Investment Night 2022

For the English version, click here!

Op dinsdag 10 mei opende het Klasse Theater zijn deuren voor de negende editie van Investment Night. Vanaf zeven uur ’s avonds werden de studenten welkom geheten met een kopje koffie, thee of een glaasje frisdrank. Vol enthousiasme konden onze gasten hier elkaar ontmoeten en klaarstomen voor de avond, die nog zou komen. Het thema van deze avond was ESG Investing. Na de thema’s ‘Fintech’ in 2021,  ‘Is data the new oil’ in 2019 en ‘Different investment strategies over the years’ in 2018 stond nu dus het onderwerp Environmental, Sustainable & Governance Investing op het programma. Dit onderwerp focust zich vooral op het groene aspect van het investeren. Een breed onderwerp waar wij vanuit verschillende kanten op in wilden spelen met onze sprekers. Zoals het laten zien van strategieën voor het investeren in groene producten, groene fondsen en aandeelhouder activisme.

Ageas

Toen iedereen binnen was, was het tijd om de avond af te trappen. Na een welkomstwoord van de voorzitter van de commissie, Stijn van den Berg, en de introductie van de dagvoorzitter, Pascal Spelier, was het tijd voor onze eerste spreker. Dat was Frank Vandenborre. Franks presentatie was een beetje anders dan de andere sprekers; deze was namelijk via een Livestream. Frank wilde ons graag uit de brand helpen, aangezien we een last minute afzegging van onze eerste spreker hadden gekregen. Echter moest hij op de dag van Investment Night in Brussel zijn, waardoor hij alleen kon inbellen. Om het maar positief in te zien: Eigenlijk is het wel een beetje nostalgisch naar vorig jaar toe, toen alles nog online was door COVID-19. Frank Vandenborre is een werknemer van Ageas, een grote Belgische verzekeraar, die actief is in wel 14 landen, met name in Europa en Azië. Frank begon met uitleg over Sustainability en ESG binnen het bedrijf en de manieren waarop ze dit implementeren via Connect21 en Impact24. Ageas heeft deze strategieën gebruikt om duurzaamheid niet te zien als obstakel, maar juist iets wat zorgt voor een positieve impact op het bedrijf. Met deze presentatie was de avond goed begonnen en zat de sfeer er goed in.

AlpInvest

De tweede spreker van de avond was Maaike van der Schoot van AlpInvest. Vanaf dit deel van de avond waren alle sprekers fysiek aanwezig in de zaal. AlpInvest is een wereldwijde private equity investeerder, die al meer dan 80 miljard euro heeft geïnvesteerd sinds de start van hun organisatie. AlpInvest functioneert als een ‘’fund of funds’’. Dit is een investeringsfonds dat niet direct in bedrijven belegd maar in fondsen die dit doen. Maaike legde het publiek uit hoe private equity werkt, en waarom het zo veel impact heeft op de wereld om ons heen. Daarna werd de praktische kant van het onderwerp toegelicht over hoe zij zelf en andere funds zorgen voor een goede en veilige supply chain. Na haar presentatie was, net als bij de andere presentaties van de avond, een interactieve sessie van 10 minuten waarin onze gasten vragen konden stellen. Er was geen sprake van verlegenheid want Maaike werd overladen met vragen, zoveel zelfs dat de helft van vragen bewaard moest worden voor de pauze of later via de e-mail beantwoord moest worden. Gelukkig was het hierna dan ook tijd voor een pauze.

“Het idee is om de bedrijven waarin je investeert te rangschikken op goed, neutraal of slecht”

ASN Impact Investors

Na een korte pauze met wat koffie of thee en korte tijd om de eerste twee presentaties te bespreken gingen we verder naar de de tweede helft van de avond. Mariëtta Smid mocht nu de vloer betreden voor ASN Impact Investors. ASN Impact Investors is de tak van ASN Bank die zich focust op het goed doen voor de wereld met hun investeringen op het gebied van mensen en rechten, biodiversiteit en klimaat. Voor deze onderwerpen zijn verdragen opgesteld en conventies gehouden zoals Parijs 2015. Het idee is om de bedrijven waarin je investeert te rangschikken op goed, neutraal of slecht. Het doel van ASN Impact Investors is om via beleggen de wereld beter te maken en dus niet te investeren in slechte bedrijven, noch neutrale. Een erg mooie missie. Verder heeft Mariëtta ons verteld over hun biodiversiteitsfonds, iets dat zeker noemenswaardig is.

Follow This

Als laatste spreker hadden we Roos Wijker uitgenodigd. Roos werkt niet zoals de andere sprekers voor een bedrijf, maar voor een organisatie. Follow This helpt de wereld niet door te investeren in groene bedrijven of door wat groene tinten door te voeren in hun strategie. Hun missie is namelijk de grootvervuilers van de wereld een groene strategie toe te leggen. Roos vertelde met veel passie over hoe ze vroeg na het ontstaan van deze organisatie al betrokken was bij het team, dat nu nog steeds slechts uit 10 man bestaat. Door middel van shareholder resoluties probeert Follow This grote bedrijven te dwingen om te veranderen. De sleutel zit hem dus in het overtuigen van de aandeelhouders.

Na de vierde spreker deed onze voorzitter nog een leuk woordje achteraf en beloonde hij onze sprekers met bloemen en een mooie fles wijn. Iedereen die was gekomen mocht een goodiebag in ontvangst nemen en zich aansluiten bij de borrel. Een mooie afsluiting van een mooie dag, met lekkere hapjes en natuurlijk de nodige drankjes

Ook geïnspireerd geworden door mijn verhaal en wil jij de verantwoordelijke zijn voor Investment Night 2022? Word dan snel actief lid bij Asset | Accounting & Finance. Aanmelden kan via: Info@Asset-AccountingFinance.nl

reacties