A&F Investments bereidt zich voor op een turbulent jaar

Column A&F Investments

In het afgelopen kwartaal zijn er vier nieuwe aandelen aangekocht en zijn drie bestaande posities opgeheven. Onze eerste aankoop was gerelateerd aan de Europese bouwsector. Eén van onze teams voorspelde een sterkte groei in deze sector, met name in de huizenmarkt. Uit de fundamentele analyse bleek dat één van de bedrijven ondergewaardeerd was. Na de aankoop bleek onze visie juist te zijn, gezien de winst van 12% in slechts twee weken. Tegelijkertijd was een kwart van de commissie mee met de A&F Studytour naar Amerika, van Los Angeles naar San Francisco. Dit betekende dat de tweede meeting van het afgelopen kwartaal niet druk werd bezocht. In deze meeting werden onder andere de voedselmarkt en de master limited partnerships (MLP’s) besproken. In Nederland beter bekend als de commanditaire vennootschap (CV). De meerderheid van de CV’s zijn bedrijven die operationeel zijn in het aanleggen van pijpleidingen. Deze verdienen een stabiele geldstroom van het transporteren van olie en gas. Bedrijven met een CV status genieten van belastingvoordelen en laten een stabiel rendement zien. We besloten om niet in deze industrie te investeren aangezien de vraag naar energie een neerwaartse trend laat zien en het feit dat de rentes stijgen. Dit is extra pijnlijk voor deze bedrijven omdat ze vaak geld lenen voor het financieren van nieuwe projecten. Daarnaast werd de landbouwsector besproken. Hierbij werd gekeken naar de poging tot overname van Sygenta door Monsanto. De groep wilde aandelen aankopen toen deze nog voor een lage prijs werden verhandeld. Het aandeel steeg enorm na onze beslissing, echter de limit-order was te laag gezet waardoor we deze mogelijkheid helaas hebben misgelopen. Een ander team heeft een Brits bouw- en projectontwikkelaars bedrijf geanalyseerd. De stabiele groei van inkomsten, rendement op het eigen vermogen, het stabiele financieringsplan en het hoge percentage dividendrendement maakten ons erg enthousiast. De aankoop van dit aandeel betaalde zich uit in een stijging van 15% in twee weken.

Een interessante gebeurtenis was de IPO van ABN AMRO. Één van onze teams was erg enthousiast over deze gebeurtenis en overtuigde de rest van de commissie om ons in te schrijven voor deze IPO, wat tevens de eerste keer was in de geschiedenis van A&F Investments. Tegelijkertijd kreeg onze portefeuille het zwaar te voorduren door de verder dalende olieprijs. Een team probeerde een hedge te vinden voor dit probleem en stelde deze voor aan de rest van de commissie. Stap één was het verkopen van een ETF waarvan de vooruitzichten slecht waren. Echter was dit niet genoeg om onze portefeuille te dekken. Andere teams begonnen daardoor nieuwe investeringen te zoeken. Een team heeft “value investing” onderzocht waarbij bedrijven werden vergeleken met verschillende schuld structuren. Het team probeerde erachter te komen wat deze bedrijven werkelijk doen, waardoor de bedrijven niet goed zijn geëvalueerd en hoe groot de kans is dat deze bedrijven de hoge winstgevendheid behouden. Een waardering voor de beste drie bedrijven was gemaakt, variërend van een sport gerelateerd bedrijf tot aan een fabrikant van tassen.

In het midden van de maand december heeft Janet Yellen, voorzitter van de FED, een 0.25% rentestijging aangekondigd. De Federal Reserve Bank heeft daarbij gereageerd op de economische vooruitgang na de crisis zoals de herstellende arbeidsmarkt en de stijgende lonen. Tijdens onze laatste meeting van het afgelopen jaar hebben we de prestaties van onze portefeuille en de economische voorspellingen voor 2016 besproken. Ondanks dat de FED had aangekondigd dat de olieprijs daling een tijdelijk fenomeen zou zijn, moeten we blijven oppassen voor het effect op onze portfolio. Geruchten over een economische stagnering in China samen met de onzekerheid over de olieprijs zorgt voor een grote uitdaging voor onze commissie dit eerste kwartaal in 2016. We zullen de ontwikkelingen van Mario Draghi en Janet Yellen op de voet blijven volgen, gezien hun invloeden op de aandelenmarkten. Als laatste heeft onze portfolio in het vierde kwartaal van 2015 een gezond rendement laten zien en daar mogen we best trots op zijn gezien de turbulente tijden waarin we zitten.

reacties