Studeren in Kingston, Canada: het land van de Maple Leaf

For the English version, click here

Elanden zo groot als auto’s, muren van sneeuw die meters hoog worden en een eindeloze natuur. Hier gingen de verhalen over die mijn familie uit Canada mij vertelden, toen ze een aantal jaar geleden naar Nederland kwamen. Zij wilden zien waar wij wonen, wat wij doen in het dagelijkse leven en waar wij van genieten. Deze verhalen hebben mij gemotiveerd om een mogelijkheid te vinden waarbij ik voor een langere tijd naar Canada toe zou kunnen, om deze dingen zelf mee te maken. Aan het begin van mijn derde jaar van mijn bachelor aan Tilburg University, kreeg ik de kans om zonder vertraging een semester in het buitenland te kunnen studeren. Dit was voor mij de perfecte kans om naar de andere kant van de wereld te gaan. Na wat onderzoek te hebben gedaan naar universiteiten in Canada, ben ik uitgekomen op de Smith School of Business, wat onderdeel is van Queen’s University, in Kingston.

Smith School of Business

De Smith School of Business is onderdeel van de Queen’s University in Kingston. Er studeren ongeveer 35.000 studenten aan deze universiteit, die afkomstig zijn uit 100 landen. Zij hebben een academische geschiedenis die terug gaat tot 1841 en ze worden gezien als een van de beste universiteiten van Canada. Hierdoor mogen ook alleen de beste en meest gemotiveerde studenten in Canada hier een opleiding volgen. Om tot deze school toegelaten te worden moeten studenten minimaal een 9 gemiddeld staan en actief zijn op verschillende gebieden buiten hun studie. Dit was voor mij een kans om mezelf te meten met de meest gemotiveerde en intelligente studenten uit Canada. Vooral de groepsprojecten en discussies waren erg interessant omdat de studenten hier geen genoegen namen met een zesje, maar het uiterste eruit wilden halen. De colleges duurden anderhalf uur zonder pauze en je zit met ongeveer 40 man in een collegezaal. De lessen bestaan uit een uur theorie en daarna volgt een gezamenlijke discussie of opdracht. Deze manier van lesgeven is aanzienlijk meer interactief dan dat ik gewend ben van de colleges in Tilburg. Dit was op het begin erg wennen en achteraf gezien, zie ik de grote waarde in van je eigen mening over de stof delen en hierover in discussies gaan met anderen. Het niveau van de theorie ligt naar mijn mening iets lager dan het niveau in Tilburg, maar er ligt meer nadruk op interactie tussen studenten en hoe je bepaalde dingen overbrengt. Hierbij moet je denken aan het designen van PowerPoints en presentatievaardigheden.

Canada: het land van de Maple Leaf

Canada is het land van the Maple Leaf. Je komt het symbool overal tegen, van de nationale vlag tot aan iedere keukentafel toe in de vorm van een klein flesje Maple Syrup. Canada is het op een na grootste land maar heeft een bevolking van nog geen 38 miljoen. Het grootste verschil met Nederland is de ruimte en de hoeveelheid natuur die er in het land is.  Wat mij als eerste opviel is hoe sociaal de mensen daar zijn. Net als elke exchange student was het voor mij op het begin erg zoeken waar ik naar toe moest en wat ik allemaal nodig had. Zodra mensen doorkregen dat ik niet uit Canada kwam, schoten ze gelijk te hulp zonder er verder bij na te denken. Ze begonnen standaard met de zin “Welcome to Canada” en dit gaf mij voor mij aan hoe sociaal de mensen denken ongeacht waar je vandaan komt. Verder viel het mij op dat alles in Canada net een tikkeltje groter is dan in Europa. Zo zijn de auto’s, gebouwen en de portiegroottes van het eten dat je besteld allemaal een maatje groter. Verder is Canada een divers land, je hebt er steden waar miljoenen mensen wonen en waar altijd iets te doen is, maar je hebt ook verschillende parken waar je heen kunt gaan om aan alle drukte te ontsnappen. Hier kan je kamperen, kanoën en van de natuur genieten. Je moet er wel rekening mee houden dat je in sommige parken zelfs geen mobiel bereik hebt. Ik heb het grootste deel van mijn exchange doorgebracht in het stadje Kingston. Dit ligt tussen de twee uiterste in, je hebt een levendig centrum waar genoeg leuke restaurants en cafés zijn, maar aan de andere kant heb je verschillende parken in de omgeving waar je prima kunt gaan hiken en je even helemaal terug kunt trekken. Kortom, er is voor iedereen wat te beleven en er is zo’n grote hoeveelheid dingen te doen en zien dat vier maanden eigenlijk nog niet genoeg zijn.

“Wat voor ons het grootste verschil was met onze eigen culturen was de mate van empathie en nationalisme in het alledaagse leven.”

Contacten over heel de wereld

Het belangrijkste wat ik meeneem van mijn exchange zijn de contacten die ik opgedaan heb over heel de wereld en de ervaringen met verschillende culturen. Naast dat ik samen heb mogen werken met verschillende Canadese studenten, heb ik ook samen mogen werken met andere exchange studenten die afkomstig waren van alle continenten. Dit gaf mij een kans om iets te leren van de andere culturen en mezelf voor te bereiden op het werken met anderen in de toekomst. Naast discussies en opdrachten heb ik ook leuke dingen kunnen doen met deze mensen, zoals uit eten gaan, stappen en weekendtrips maken naar steden in de buurt. Zo konden we samen het land verkennen en kennis maken met de Canadese cultuur.  Wat voor ons het grootste verschil was met onze eigen culturen was de mate van empathie en nationalisme in het alledaagse leven. Van overal sorry zeggen ongeacht wie zijn schuld iets is tot Canadese vlaggen die overal te vinden waren.

Hard werken maar een geweldige ervaring

Mijn exchange semester was top en ik heb van elk aspect genoten. Ondanks dat het op sommige momenten erg hard werken en spannend was, heb ik van alles wel iets kunnen leren. Ik denk dat het voor iedereen erg belangrijk is om verder te kijken dan Nederland en wat hier speelt. In een wereld die constant veranderd en waar de relatieve afstand alsmaar kleiner wordt, moet je met iedereen kunnen samenwerken. Verder krijg je de kans om veel op pad te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Mijn ervaringen neem ik de rest van mijn leven mee en ik kan iedereen aanraden die de kans krijgt om voor een periode weg te gaan, deze kans te nemen!

reacties