere vlakken. Ik koos HR, maar dat kan ook data-analyse zijn, of ontwikkelingen mee vormgeven op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid is een nieuw specialisme, aangezien grote bedrijven vanaf 2025 verplicht zijn om hierover te rapporteren. Als adviseur werk je dan samen met de klant aan het verduurzamen van het betreffende bedrijf.” Door als adviseur met de klant mee te denken ontwikkel je andere kwaliteiten dan die van de onafhankelijke, toetsende auditor. Jasmijn: “Zo maakt Bol zich hard voor een werkomgeving die blijft uitdagen en stimuleren.”

reacties