Working at PwC

For the English version, click here

Mijn naam is Steffie Nuijts, ik ben 23 jaar oud en woon in Tilburg. Ik werk sinds september 2018 als Associate Accountant bij PwC, waar ik daarvoor ook mijn afstudeerscriptie heb geschreven. Daarnaast ben ik bezig aan de Post-Master Accountancy aan de Universiteit in Tilburg.

Na in 2014 mijn VWO-diploma gehaald te hebben, besloot ik om Bedrijfseconomie te gaan studeren in Tilburg. Ik ging op kamers en werd lid van een studentenvereniging en een dispuut. In die tijd wist ik nog totaal niet wat voor een baan ik wilde, ik wist alleen dat ik iets in het bedrijfsleven wilde doen en dat ik goed was met cijfers. Ondanks het drukke studentenleven ging de bachelor Bedrijfseconomie me goed af en na een semester in Sydney te hebben gestudeerd kwam het moment dat ik een Master moest gaan kiezen steeds dichterbij. Ik nam deel aan verschillende evenementen van A&F en de EBT en leerde zo de verschillende studierichtingen en bedrijven beter kennen. Samen met een vriendinnetje gaf ik me op voor het PwC Women’s Event in Amsterdam en dit was de eerste kennismaking met PwC en de zo kenmerkende cultuur binnen PwC.Op het evenement leerden we zowel werknemers als recruiters kennen en raakte ik aan de praat met mensen die me precies konden vertellen wat een baan in de Accountancy inhoudt en wat je ervan kunt verwachten. Ik hield contact met één van de mensen die ik daar leerde kennen en niet veel later had ik gesolliciteerd voor een scriptiestage bij PwC in Eindhoven.

”Ik wist al vrij snel dat ik bij een Big-4 kantoor wilde werken, omdat je hier enerzijds veel mogelijkheden krijgt aangeboden om te leren en er anderzijds ook veel doorgroeimogelijkheden zijn.”

Tijdens mijn scriptiestage bij PwC leerde ik veel mensen kennen die ik nu mijn jaargenoten mag noemen. Wat me opviel tijdens mijn stage was de informele sfeer op kantoor; dit trok mij heel erg aan. Na mijn stage besloot ik dan ook om bij PwC aan de slag te gaan.

Waarom PwC?

Ik wist al vrij snel dat ik bij een Big-4 kantoor wilde werken, omdat je hier enerzijds veel mogelijkheden krijgt aangeboden om te leren en er anderzijds ook veel doorgroeimogelijkheden zijn. De keuze voor PwC is uiteindelijk een gevoelskwestie geweest. Ik matchte met de mensen die ik had leren kennen tijdens mijn scriptiestage en de sfeer en cultuur waren wat ik hoopte te vinden in mijn toekomstige baan.

Mijn eerste jaar bij PwC

In september 2018 begon ik dan echt als Associate aan de Assurance praktijk bij PwC in Eindhoven. Je start meteen met een twee weken durende introductie waarin je al je jaargenoten, van zowel je eigen kantoor als alle andere PwC kantoren in Nederland leert kennen. Naast het feit dat je hier heel veel leert, leer je ook je nieuwe collega’s meteen kennen op een heel informele manier. Deze twee weken zijn ook de start van de zogenaamde Associate Acadamy: een 2-jarig opleidingsprogramma waar je jezelf aan de hand van een coach, veel werkervaring, interne trainingen en social events goed kunt ontwikkelen.

Na de soms toch wel beangstigende verhalen over het werken bij een Big-4 kantoor was ik vooral bang dat ik de leuke dingen uit het studentenleven nu voorgoed moest missen. Het tegenovergestelde was echter waar. Natuurlijk wordt er zo nu en dan hard gewerkt, maar ik hou genoeg tijd over voor mijn drukke sociale leven en er worden ook heel veel leuke evenementen georganiseerd door PwC. Zo ben ik afgelopen jaar met PwC op skireis geweest, worden er regelmatig uitjes, borrels en sportevenementen georganiseerd voor het hele kantoor en is het kerstfeest altijd een groot succes. Daarnaast is de band met je jaarlaag, mede door de Associate Academy, erg hecht. Op vrijdag na college wordt er regelmatig samen geborreld en gaan we samen stappen na een drukke periode op de universiteit of werk.

Mijn tips voor studenten

Wat ik jullie als student vooral wil meegeven: oriënteer je breed! Ga naar zo veel mogelijk evenementen die worden georganiseerd en leer de organisaties die jou aanspreken kennen. Praat met mensen die er al werken en vraag om meningen. En ten slotte: volg je gevoel!

reacties