Working at KPMG

For the English version, click here!

Wie ben je en wat is je functie bij KPMG?

Ik ben Ester Louwers, 46 jaar en ik werk al mijn hele leven bij KPMG. Ik ben na mijn studie begonnen op kantoor Eindhoven als trainee in de audit en ben inmiddels partner op kantoor Eindhoven, ook in de audit. Mijn klanten zijn voornamelijk de Nederlandse vestigingen van Amerikaanse bedrijven. Dat kunnen private, maar ook beursgenoteerde ondernemingen zijn.  Bij beursgenoteerde bedrijven hebben wij ook te maken met de SEC en ook stocks frameworks, dus vanuit die hoedanigheid heb ik ook de US accreditatie. Dat houdt bij ons in dat je specialistischere kennis moet hebben om dat soort controles te mogen doen. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor HR op ons kantoor. Wij hebben 110 medewerkers op de audit waar ik verantwoordelijk voor ben op het vlak van HR.. Daarnaast moet ik ook ervoor zorgen dat onze talenten bij ons blijven. Hier krijg ik veel energie van en dit vind ik hartstikke leuk. Daarnaast ben ik getrouwd, woon ik in Eindhoven en heb ik 2 kinderen. Verder vind ik het leuk om muziek te maken, zo probeer ik gitaar te spelen. En ik probeer te sporten, ik doe aan hardlopen en spinning. Daarnaast ben ik veel met de kinderen bezig en ga ik af en toe een hapje of drankje doen met vrienden en vriendinnen.

IK heb naast Eindhoven ook 2 jaar in Madrid gewerkt. Ik was een jonge manager en wilde mijn vleugels uitslaan. Ik had een grote klant in Nederland die ook in Spanje actief was, zij konden wel wat hulp gebruiken. Ik ben samen met mijn man naar Spanje verhuisd en we hebben daar 2 jaar gewoond. Het was een ontzettend leuke tijd daar. 

Waarom toen voor KPMG gekozen, en geen klein kantoor?

Ik heb altijd moeite gehad met het maken van een hele specifieke keuze. Het werken bij een Big Four gaf de mogelijkheid om verder te studeren, denk aan het halen van de postmaster. Het werken bij een groot internationaal bedrijf gaf mij ook de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan, dat wordt bij een kleiner kantoor lastig. Als je bij een groot kantoor begint, heb je wat bredere mogelijkheden. Het moet wel een beetje bij je passen, ik was ontzettend gedreven, ambitieus en wilde iets van de wereld zien. Dan denk ik dat een groter kantoor beter bij je past.

Als ik kijk naar de klanten die wij hebben zijn wij bij KPMG heel divers. Zo hebben we de grotere mkb-bedrijven, zoals Bavaria en Van Haren schoenen. Daarnaast hebben wij ook bedrijven die vaak internationaal actief en beursgenoteerd zijn. Hierbij kun je denken aan ASML en DSM. Maar verder doen wij ook start-ups zoals Lightyear. Daarnaast hebben we ook non-profit organisaties als klanten, denk aan universiteiten, hogescholen en de zorg sector. 

“Wij zetten de menselijke factor op één.”

Waarom KPMG en geen ander Big Four kantoor?

Tijdens mijn studie heb ik me goed georiënteerd. Ik heb ook deelgenomen aan business courses en inhousedagen bij Deloitte en PwC. Leuke kantoren, maar gesprekken bij KPMG voelden voor mij net wat anders. Ga vooral praten met de bedrijven, neem deel aan activiteiten die georganiseerd worden en kijk waar je je het meeste thuis voelt. Wat KPMG het meeste onderscheidt is dat wij (KPMG) toch wel een menselijk bedrijf zijn, wij zetten de menselijke factor op één. Je moet altijd open en eerlijk zijn, wij zijn natuurlijk wel een professioneel bedrijf waar we echt wel wat verwachten van onze mensen en als mensen daar niet aan voldoen, moet je als bedrijf open en eerlijk zijn en feedback geven. Maar dit gebeurt altijd op een respectvolle manier. Wat kan gebeuren is dat je merkt dat iemand niet helemaal op zijn of haar plek zit en dat wellicht KPMG niet meer de beste werkgever voor die persoon is. Wij gaan het gesprek met degene aan en proberen samen met deze persoon erachter te komen wat echt bij hem/haar past en daarin bieden wij echt een stukje begeleiding. We laten niemand vallen, iemand die niet aan onze verwachtingen voldoen zullen we niet ontslaan. We leiden altijd iemand naar een nieuwe baan. Daarmee staat onze menselijke factor hoog in het vaandel.

Dus je bent geen ‘Nummertje’ bij een Big Four?

Nee absoluut niet. Tuurlijk hebben wij een personeelsnummer, maar je hebt altijd op je kantoor met de mensen waarmee je werkt te maken. Die beoordelen jou ook en daarmee heb je gesprekken over je ontwikkeling. Die kijken ook wat het beste is voor jou.

Wat zijn over het algemeen je dagelijkse activiteiten?

Ik breng een aantal keer per week de kinderen naar school. Daarna vertrek ik naar mijn werk, dus of naar klanten, kantoor of gewoon thuis. We beginnen altijd de dag met onze daily’s, dat zijn korte meetings met het team waarin we bespreken wat onze doelstellingen zijn voor de periode waarin we de controle uitvoeren. Vervolgens weet het team wat de doelstellingen zijn en waar ze aan kunnen werken. Daarna heb ik nog een aantal meetings met het team, klanten, specialisten over specifieke topics en ook gesprekken met medewerkers vanuit mijn HR rol. Wij zijn met vier kantoren binnen onze regio en runnen KPMG in regio zuid vanuit regio gedachte. Dus heb je met HR partners op de andere kantoren ook regelmatig contact.

Verder lunch ik met mijn team of met klanten. Tegen de avond ga ik weer naar huis, eten met het gezin en daarna eventueel sporten. Dus heel afwisselend.

Is de werkdruk hoog bij KPMG?

Bij KPMG hebben we een work-life balance project opgericht. Dat gaat over het vinden van de juiste balans. Grote kantoren staan bekend om hoge werkdruk met veel overuren. Wat we gedaan hebben zijn dus die dailys om met het team te bespreken hoe we samen gaan werken. Ook bespreken we hier wanneer we eventueel overwerken. Op deze manier weet iedereen ver van tevoren wanneer er eventueel overgewerkt moet worden. Het is niet zo dat je nooit hoeft over te werken bij KPMG, dat hoort er toch wel een beetje bij. Maar het is zeker niet de norm, absoluut niet.

Hoe is de sfeer?

Bedrijven als ASML werken met hele strikte deadlines waar wij aan moeten voldoen, dat is voor ons echt wel even aanpoten. In een periode van 6 weken werken we dan wel vaak op zaterdagen op kantoor. Maar de mensen waarmee je voor zo’n klant werkt zijn daarop voorbereid en zijn heel erg gemotiveerd en gedreven om met zo’n groot bedrijf te werken. Maar als de deadline gehaald is, dan wordt er keihard gefeest. De teamspirit die binnen zo’n team heerst maakt het fantastisch om daar onderdeel van uit te maken.

Op welk gebied ben je voornamelijk gegroeid?

Ik denk vooral een stukje leiderschap. Ik ben natuurlijk als halve student het vak ingerold. Natuurlijk weet je van je studie het een en ander, maar dat is vooral theoretisch. Maar er zijn nog heel veel dingen die je moet leren, denk aan samenwerken. Waar ik wel trots op ben is dat ik geleerd heb om mezelf beter te leren kennen, dat het me best goed lukt om effectief met mijn teams samen te werken en ze goed te motiveren. En een sfeer te creëren waar iedereen zich fijn voelt.

Hoe heeft KPMG je hierin geholpen?

Na het hebben van de nodige ervaring word je manager en dan moet je meerdere opdrachten tegelijkertijd aansturen. Als je de audit echt leuk vind, word je ook partner en dan ben je echt verantwoordelijk voor een klantenportefeuille en om klanten te binden. Dus die groei is wel een natuurlijk proces, maar je krijgt natuurlijk wel training. We hebben bijvoorbeeld een leaderships programma waarin je leiderschapsvaardigheden worden ontwikkeld. Dat betekent dat je een paar dagen onder begeleiding van trainingsdeskundigen en psychologen op pad gaat om deze vaardigheid te verbeteren. Dus het is vooral de combinatie van de tijd die je met de klant doorbrengt maar zeker ook de training die KPMG biedt.

Heb je nog advies voor studenten?

Ga veel gesprekken voeren met mensen van verschillende kantoren. Zo zie je of er wel of geen klik is met een bepaald kantoor. Verder is het belangrijk om toch altijd jezelf te blijven, wat niet wil zeggen dat je niet open moet staan voor nieuwe dingen. In zowel je persoonlijke als professionele leven gaat er natuurlijk heel veel gebeuren, kijk hier altijd met een open blik naar. Zo heb ik altijd alle kansen die op mijn pad kwamen aangegrepen. Want wat is het ergste wat er kan gebeuren, dat er een keer iets tegen gaat vallen. Maar hoe erg is dat nou, daar leer je uiteindelijk juist van. Dus wees nooit bang om in het diepe te springen, want je komt toch wel boven drijven. 

reacties