LinkedIn en je cv: zó presenteer je jezelf!

Voor recruiters zoals Bart Doornink (ING) is LinkedIn een belangrijke tool om kandidaten te vinden en screenen voor vacatures. Het is een vroege kennismaking van de organisatie met jou als kandidaat. Bart vertelt hoe jij het maximale uit je profiel en cv kunt halen (en vertelt ook wat je maar beter níet kunt doen!).

Met de komst van LinkedIn is er voor wervend en werkend Nederland een wereld opengegaan. Waar organisaties eerder moesten wachten tot kandidaten hén benaderden, kunnen recruiters nu actief via LinkedIn search op zoek naar nieuwe potentiële medewerkers. Bart: “Via LinkedIn, en in mindere mate ook andere social media, kunnen we een beter beeld van jou als potentiële kandidaat krijgen. Je online aanwezigheid draagt bij aan het sollicitatieproces: het is de manier om jezelf op een professionele manier te profileren.”

Opvallen tussen miljoenen

In 2016 telde LinkedIn 4.2 miljoen gebruikers (bron: Newcom). Hoe jouw LinkedIn opvalt tussen die miljoenen andere? Bart tipt: “Zorg er allereerst voor dat je profiel compleet is, inclusief foto. Die foto is liever niet ouder dan een jaar en je staat er alleen en herkenbaar op. De achtergrond is bij voorkeur rustig en je bent representatief gekleed. Uit je koptekst blijkt wie je bent en wat je zoekt. Je samenvatting zegt waar je goed in bent, bevat de hoogtepunten uit je carrière en zegt iets over de toekomst, bijvoorbeeld dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging. Beschrijf je skills helder en to the point. Het zou verder mooi zijn als je 500+ connecties hebt. Voeg je klasgenoten van de middelbare school toe nu het nog kan! En schrijf alles in één taal: óf Engels óf Nederlands, afgestemd op je ambities.”

Weinig te melden?

Vaak voegen studenten en afstudeerders werkervaring heel summier toe aan hun LinkedIn, aan het begin van je loopbaan is er simpelweg nog niet zoveel te melden. Terwijl dit een heel belangrijk onderdeel is van je profiel! Als je meer dan één positie noemt, word je twaalf keer zo vaak gevonden. Wat kun je melden over je carrière als die eigenlijk nog moet beginnen? “Voor mij is het super belangrijk dat je naast je studie ook actief bent geweest. Heb je iemand geholpen bij zijn boekhouding? Op een andere manier van financieel advies voorzien? Misschien ben je als penningmeester actief bij een organisatie of een event? Noem het allemaal! Laat zien welke resultaten je hebt geboekt en welke verantwoordelijkheden je hebt gehad. Je studie is meer dan theorie, het zijn juist je nevenactiviteiten die je helpen in je persoonlijke ontwikkeling. En ben je op stage geweest in het buitenland of heb je een (wereld)reis gemaakt? Noem het! Dat is voor ons echt de kers op de taart.”

Nog een paar tips van Bart voor een goed cv: “Je cv is duidelijk en gestructureerd opgemaakt. Verlies je niet aan fancy lettertypen en kleurtjes: gebruik een subtiele lay-out en hou het zakelijk. Less is more. Bij je functie noem je relevante zaken als eerste en je studie staat bovenaan. Recruiters verschillen nog weleens van mening over of je een foto op je cv moet zetten of niet. Zelf vind ik het wel fijn, dat maakt een cv persoonlijker. Als jij er zelf voor kiest, zorg dan wel voor een professionele foto. Geen selfie en zorg voor representatieve kleding. Dit hoeft geen das te zijn, maar vakantiekiekjes kunnen echt niet. En die komen we echt wel tegen!”

Doe dit maar niet

Zijn er dingen die je tegenkomt waarvan je ze echt niet op je cv moet zetten. “Hobby’s zijn goed, graag zelfs, maar als het bier drinken is, zet je dat niet op je cv. Je hoeft echt niet alle cijfers voor alle vakken te noemen. Het is belangrijk dat je goede cijfers hebt gehaald voor vakken die relevant zijn voor een vacature, noem alleen die. Baantjes die je tien jaar geleden had, die er nu niet meer toe doen: laat ze weg of vat ze samen. Wanneer je iets liket, zien connecties wat je bezighoudt, dat is positief. Maar ga niet ‘posten om het posten’ of ‘liken om het liken’. Scherm verder je andere social media af, ga geen links naar je Facebook of Instagram op LinkedIn zetten.”

Voor je live gaat …

Ben je dan zover om je LinkedIn te updaten? “Laat altijd vrienden en familie nog een keer meekijken. Ten slotte lees je alles ook zelfs nog één laatste keer goed door en bedenk: zou ik dit op een billboard langs de weg plaatsen of niet? Bij twijfel, doe het niet.”

Valkuilen op je cv

– Cv dat niet overeenkomt met LinkedIn
– Spelfouten
– Onoverzichtelijk
– Noemen van competenties die niet bij de persoonlijke omschrijving passen
– Onprofessionele foto
– Gaten in je cv: blijf eerlijk, zorg dat je alles opvult, ook als je een studie niet afgerond hebt
– Versturen in pdf (niet in Word)
– Let op verspringingen in je cv
– Gebruik de ik-vorm in plaats van de derde persoon enkelvoud
– Zet geen onwaarheden op je cv om iets mooier te laten lijken

Wie is Bart Doornink?

Werkt sinds januari 2016 bij ING als Talent Acquisition Advisor – Campus Recruitment

Verantwoordelijk voor Traineeships (tracks Risk en Finance) en Stagiair(e)s

Gaf een workshop LinkedIn en cv-training bij Asset | Accounting & Finance

Heeft een bachelor Bedrijfskunde en master Strategie (Radboud Universiteit Nijmegen)

Organiseerde de Batavierenrace: “De beste keuze ooit, dit heeft mij enorm gevormd. Ik heb hierdoor geleerd open te communiceren in een team en om te gaan met verschillende belangen van stakeholders.”

Over ING:

“Ik was bang dat ik me niet staande zou houden in een corporate wereld als een bank, maar ik vind het hier geweldig en krijg alle kansen om mezelf te ontwikkelen. Mocht je zelf nadenken over een stage of traineeship (bij ING)? Gebruik dan de events op de universiteit en inhouse events van bedrijven om erachter te komen of het iets voor je is.”

Bart op LinkedIn

reacties